headerimage
Veluws Schaakgenootschap VSG

VSG-1 uitgeschakeld

VSG 1 speelde tegen het Zwolse Schaakgenootschap en is uitgebekerd. De reguliere fase eindigde in een 2 - 2 gelijk spel. De aanval van Sape Westra overspoelde zijn tegenstander, die na 24 zetten opgaf. Noël Bovens wist knap remise te houden in een eindspel met een pion minder. Rob Boterenbrood wist niet zeker of een schijnbare winstderving ook werkelijk tot winst leidde en koos het pad naar remise. William van de Groep manoeuvreren naar een eindspel met een kwaliteit minder. Het leek remise, maar tijdnood speelde hem parten en hij verloor. De beslissing moest dus vallen middels snelschaak. Daarin speelden Noël, Rob en William remise, Sape verloor. ZSG gaat met veel geluk door, VSG is uitgeschakeld.


VSG-1 gaat kopje onder

In de 5de ronde van de regionale SOS-competitie trad VSG-1 op 19 januari aan tegen Amersfoort 1. Gezien de resultaten van de afgelopen jaren tegen én de veel hogere gemiddelde speelsterkte van de Amersfoorters beloofde het een moeilijk karwei te worden. Deze verwachting werd pijnlijk duidelijk, VSG verloor met maar liefst 6 – 2. In chronologische orde volgen hier de individuele resultaten.
Het eerste verliespunt kwam op naam van William van de Groep (bord 3). Na een gelijk opgaande opening bleken zijn lichte stukken op kwetsbare velden te staan. Zijn tegenstander wist daar wel raad mee. Om 21.55 uur meldde Rob Boterenbrood (bord 1) zijn remise. Na een rustige opening kreeg Rob een licht initiatief. Toen de dames en torens werden geruild bleef een gelijke stelling over. Onno Wolters deelde 10 minuten later het punt. Na de Siciliaanse opening kreeg ook hij een licht initiatief, maar de dreigingen die hij in de stelling vlocht waren te pareren. Het eindspel met torens, lopers, paarden en pionnen gaf weinig reden tot verder spelen. Even daarna sprokkelde ook Dirk van Setten (bord 7) een half puntje bijeen. Ook in deze partij werd Siciliaans gespeeld. Dirk leek een gevaarlijke
plan te hebben, maar zijn tegenstander haalde de angel uit de stelling. Om 22.40 uur gaf Noël Bovens (bord 2) zich gewonnen. Zijn iets te vlug in het spel gebrachte dame bleek een dankbaar aanknopingspunt voor de witspeler te zijn. Deze zette zijn stukken op steeds sterkere velden, waardoor hij al het initiatief kreeg en de dreigingen te groot werden voor Noël.
Met nog 3 partijen te gaan was in theorie nog alles mogelijk. Een korte blik op de borden deed echter anders verwachten. Bas West (bord 6) manoeuvreerde zijn stukken in de Drakenvariant van het Siciliaans behendig naar de juiste velden. Hij probeerde de spanning in de stelling te houden, maar moest ruil van de lopers en paarden toelaten. Het eindspel met dames en toren leek even nog hoopvol, maar remise bleek even voor 23.00 uur het hoogst haalbare. Om 23.30 uur legde Ralf van den Burg (bord 8) het moede hoofd in de schoot. Zijn tegenstander wist gedurende de partij met kleine middelen steeds meer de druk op te voeren op de zwarte koningsstelling, met als gevolg dat Ralf op moest geven. Sape Westra (bord 4) kwam na de opening in een benauwde stelling terecht. Toen zijn tegenspeler te veel bezig was met het veroveren van de randpion op de damevleugel, kreeg Sape initiatief op de koningsvleugel. Het lichte witte voordeel verdampte en Sape leek winstkansen te krijgen. Wit verdedigde zich echter goed en maakte de stelling in tijdnood erg gecompliceerd, met als gevolg dat Sape een stuk en daardoor de partij weggaf.
Met dit resultaat blijft VSG op plaats 5 in Hoofdklasse C staan. In de volgende ronde komt Amersfoort 2 op bezoek.

 

 
Verslag O&O - VSG2, 9 januari 2024
Door: H. Bosch
 
O&O was wat te laat dus konden we pas om tien over acht beginnen. Voor ons was dit een belangrijke wedstrijd, we stonden met nul wedstrijdpunten helemaal onderaan. Gezien de sterkte van onze tegenstander moest dit te doen zijn.
 
Op bord 6 speelde Hisham die na 10 zetten klaar was met zijn tegenstander, en dat was goed te zien hij had dan ook een glimlach van oor tot oor.
 
Bord 3 was voor Marco er kwam een Slavische opening. Zijn tegenstander speelde vol op de aanval. Daardoor raakte Marco wel wat in de verdrukking maar niks ernstig. Totdat Marco een uitweg zag. Zijn tegenstander probeerde de toch al scherpe stelling verder te compliceren maar dat ging fout. Marco ging in de tegenaanval en zijn tegenstander zag dat hij flink wat materiaal ging verliezen, dus gaf hij op. Met een 2-0 voorsprong kon hij wel eens onze kant op vallen.
 
Ikzelf speelde op bord 4 tegen de team leider van O&O de Heer Kronemeijer. In een Konings-Indisch opening kwam ik iets beter te staan met een pion op d5. Maar ik kon de winst niet vinden en kreeg ook een remiseaanbod. Een kijk op de andere borden leverde mijn niet genoeg zekerheid op dat we zouden winnen. Ralf stond helemaal verloren, bij Wido was het ook erg spannend en kon het alle kanten op gaan dus speelde ik door. Even later gaf Ralf op en was de stand 2-1 en was dus nog niets beslist. Met nog allebei een gelijk aantal pionnen en stukken miste mijn tegenstander de f4-zet, met stukwinst voor mij, en gaf mijn tegenstander op. De stand was 3-1.
 
Wido op bord 5 stond helemaal gelijk en bood remise aan maar vanwege de stand werd door gespeeld. Ook hier een kleine fout, zodat een pion niet meer te houden was voor Wido, en hij gaf op. De spanning was weer terug.
 
Nu was het aan Ferry om een resultaat te boeken en zo de volle buit binnen te halen. Ferry speelde op bord 2 en er kwam een Siciliaans op het bord; na een dameruil volgde een witte dubbele paardenaanval wat uiteindelijk resulteerde in 2 verbonden vrijpionnen. Door de verschillende kleur lopers was het opletten om niet remise te maken. In het eindspel was een verlokkende variant om met een paard de toren aan te vallen en daarna met schaak de loper te winnen. Echter zwart had met een pion op g4 de witte koning op g2 opgesloten, en met de toren op e1 en het paard naar f3 te spelen is de daarop volgende zet Tg1 mat. Daarom de mooie variant niet gespeeld en toen er een pion op b7 stond hield zwart het voor gezien en was onze overwinning een feit.
 
Bord 1 R. van den Burg 1707 - D.M. van Nek 1707 0-1
Bord 2 F. Lunek 1655 - B. Kamphuis 1667 1-0
Bord 3 M. ter Meer 1654 - B.Papoudis 1652 1-0
Bord 4 H. Bosch 1653 - W.E. Kronemeijer 1639 1-0
Bord 5 W. Sparling 1594 - E.J. Dekker 1324 0-1
Bord 6 H. Haout 1335 - A. Hermens 1094 1-0
 
4-2
De laatste plaats is verlaten, we hebben weer aansluiting en met de rest.