Veluws Schaakgenootschap VSG

U bent hier Home > Competitie extern > Externe competitie 2014/2015

Externe competitie 2014/2015

Verslag slotronde OSBO-competitie, 6 en 7 april 2015
Door: Willem Booy.

VSG 3 handhaaft zich in de 3e klasse maar verliest van Ede 2, VSG 1 blijft spelen in de eerste klasse, VSG 2 degradeert naar de 3e klasse.

In Echo's Home "De Schakel" speelde de gehele A poule uit de eerste klas van de OSBO, 64 mensen uit de gehele OSBO regio zijn er aanwezig. VSG 1 kan geen kampioen worden maar ook niet degraderen. De belangrijkste match is die tussen PSV/Dodo 1 uit Putten en VDS uit Beekbergen. Putten moet winnen om kampioen te worden.

VSG speelt tegen Pallas 2 uit Deventer. Mark de Graaf heeft al vroeg in de avond een remise.

Michael van Heuzen wint zijn partij, evenals Gerard de Hoop, terwijl Ernst Keijer en Rob Boterenbrood beide een remise tot stand weten te brengen. al met al een verlies van 3½-4½. PSV/Dodo wint met deze uitslag en word kampioen van de poule.

Over de verrichtingen VSG 2 zegt teamcaptain Theo Janssen het volgende: Er stonden 3 teams op de voorlaatste plaats: VSG, DZC (Dronten-Zeewolde) en de Schaakmaat. Een ervan zou degraderen. VSG 1 speelde tegen de Schaakmaat uit Apeldoorn en DZC speelde tegen het sterkere Lelystad dat drie matchpunten meer had. DZC zou vast verliezen. VSG 2 had van de drie de meeste bordpunten, dus zelfs al zouden ze verliezen van de Schaakmaat bleven we er wel in, met meer bordpunten dan DZC. Maar er gebeurde iets wat ik niet had kunnen verzinnen. Lelystad kwam met 2 man minder naar de eindstrijd. DZC moest ervoor strijden, maar won. En wij verloren. Winst van Henri Bosch, remises van Theo Janssen, Cor Petersen  en Uri Vecht. Dus een 2½-5½ nederlaag. En degradatie.

VSG 3 speelde de laatste wedstrijd van het seizoen met de gehele poule 3c in Bennekom.

De belangrijkste wedstrijd aldaar ging tussen Nunspeet en het 2e team uit Putten; winnaar hiervan wordt de poulekampioen. Bij een gelijk spel tussen deze twee kan Ede 2, als zij van VSG 3 winnen, ook nog kampioen worden en het winnen van het Ermelose team moest een makkie voor ze zijn, elk van de Edense spelers is veel sterker.
 
Weldra prijkte dan ook de eerste nul op het bord en 3 andere nullen volgden.
Kees Ferwerda haalde de eerste remise binnen, dus we zouden niet geheel verslagen naar huis rijden. Op het laatste bord speelde nog teamcaptain Willem Booy, hij hikte tegen een achterstand van twee pionnen aan. Aangezien hij nog meer dan 20 minuten tijd had en zijn tegenstander nog maar twee minuten, wilde hij nog niet opgeven.
Ook in de schaakwereld gebeuren wonderen. Met rustige zetten kon Booy eerst één pion terugveroveren en later de tweede, zijn opponent accepteerde met de 100ste zet en 5 seconden op zijn klok een remise. Het verlies voor VSG was groot, maar de eer was gered. 1-5.

Putten 2 was inmiddels kampioen geworden, terwijl Veenendaal 5 een herkansing krijgt in de 4e klasse.


Verslag 6e ronde extern, 10 maart 2015
Door: Willem Booy/Theo Janssen
 
Veluws Schaakgenootschap temt het Briesend Paard

VSG 1 werd door het Briesend paard uit Urk, vorig jaar, uit het zadel geworpen. Maar als volhardend roughrider, heeft VSG doorgezet en won deze maal met 4,5-3,5 in eigen manage.

Winst voor Sape Westra en Bas West, remises voor Jan Lambrechte, Ernst keijer, Mark de Graaf, Michael van Heuzen en Theo Janssen.

Het derde team van VSG dat eveneens thuis speelde won van Veenendaal 5 met 4-2.

Winst voor Wido Sparling, Cees Doets en Willem Booy, remises voor Ulbe Brouwer en Kees Ferwerda. Het derde team staat na een slechte start van het seizoen, evenals het eerste, ver weg van degradatieplaatsen.
 
VSG2 moest in Lelystad winnen om veilig te zijn voor degradatie. Het lukte net niet: het werd een 3,5-4,5 nederlaag. Winst van Cor Petersen, Wim Jongejan en Uri Vecht, en remise van Marco er Meer. Nu staat VSG2 met 3 teams op de voorlaatste plaats, en eentje ervan zal degraderen. Gelukkig heeft VSG2 van deze drie wel de meeste bordpunten, dus het team heeft in de komende slotronde redelijke mogelijkheden om degradatie te voorkomen. Om zich te handhaven in de 2e klasse van de OSBO moet er in april minstens een 4-4 gespeeld worden tegen de Schaakmaat uit Apeldoorn.

Verslag 5e ronde extern, 10 februari 2015
Door: Willem Booy

2 Teams van VSG succesvol in bondscompetitie.
 
Het eerste team van VSG speelde in Meppel tegen het 2e team aldaar, zelfs met een invaller wonnen de Ermeloërs met verve. Uitslag 3-5, met winst voor Rob Boterenbrood, Ernst Keijer en Michael van Heuzen. Remises waren voor Jan Lambrechts, Sape Westra, Gerard de Hoop en Mark de Graaf.

VSG2 speelde tegen ZZS uit Zwolle. Het verloop van de wedstrijd was spannend, met goede vooruitzichten op een mooi resultaat. Theo had vroeg remise. Marco had een gedekte vrijpion op de 6e rij. Dirk had een prachtige aanval. Uri won de dame tegen een toren. Rob stond gelijk. Dus het team ging voor een gelijk spel, of meer. Dat had VSG2 niet durven hopen, want aan ieder bord was de tegenstander een klasse beter. Dat bleek in de slotfase toen het resultaat moest worden binnen gehaald. Alleen Uri haalde het, en het team verloor met 1½-6½.

Het derde team was verbazend succesvol in Putten waar het sterker geachte PSV/Dodo3 met een verlies van 1-5 aan de broek werd achtergelaten. Winst voor Wido Sparling, Ulbe Brouwer, Cees Doets, Martin van de Broek en Willem Booy.

Verslag 4e ronde extern, 13 januari 2015
Door: Willem Booy

Eerste noten gekraakt dit jaar, bij het Veluws Schaakgenootschap.

VSG 3 speelde dinsdag j.l. thuis tegen het zesde team van Wageningen en door toedoen van Dirk van Setten kwam al vroeg in de avond de eerste barst in de Wageningse noot. Weldra bracht de kracht van Ulbe Brouwer de bast grotere schade toe. Wido Sparling haalde het derde punt binnen. Kees Ferwerda en Cees Doets stelde de winst veilig, beide met een half puntje. Willem Booy kon door de ingewikkelde stelling zijn voorsprong niet behouden. Al met al de eerste geheel gekraakte noot voor het derde team 4-2
Ook VSG heeft noten die zwak in de schil zitten, het eerste team van VSG speelde ook thuis, maar tegen het sterke VDS uit Apeldoorn. Hier kwamen de eerste barsten in de VSG-noot, later braken er stukken uit de bast. Dat deze niet geheel uit elkaar viel is te danken aan Gerard de Hoop, Michael van Heuzen en Sape Westra, die alle een punt scoorden. Een verlies van 3-5.


Verslag 3e ronde extern, 9 december 2014
Door: Willem Booy
 
VSG 2 en VSG 3 ontsnappen ternauwernood aan verlies.
 
Maandag was VSG 3 te gast in Bennekom, waar een veel sterker team hen opwachte, vol van moed en zelfvertrouwen zouden ze de eer van Ermelo hoog houden.
Wido Sparling en Martin van de Broek haalden beiden een half puntje binnen, Dirk van Setten en Cees Ferwerda pakten een vol punt. Tot zover zag het er goed uit. Maar teamleider Willem Booy die in een ijzerstek middenspel een afruil in de verkeerde volgorde uitvoerde en in een poging dit te herstellen een stuk verloor, moest opgeven. Invaller Rob Hollmann ging laat in de avond teloor omdat zijn tegenstander geen remise mocht accepteren van de Bennekomse teamleider.

Een dag later Kwam het 1e team van de Harderwijkse Combinatie op bezoek bij VSG 2.
Ook hier leek er in de eerste instantie winst in te zitten met nog vier te gaan stond de stand op 3-1. Maar in de staart verloor de een na de ander, In de laatste partij, Cor Petersen had een paard tegen een loper wat volgens omstanders onmogelijk te winnen viel. Maar Petersen deed het subtiel, kwam in een beter pionnen eindspel en schoof dat diepzinnig naar winst. Al met al 4-4 Winst voor Bes, Petersen, Geitenbeek en Jongejan.
 
VSG 1 blijft met een gelijkspel op de been.

In Arnhem, de thuishaven van De Toren 4, waar het eerste team van VSG te gast was, werd na een moeizame start de gelijkmaker gescoord door invaller Roland Bes die zijn slechte stelling met kunst en vliegwerk tot een overwinning wist te brengen. 4-4 met Remises voor Lambrechts en Westra, de winstpunten waren van De Graaf, Bes en De Hoop.

Verslag 2e ronde extern, 11 november 2014
Door: Willem Booy
 
The Last Man Standing

Het eerste team van het Veluws Schaakgenootschap blijft overeind.
Dinsdag 11 november werden in de speellocatie van VSG twee teams uit buurgemeente Putten ontvangen; PSV/Dodo1 en PSV/Dodo2. De beide eerste teams speelden tegen elkaar. Wat opviel was de tactische opstelling van de Puttenaren, hun sterkste speler zat achter het vijfde bord, tegen de VSGer Bas West, door een blunder kon de man uit Putten al als eerste de plaat poetsen, 1 punt binnen, Jan Lambrechts won, evenals Gerard de Hoop. Theo Janssen maakte remise. Na een voorlopige uitslag van 3,5-3,5 speelde alleen Rob Boterenbrood nog. Het zag er niet best voor hem uit, maar met nog een enkele minuut te spelen, verloor de Putenaar zijn toren uit het oog, waar Rob ogenblikkelijk gebruik van maakte en daarmee de partij won. 4,5-3,5 voor de Ermeloërs.

VSG 3 deed het heel wat minder tegen het sterkere PSV/Dodo2: er werden 2 remises binnen gehaald, één van Kees Ferwerda en één Van Cees Doets. Een verlies van 1-5.

Het 2e tweede team was te gast bij het Zwols schaakgenootschap, om zich te meten met het tweede team aldaar. Daar heeft VSG2 met 6,5-1,5 verloren, Roland Bes won als enige, terwijl Wim Jongeman een remise behaalde.


Verslag 1e ronde extern 13, 14 en 23 oktober 2014.
door: Willem Booy
 
Het derde team van het Veluws Schaakgenootschap neemt de aftrap voor de externe competitie.

Het derde team heeft zich voor een avond naar Nunspeet verplaatst om het op te nemen tegen het veel sterkere Nunspeet 1. Een overwinning was er niet verwacht, maar dat ze met het kleinst mogelijke verschil zouden verliezen, ook niet. De uitslag 3,5 - 2,5 voor Nunspeet.
Wido Sparling, Cees Doets en Ronald Bieringa deelden het punt, terwijl Willem Booy de volle winst wist te halen.

Een dag later ontving het VSG 2 het team van Dronten/Zeewolde in Ermelo. Die later met een verlies weer naar de polder terug keerden: VSG 2 Won met  5,5 - 2,5.
Roland Bes, Cor Petersen, Marco ter Meer en Wido Sparling pakten een vol punt.
Rob Hollmann, Henry Bosch en Wim Jongejan allen een halfje.

Donderdag 23 oktober speelde het 1e team van VSG tegen Caissa in Elburg.
Waar VSG 1 een punt laat liggen.
Winstpartijen van Michael van Heuzen en Mark de Graaf. Remise door Jan Lambrechts, Ernst Keijer, Sape Westra, en Bas West. Tot hun spijt moesten in de twee laatste partijen Theo Janssen en Gerard de Hoop zich gewonnen geven.
Het zag er de hele avond goed voor hen uit. Janssen en De Hoop dachten minimaal aan remise maar helaas pindakaas. Eindstand dus 4-4.
« prev  |   top  |   next »

VSG nieuws

Er is een Correspondentie partij m.b.t. een openingsvariant van het Jänisch gambiet toegevoegd in de collectie van VSG partijen. Best spectaculair! "Toch niet zo rustig"

Er is een privacyreglement toegevoegd aan de website. Zie hiervoor Informatie > Privacyreglement

Overig nieuws

Zie de agenda voor aanstaande toernooien.

 

Facebook logo

OSBO nieuws

Het OSBO PK 2020 wordt georganiseerd door VSG. Zie hiervoor ook de link in het menu.

Het laatste OSBO-nieuws vindt u op de OSBO-site:

Volg de link osbo.nl»

KNSB nieuws

Laatste nieuwsitems van de KNSB: www.schaakbond.nl»

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login