Veluws Schaakgenootschap VSG

U bent hier Home > Competitie extern > Externe competitie 2016/2017

Externe competitie 2016/2017


Verslag laatste ronde Osbo externe competitie voor de VSG teams.
Door: W. Jongejan

Op vrijdag, 31 maart moest het tweede team naar Apeldoorn voor de eindronde in klasse 2B.
Eén speler kwam niet opdagen en dat zette het team gelijk op achterstand. Van het jeugdteam van de Schaakmaat was al bekend dat zij sterke spelers hadden en dat bleek ook. Vecht, Geitenbeek en Ter Meer verloren. Van Setten won op de klok, Jongejan en Bosch wonnen eveneens en Wolters maakte er in uiterste tijdnood remise van. Aldus verloren met 3,5-4,5. Gelukkig geen degradatie want de 5 matchpunten waren genoeg voor de 5e plaats in de poule.

Dezelfde avond toog het vierde team naar Veenendaal voor de laatste wedstrijd, dit keer tegen de koploper, het derde team van Rhenen. Op het eerste bord kreeg Wattez te maken met tijdnood. Het bizarre was dat zowel de tegenspeler als de arbiter tegelijkertijd riepen: het is gedaan! Dat mag een arbiter helemaal niet doen, maar vooruit, Wattez maakte er geen punt van. Schulz snoepte de tegenstander een stuk af na een fout en dat was winnend. Vroegindeweij had het zwaar maar wist in een ogenschijnlijk verloren partij het tij te keren met een paardoffer, wat 15 zetten later tot remise leidde, wegens een matdreiging met herhaling van zetten. Warti Miedema speelde iets te gretig en dat kostte haar de partij. Aldus eindigde het in 1,5-2,5. Niet getreurd, want VSG-4 eindigde toch als tweede in de poule van klasse 4D.

Het derde team speelde op dinsdag daarna uit tegen de Zeven Pionnen 2 en verloor met 4-2 maar boekte feitelijk ook geen slecht resultaat door te eindigen op de derde plaats in poule 3A. Alleen Van Dalen won de partij en Sparling en Ferwerda maakten remise.

Het eerste team speelde uit op vrijdagavond 7 april tegen Wageningen 4. Bij aanvang van de slotronde in 1ste klasse A konden nog drie teams kampioen worden; SV Apeldoorn stond eerste en had de beste kansen. Zutphen stond tweede en kon alleen kampioen worden wanneer ze zelf zouden winnen en Apeldoorn verliezen. VSG 1 kwam in de laatste competitieronde uit tegen Apeldoorn; bij winst van VSG en remise of verlies van Zutphen zouden de Ermeloërs kampioen worden. Het scenario voor een bloedstollende eindronde was geschreven. Aan het eind van de avond bleek dat VSG een half bordpuntje tekort kwam om kampioen te worden. De wedstrijd tegen koploper SV Apeldoorn eindigde in 4-4. De titel kwam hierdoor voor de Apeldoorners aan een zijden draadje te hangen. Omdat runner-up Zutphen ook 4-4 speelde tegen ZZS!, werden ze toch kampioen. Boterenbrood, Keijer en De Graaf wonnen hun partij, De Hoop en Lambrechts speelden remise.

Externe competitie 31 maart 2017

No images in this gallery

De laatste foto is de partij Westra-Keijer, 4 april 2017, in de kampioensgroep.
Verslag 5e ronde externe competitie, 7 februari 2017

VSG in de Osbo-competitie voor teams.
Door: W. Jongejan

VSG 1 heeft zichzelf tekort gedaan door de lastige uitwedstrijd tegen ZSG 1 uit Zutphen met 4 - 4 te beëindigen. West en de Graaf verloren beide hun partij, terwijl Westra en Petersen wonnen. De Hoop, Lambrechts en Keijer speelden remise, waarna de partij van Boterenbrood de doorslag moest geven. In gierende tijdnood kwam Boterenbrood een stuk voor in het eindspel, maar hij wist deze voorsprong niet te verzilveren.

VSG 2 speelde thuis tegen ASV 6 uit Arnhem. Het werd 3½-4½. Van te voren was een groter verlies verwacht maar achteraf gezien was het teleurstellend. Jongejan blunderde, Bosch en Van Setten konden het evenmin bolwerken. Onno Wolters, Uri Vecht en Marco ter Meer haalden heel knap een remise. Schuilenburg kwam in een eindspel terecht waar hij erg van houdt (alleen pionnetjes op het bord) en schoof met overtuiging naar winst. De laatste partij werd door Geitenbeek gewonnen en het was een plezier om te zien hoe hij een wel heel taai verdedigende tegenspeler, met een meer dan 100 punten hogere rating toch uiteindelijk tot overgave dwong.

VSG 3 won met 4-2 van Lelystad, dankzij winst van Van den Burg, Van den Broek en Bieringa, en remise van Sparling en Ferwerda. Van Dalen moest helaas met een verlies genoegen nemen.

Het vierde team van VSG speelde verlaat in de Osbo competitie thuis. Wattez en Vroegindeweij speelden remise, Schultz en W. Miedema wonnen, waarmee de winst binnen was: 3-1.Verslag 3e ronde externe competitie, 13 december 2016

VSG heeft goed gepresteerd in de externe Osbo competitie
Door: W. Jongejan

Het eerste team van VSG speelde tegen Zwolle Zuid Schaakt! en wel boven verwachting. Een uitslag van 7,5-0,5 had dit team in ieder geval niet voorspeld. Alleen (invaller) Schuilenburg moest, tegen zijn aard in, remise accepteren. Met dit resultaat klimt VSG op naar de derde plaats in de 1ste klasse A van de Oostelijke Schaakbond.
 
Het tweede team speelde eerder tegen De Cirkel 1 uit Ede. Op papier is dit team beduidend sterker. Tot verbazing van het eigen team werd er gewonnen met 5,5-2,5. Jongejan en Wolters verloren, terwijl ook hier Schuilenburg remise speelde. Ter Meer kwam er in het eindspel beter voor te staan, maar blunderde ineens. Toch kon hij, doordat de tegenpartij in tijdnood kwam, de partij alsnog redden.
 
Het derde team had een vrije ronde en het vierde team moest naar Rhenen. Helaas voor hen pakte het anders uit. Vroegindeweij, Miedema, Schulz en Wattez moesten tegen veel sterkere schakers spelen, wat een uitslag gaf die van tevoren eigenlijk al voorzien was: 0-4.

Externe competitie 13 december 2016

No images in this gallery

Verslag 2e ronde externe competitie, 8 november 2016

VSG recht zijn rug in de regionale competitie.
Door: W. Jongejan, foto's: Piethein

De eerste ronde van de Osbocompetitie is niet best verlopen maar de tweede ronde geeft moed. Alle vier de teams hebben gewonnen.

Het eerste team won in een uitwedstrijd met 4½-3½ van de Edese Schaakvereniging. Met name Boterenbrood veroverde het laatste halve punt in een zwaarbevochten remise. Ook de Hoop en de Graaf sleepten een half punt binnen. Winst was er voor Westra, West en invaller Schuilenburg. Keijer en Petersen verloren.
 
Het tweede team had in een thuiswedstrijd gelijk een tegenslag te incasseren: Schuilenburg verscheen niet door een misverstand. Nadat hij toch was opgetrommeld verschijn hij wel meer dan een half uur te laat aan het bord. Maar hij, kwam, zag en overwon: binnen een uur! Weliswaar door een kapitale blunder van de tegenpartij maar dit eerste punt gaf moed tegen het op papier sterkere Ede 2. Geitenbeek, Ter Meer en Jongejan verloren, maar Dirk van Setten en Uri Vecht wonnen. Vervolgens haalde Henri Bosch op bizarre wijze de winst binnen nadat hij verloren stond en tenslotte had Onno Wolters, het jeugdlid, in een gedegen partij ook een punt gescoord. 5-3 dus.
 
Het derde team speelde uit tegen Pegasus 2. Sparling, Ferwerda, Van den Broek, Van den Burg en Van Dalen haalden allen het volle punt terwijl invaller Hollmann met een remise nog een half puntje erbij sprokkelde. 5½-½.
 
VSG 4 speelde thuis tegen PSV-Dodo 3 en haalde ook een overwinning binnen met 3-1.

Externe competitie 8 november 2016

No images in this gallery

Verslag 1e ronde OSBO-competitie, 11 oktober 2016

VSG overtuigt nog niet in de OSBO-competitie
Door: W. Jongejan

VSG heeft dit seizoen vier teams op de been gebracht: twee teams van acht spelers in de eerste en tweede klasse, een team van zes in de derde klasse en een team van vier in de vierde klasse.
Het eerste team verloor dinsdag thuis met 4,5-3,5 van ZSG-2 uit Zwolle.  Van het eerste team was het juist de invaller Schuilenburg die als enige het volle punt binnenhaalde. Het tweede team speelde donderdag in Deventer tegen Pallas-3 remise (4-4). Het was jeugdspeler Onno Wolters die in tijdnood vanuit een remiseachtige stelling als een donderslag bij heldere hemel met mat de avond redde. Wim Jongejan zag tot zijn schande winst over het hoofd. Het vierde team (vier oudere heren waarvan twee met een stok) trad op vrijdagavond aan tegen het jeugdteam van Veenendaal en scoorde 2-2. Hier was het Willem Viets die in een zeer lange partij uiteindelijk wist te scoren. Het derde team speelt pas volgende week door familieomstandigheden bij de tegenpartij.
 
Naschrift 19 oktober 2016:
Het derde team speelde thuis tegen Denk en Zet uit Hattem, waarbij het VSG-team roemloos ten onder ging met 2-4. Winst was er alleen voor Ferwerda en remise voor Bieringa en Van Dalen. Sparling, Van den Burg en Brouwer verloren.
« prev  |   top  |   next »

VSG nieuws

Er is een Correspondentie partij m.b.t. een openingsvariant van het Jänisch gambiet toegevoegd in de collectie van VSG partijen. Best spectaculair! "Toch niet zo rustig"

Er is een privacyreglement toegevoegd aan de website. Zie hiervoor Informatie > Privacyreglement

Overig nieuws

Zie de agenda voor aanstaande toernooien.

 

Facebook logo

OSBO nieuws

Het OSBO PK 2020 wordt georganiseerd door VSG. Zie hiervoor ook de link in het menu.

Het laatste OSBO-nieuws vindt u op de OSBO-site:

Volg de link osbo.nl»

KNSB nieuws

Laatste nieuwsitems van de KNSB: www.schaakbond.nl»

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login