Veluws Schaakgenootschap VSG

U bent hier Home > Competitie extern > Externe competitie 2021/2022

Externe competitie 2021/2022


VSG 1

 

Eindstand hoofdklasse 2022

Met de hakken over de sloot blijft VSG 1 ook komend seizoen in de hoofdklasse van de SOS-competitie. Doordat in HKB 9 teams meededen en in HKA en C slechts 8, is het gemiddeld aantal matchpunten van VSG een fractie meer dan dat van Vegtlust (0,571429 om 0,5). In het degradatie-/promotie-reglement staat dat in totaal 5 teams uit de 3 hoofdklassen degraderen. VSG ontspringt de dans. In het overzicht hierboven staat de uitwerking van de regeling op basis van matchpunten en bordpunten in relatie tot het aantal gespeelde rondes.

Het seizoen 2022-2023 zal ook weer hard gestreden moeten worden voor handhaving; veel van de andere teams zijn gewoon te sterk voor VSG.

 


Caissa 1 - VSG 2

 
22 april 2022
Door: Jo Wolters

Geachte schaakvrienden,

Voordat de slotronde startte was de situatie dat twee teams zich gedurende de competitie hadden teruggetrokken. Degradatie was dus uitgesloten. O&O 1, Apeldoorn 3 en ZSG 2 waren zo sterk dat zij onderling zouden gaan uitmaken wie kampioen zou worden. Voor de andere drie teams restten de plaatsen 4 t/m 6. VSG2 had nog geen match gewonnen maar stiekem wel veel bordpunten verzameld. De plaatsen 4 t/m 6:
4. Caïssa 1: matchpunten: 2 bordpunten: 9
5. Voorst 2: matchpunten: 2 bordpunten: 8,5
6. VSG    2: matchpunten: 0 bordpunten: 8,5

Voorst moest tegen de veel sterkere koploper O&O 1. Caïssa 1 speelde tegen VSG2.
Op bord 1 won Wido met wit een pion, door deze pion weer slim terug te geven kreeg hij een goed verdedigde pion op d6 in een actieve stelling waarbij zwart niet meer kon rocheren en de zwarte stukken werkten niet samen.
Op bord 2 won Jo met zwart een pion en had actief spel op de damevleugel en een sterk centrum. Zwart kon daar niets tegenover stellen.
Op bord drie had Willem een lastige tegenstander, maar had wel het actievere spel.
Hisham verdedigde met zwart een stelling die steeds meer werd dichtgeschoven, terwijl er ook steeds meer materiaal werd afgeruild.
Wim won twee pionnen en stond veel beter. Hij had daarvoor veel tijd gebruikt.
Henk tenslotte won een pion, bekeek die en besloot toen er een verzameling van te maken.

Jo maakte een rekenfout door een giftige pion te nemen in een gewonnen stelling en raakte pardoes een kwaliteit kwijt. Zijn tegenstander bood remise aan wat werd geaccepteerd.
Voor Hisham was er geen doorkomen meer aan en toen zijn tegenstander remise aanbood werd dit geaccepteerd.
Henk had inmiddels 5 pluspionnen verzameld en het was een kwestie van tijd voor zijn tegenstander zou opgeven. Dat gebeurde dan ook: tussenstand 1-2 in het voordeel van VSG2
Voor Wim begon de tijd echt te dringen. Door herhaling van zetten werd het remise. Tussenstand: 1,5 - 2,5
Tsja en toen deed Willem het heel goed door zijn partij met mat te winnen en even later deed Wido hetzelfde. Eindstand 1,5 - 4,5 tegen een op papier sterkere tegenstander.

Daarmee passeert VSG2 Caïssa 1 en zeer waarschijnlijk ook Voorst 2 en eindigt met 2 matchpunten en 13 bordpunten op een verdienstelijke 4e plek onder de onaantastbare drie eerste teams.

Dank aan alle teamleden voor hun strijdlust op de borden met een speciaal woord van dank voor Martin die vrijwel het hele seizoen zorgde voor het vervoer naar uitwedstrijden. Op naar het volgend seizoen dat naar ik vurig hoop niet zo door Coronagolven beïnvloed gaat worden.

Jo


 

VSG 1 deelt het matchpunt met Hoogland 1

De laatste ronde van de SOS-competitie werd op 5 april 2022 gespeeld. Het sterke Hoogland kwam op bezoek. Hoogland stond met 4 matchpunten 1 punt boven VSG.
In bordvolgorde een chronologisch verslag van deze boeiende schaakontmoeting.
Olaf Vlieger moet het opnemen tegen 1.d3 en 2.g3. Na 14 zetten gaan beide spelers een onoverzichtelijk middenspel in, waarin veel creativiteit en oplettingsvermogen wordt gevraagd.
Rob Boterenbrood bouwt vanuit de opening een licht ruimte voordeel op, ruilt een paard waardoor een zwarte dubbelpion ontstaat en drukt met dame en loper op de a7 pion. Een vroeg remiseaanbod wordt geweigerd.
Sape Westra heeft moeite met de opening. Wit speelt 1.e4 om na 1. …, e5 met 2.d4 te vervolgen. Na 2. …, exd4 en 3. Pf3, Pc6 4. Lc4 ontstaat de Schotse gambietvariant; wit ontwikkelt snel en hoopt op voordeel als zwart te passief speelt.
Gerard de Hoop krijgt de Najdorf-variant van het Siciliaans tegen zich. Hij speelt de juiste zetten en in het middenspel ontstaat een stelling met beide een korte rokade, lopers, paarden, dames en torens op d1 en e1 en d8 en e8. Tijd om na te gaan of er mat op de 8ste rij, of door dit te dreigen voordeel, mogelijk is.
Bas West moet antwoord zien te vinden op de gambietvariant van het Siciliaans. Zwart heeft na 3.b4 de gambietpion genomen. De stelling ziet er ingewikkeld uit, mede doordat Bas de witte opening tegemoet treedt met zijn Drakenvariant. Het lijkt daardoor dat er 2 partijen op hetzelfde bord worden gespeeld.
Ralf van den Burg speelt de Engelse opening. Op zet 8 worden de dames al geruild, er blijft een stelling over waarin de pionnenstructuur het beeld bepaald. Ralf laat zijn koning lang op e1 staan en moet dus uitkijken voor tactische finesses vanwege de zwarte toren op e8.
Onno speelt dit keer het Benkö-gambiet. Dit moet leiden tot 2 zwarte torens op de a- en b-lijn, waarna de zwarte stukken gaan drukken op lijnen en diagonalen. Daarvan is bij de opstelling die Onno kiest nog weinig van te zien.
Ferry speelt ook de Engelse opening. Zijn tegenstander speelt te passief en laat het initiatief aan Ferry, waardoor deze zijn stukken op mooie velden weet te posteren. Toch is in het middenspel nog geen duidelijkheid over wie echt beter staat.
Als eerste eindigt de partij van Ralf. Zijn tegenstander krijgt een hoopvolle stelling en lijkt veelbelovend te kunnen voortzetten. Hij doet echter net een tussen-zet teveel waardoor Ralf winnend voordeel krijgt en het punt opstrijkt.
Bas strijkt de vlag en geeft zich gewonnen. De stelling leek lang in evenwicht, maar de witspeler vertaalt de finesses van zijn opening vakkundig in het middenspel. De zwarte loper op g7 krijgt geen enkele kans, waardoor Bas vleugellam wordt gemaakt.
Onno is in een erg ingewikkeld middenspel terecht gekomen. Omdat beide spelers dit vinden en geen van beide een winnende voortzetting zien, wordt remise overeengekomen.
Ferry’s tegenstander zet zijn koning van h6 naar f6. Koningen zijn weliswaar machtig, maar moeten zich ook op het schaakbord toch aan de regels houden. Ondanks de uitleg dat het de bedoeling was dat de dame zou worden verplaatst, moet zwart met de koning zetten. Hierdoor ontstaat enige min of meer vrolijke consternatie, maar de partij wordt vervolgd. Ferry weet de stellingsvoordelen goed te benutten en wint.
Olaf is in een moeizame eindfase van het middenspel aanbeland. Hij heeft een zwakke pion op e6 en wit heeft voldoende tijd om een plan te bedenken hoe deze pion onder schot te nemen. Olaf moet behoedzaam manoeuvreren, doet dat ook, maar legt uiteindelijk toch het loodje.
Rob en zijn tegenstander hebben nog maar weinig zetten gedaan, maar zijn beide wel in de tijdnoodfase aanbeland. Rob gaat deze fase in met een vrije pluspion op de a-lijn. In een moment van onbedachtzaamheid geeft hij deze troef uit handen en het lijkt erop dat de partij zal eindigen in remise. Niets is echter minder waar; Rob houdt druk op de zwarte stelling en vluggert zijn tegenspeler door de vlag.
Sape is de opening doorgekomen zonder grote schade; wel heeft hij een pion minder, maar de stelling ziet er niet slecht uit. De witspeler is zijn voorsprong in tijd kwijt en lijkt te twijfelen over het plan dat hij wil uitvoeren en de zetten die daarbij passen. In wederzijdse tijdnood laveert Sape zijn dame en toren naar de witte koningsstelling en lijkt goede kansen op de overwinning te hebben. Lijkt, want het blijkt dat de Hooglander een gewiekste vluggeraar is, die in korte tijd de juiste zetten weet te doen. Sape denkt dat een torenoffer kansen biedt, wit weigert het offer, zwart geeft een onnodig schaak en verliest bij mindere stelling zijn stuk. Met enkele seconden op de klok blijft een stelling met een toren minder over, een onnodig verlies.
Gerard heeft het mat niet kunnen vinden, zat het niet in de stelling of ….? Inmiddels zijn vrijwel alle stukken geruild en is een lopereindspel met elk 5 pionnen overgebleven. De spelers besluiten tot remise, terecht zoals uit de analyse blijkt.
De uitslag 4 – 4 levert VSG een matchpunt op. Vanwege corona is Wageningen 2 rondes achter gaan lopen. Het is dus niet duidelijk of de 4 matchpunten en de huidige 6de plaats voldoende zijn voor handhaving in de hoofdklasse. Het ziet er wel goed uit, gezien het feit dat Wageningen nog moet spelen tegen de nummer 2 en 4.


PS
Verrassing: Wageningen wint van kampioenskandidaat En Passant. De hierboven beschreven verwachte werkelijkheid verandert plotseling. Wageningen heeft nu net als VSG 4 matchpunten. Ze hebben weliswaar 1 bordpunt minder, maar moeten nog hun laatste wedstijd spelen tegen ASV (Arnhem). Een sterk team, maar met 8 – 0 of 7,5 – 0,5 of 7 – 1 verliezen zullen ze waarschijnlijk niet.


 

ASV-1 Arnhem - VSG-1, 31 maart 2022

Met een gemiddelde rating van 2021 was ASV-1 natuurlijk de favoriet; wat zou VSG-1 met 1781 daar nou tegen kunnen beginnen? “Gewoon lekker schaken, we zien wel hoe het afloopt”, was de strategische boodschap die de schakers van VSG elkaar voorhielden. De avond eindigde bijna met een verrassing.
Olaf Vlieger (bord 1) krijgt een Slavische opening tegen zich. Na 13 zetten staan zwarte pionnen op a6, b5, c4 en d5. Het tweede half uur van de partij worden 3 zetten gedaan; Olaf heeft een licht initiatief door het sterke paard op d5. Beide spelers hebben nog niet gerokeerd.
Noël Bovens (bord 2) moet de Rosselino-variant van de Siciliaanse opening bestrijden. Wit speelt daarin zijn loper op de 3de zet naar b5 om hem te ruilen voor het paard op c6; de pionnenstelling van wit lijkt dan beter. Na een uur spelen blijkt Noël een beetje klem te staan op de damevleugel; het witte paard op a5 lijkt misplaatst, maar oefent wel degelijk invloed uit. Zwart is 2 tempi achter geraakt.
Sape Westra (bord 3) speelt een onregelmatige opening. Na 16 zetten lijkt hij initiatief te nemen, omdat zijn stukken op betere velden staan dan de zwarte.
Gerard de Hoop (bord 4) wordt geconfronteerd met de ongebruikelijke Staunton-opening (1. f4). Zijn tegenstander jaagt een zwart paard naar a7 en neemt daarna het heft in handen. Na 20 zetten rolt een gevaarlijke koningsaanval Gerards stelling binnen.
Bas West (bord 5) speelt tegen een Dame-Indische opening. Na 17 zetten zijn de strijdplannen van beide spelers duidelijk; Bas versterkt de c-lijn om op termijn de zwarte dame op c7 het leven zuur te maken, zwart wil met de zet f5 de witte stukken onder schot nemen.
Ral van den Burg (bord 6) speelt zijn Pirc. Na een uur zijn welgeteld 12 zetten gedaan, Ralf staat zowaar voor in tijd en besluit lang te rokeren. De witte koning staat nog op e1, wit kan dus kiezen voor tegengestelde rokades en daarna met de pionnen op de damevleugel de zwarte koning onder druk proberen te krijgen.
Onno Wolters (bord 7) speelt de Reti-opening en heeft beide lopers gefianchetteerd. Na 16 zetten lijkt hij iets meer ruimte te hebben dan zwart. Het is nu zaak om druk te krijgen en te houden.
Ferry Lunek (bord 8) speelt dit keer het Albins tegengambiet. (1. d4, d5 2. c4, e5?!). Zijn tegenstander lijkt niet vertrouwd met deze opening en speelt al snel e3. Volgens de theorie zou zwart hierdoor voordeel moeten krijgen. Ferry speelt het op zijn eigen manier, er worden verschillende stukken (waaronder de dames) geruild.
Iets over 22.30 uur geeft Gerard op; de witte aanval is te sterk, zwart is inmiddels een stuk achter en de witte torens en dame gaan ongenadig verder.
Even later blijkt ook Noël op te moeten geven. Zijn jonge tegenstander heeft sterke zetten gespeeld, waardoor Noël moest kiezen tussen een slechte stelling met een pion minder met sterke dreigingen voor wit en de dame te ruilen tegen 2 stukken met onduidelijk spel. Hij koos de 2de optie maar kon daarna slechts hopen op een mindere zet van wit. Na het nodige gespartel geeft hij op.
Olaf profiteert van de gelegenheid die zijn tegenstander hem biedt om zijn stukken goed te plaatsen in de zwarte stelling. Uiteindelijk is het voor zwart niet meer houdbaar en strijkt hij de vlag. Een erg mooie overwinning van onze eerste bord speler!
Ferry geeft ook de pijp aan Maarten; door het vele ruilen en het niet benutten van de vage kansen is een eindspel met een pion minder overgebleven. Wit toont zich hierin de meester.
Ralf heeft besloten de koningsstelling te openen met een pionoffer. Wit richt zich op de damevleugel. Degene die het snelst is lijkt te gaan winnen. Helaas is dat de witspeler.
De tussenstand van 4-1 lijkt de opmaat naar een grote nederlaag.
Sape heeft veel tijd besteed aan het bedenken van een plan en de daarbij passende zetten. Daardoor staan er nog 4 minuten op zijn klok. Hij voelt dat de stelling hem uit de vingers glijdt en besluit remise aan te bieden. Na wat bedenktijd accepteert zwart dit aanbod.
Bas heeft tactisch sterk gespeeld. Er zijn stukken geruild en het eindspel toont voor beide spelers 2 stukken en een stuk tegen 5 pionnen in het voordeel van Bas. Wanneer zwart een stuk tegen 3 pionnen ruilt blijft Bas 2 pionnen voor en wint vlekkeloos.
Onno heeft de zwarte stelling onder druk gezet. Inmiddels is een paardeneindspel op het bord gekomen met een witte vrijpion op de a-lijn. Deze pion blijkt de handenbinder te zijn die de zwarte koning bezig houdt. Het witte paard kan daardoor actief spelen en ook Onno wint.
De einduitslag 4,5 – 3,5 mag zeer verdienstelijk worden genoemd, maar ergens knaagt ook de gedachte dat er meer in had gezeten. De laatste wedstrijd speelt VSG-1 (plaats 6) tegen Hoogland-1 (plaats 5) dat een matchpunt meer heeft. Normaal gesproken zullen de teams op de plekken 7 en 8 punten verspelen tegen de topteams, als dat uitkomt behoudt VSG-1 haar plaats in de hoofdklasse.




VSG 1 - Wageningen 1

VSG 1 speelde voor de externe competitie tegen Wageningen 1. Beide teams deelden de laatste plaats. Door winst van Boterenbrood, Van Setten en Van den Burg en remise van Bovens, West en Wolters wonnen de Ermelose schakers met 4,5 – 3,5. VSG bezet nu, met nog 2 ronden te spelen, plek 5.

 



Voor de derde keer op rij een nipt verlies: VSG2 - Voorster SC 2: 2,5 – 3,5

Op bord 1 kwam Jo Wolters vanuit de opening gedrongen te staan. Nauwkeurig manoeuvreren van beide kanten bracht daar geen verbetering in, maar kostte de witspeler veel meer tijd. Met nog 1 uur en 20 minuten op de klok (wit had nog 10 minuten) besloot zwart tot een pionoffer dat zijn loper eindelijk wat speelruimte moest geven. De tijd tikte weg voor wit, maar secuur verdedigen zorgde ervoor dat het voordeel niet groter werd. Zwart had alleen verlieskansen en toen wit in echte tijdnood remise aanbood werd de vrede getekend.
Op bord 2 kwam Wido Sparling vanuit de opening onder druk te staan en dat werd naarmate de partij vorderde alleen maar erger. De onvermijdelijk 0 volgde dan ook.
Willem Booy won in de opening een paard tegen een pion. Hij hield dat voordeel vast en won zijn partij overtuigend.
Martin van den Broek kwam in het late middenspel zo goed te staan dat het slechts een kwestie van tijd leek dat de witte pionnenmeerderheid op de damevleugel de doorslag zou gaan geven. Martin maakte een verkeerde strategische keuze verloor de pionnenmeerderheid  en zijn loper en moest gedesillusioneerd opgeven.
Hisham Haout probeerde vanuit de opening goed spel te krijgen, vergat op tijd zijn koning in veiligheid te brengen en werd prompt mat gezet
Henk van Rijssen kreeg voordeel in het middenspel en maakte het karwei gedecideerd af.

Een spannende match in een goede sfeer, waarbij het er lang naar uitzag dat VSG voor een of meerdere matchpunten zouden gaan. Het mocht niet zo zijn.



Verslag VSG1 – BDSV1


Op 1 maart werd de uitgestelde wedstrijd tussen de eerste teams van VSG-Ermelo en BDSV uit Barneveld gespeeld. Waar VSG moeite heeft de sterke tegenstanders in de hoofdklasse van de SOS-competitie bij te benen, draait BDSV in de top drie mee. Een wedstrijdpunt meepakken zou voor VSG dus al een mooi resultaat zijn.


Een rondje langs de borden na 1 uur spelen leverde het volgende op.
Olaf Vlieger (bord 1) kwam via de Engelse opening in een soort Slavisch terecht. Er waren 14 zetten gedaan, 1 was stuk geruild, de pionnenstructuur stond min of meer vast en beide spelers probeerden hun stukken op de beste velden te posteren.


Rob Boterenbrood (bord 2) speelde een onregelmatige opening waarin beide spelers behoedzaam manoeuvrerend hun weg zochten, er waren 10 zetten gedaan en ook hier was 1 stuk geruild.


Sape Westra (bord 3) speelde de Slavische opening. Na de pionruil op c4 sloeg wit met de pion van b3 terug, waardoor zwart moeite kreeg zijn paard op d7 en zijn loper op c8 in het spel te betrekken. Om ruimte te krijgen ruilde Sape zijn paard op f6, maar gebruikte daar wel 3 zetten voor.


Gerard de Hoop (bord 4) krijgt de Scandinavische opening tegen zich. Er zijn al 17 zetten gedaan en de dames, de paarden en van beide spelers 1 loper zijn al van het bord. Gerard heeft een pion verspeeld en er is druk van zwart via de halfopen e-lijn.


Bas West (bord 5) speelt de Slavische opening, er zijn 14 zetten gedaan en wit heeft met zijn lopers op b2 en d3 een potentiële dreiging op de zwarte koningsstelling.


Ralf van de Burg (bord 6) moet de Konings-Indische opening zien tegen te spelen. Na 13 zetten zijn alle stukken ontwikkeld en nu doet zich de thematische vraag voor hoe wit op de damevleugel zijn pionnen kan opspelen.


Onno Wolters (bord 7) heeft de Aljechin-opening van stal gehaald. Na 10 zetten heeft zwart gerokeerd en zijn loper op g7 geplaatst. Het is duidelijk dat wit broedt op een plan om met zijn pionnen op de koningsvleugel op te trekken naar de zwarte koning.


Ferry Lunek (bord 8) speelt tegen de Pirc-opening. De partij is 14 zetten jong en de h-lijn is al helemaal open door pionnenruil en torenruil. Wie kan hier in het middenspel het meest van profiteren?


Na twee uren spelen is het beeld op de borden als volgt.

Olaf heeft 20 zetten gedaan en lijkt een dreiging te kunnen creëren op de witte koningsvleugel; zijn loper en dame zouden een batterij kunnen vormen. Dit vraagt van wit excellente verdedigende skills.


Rob heeft op zet 11 remise aangeboden, maar dit werd niet aangenomen. Inmiddels zijn 15 zetten gedaan; de zwarte dame staat op d3, de zwarte koning nog steeds op e8. De dame kan een pion winnen, maar wit krijgt dan als compensatie een dreigende koningsaanval.


Sape komt erachter dat de ruimte die hij hoopte te krijgen door 3 paardzetten vooral wordt benut door de witspeler. De zwarte koning op e8 wordt een mooi aanvalsobject; wit kan zijn stukken steeds beter plaatsen en zwart kan alleen maar proberen tegen te houden.


Gerard is inmiddels nog een pion kwijt geraakt. Na 25 zetten lijkt zijn stelling onhoudbaar te worden.


Bas heeft na 20 zetten een pion voorsprong, maar wit heeft een venijnige aanval.


Ralf heeft inmiddels net zijn 18de zet gedaan, zwart is met pionnen en paarden actief op de koningsvleugel, terwijl wit op de damevleugel niets heeft gedaan.


Onno is inmiddels 15 zetten onderweg, er staat een lastige witte pion op e6 de zwarte stelling in bedwang te houden.


Ferry doet zijn 19de zet, is een pion achter geraakt en het lijkt erop dat hij steeds meer moet forceren om in de partij te blijven.


Al met al ziet de stand op de verschillende borden er niet florissant uit voor VSG.

De ontwikkelingen in het tweede deel van de schaakavond.

Olaf probeert zijn dreiging verder te versterken maar wit verdedigt erg goed en erg actief. Daardoor neemt wit de aanval over en Olaf heeft het nakijken.


Rob voelt dat hij iets beter staat maar ziet niet hoe hij dat kan omzetten in een goed plan. I.p.v. de pion te geven en op aanval te spelen via Dg4 speelt hij De2. De partij gaat nog door tot 28 zetten waarna remise toch door beide spelers wordt aanvaard.


Sape moet na een aantal krachtzetten van wit opgeven. Zijn plan bleek verkeerd; in de korte analyse na afloop bleek korte rokade beter te zijn geweest.


Gerard heeft getracht er nog het beste (minst slechte) van te maken, maar ook deze partij eindigt in een verlies.


Bas verdedigt zich niet goed en moet toezien dat de witte aanval doorslaat. Alweer een nul.


Ralf is druk bezig. Zwart zet niet door op de koningsvleugel en wit schuift de damevleugel dicht. Op die manier kan hij zich helemaal concentreren op het zwarte initiatief. De d-lijn komt open en er ontstaan allerlei zwarte dreigingen. Ralf komt ook nog in zijn bekende tijdnood (2:48 tegen 12:00).


Onno heeft moeten toezien hoe wit zijn stukken in een langdurig middenspel steeds beter kon positioneren. Op het moment dat zwart denkt te kunnen ontsnappen speelt wit de sterkste zetten en ondermijnt daardoor de zwarte stelling volledig. Verlies is onontkoombaar.


Ferry heeft toren en loper geruild in de hoop dat het pionneneindspel met dames remise kan worden. Door de actieve zwarte dame blijkt dit slechts ijdele hoop. Na dame-ruil blijft Ferry een pion achter en zwart speelt dit keurig uit naar winst.

Inmiddels is de stand met nog 1 partij te gaan ½ - 6½ . Alweer verlies voor VSG.
Het slotstuk van de avond is een echte knaller.

Ralf speelt 20 zetten lang met slechts 15 seconden op de klok. Doordat er elke zet 10 seconden worden bijgeteld lukt het hem om niet op tijd te verliezen. Zwart heeft vrijwel het gehele middenspel op voordeel en zelfs winst gestaan, probeert ook in het eindspel het onderste uit de kan te halen en krijgt daardoor het spreekwoordelijke lid op de neus. Ralf blijft koel, slaat een pion met schaak, daarna een loper en ruilt vervolgens de torens. De zwarte vrijpion op h2 wordt vervolgens geslagen waarna zwart opgeeft.


De uitslag 1½ - 6½ leidt tot een met Wageningen-1 gedeelde plek 7/8 in hoofdklasse C. Beide teams hadden na 3 rondes 1 wedstrijdpunt en 7½ bordpunten. De uitslag van ronde 4(1 maart) is in de rangschikking nog niet verwerkt. Op 15 maart spelen VSG en Wageningen tegen elkaar….. 




Apeldoorn 3 – VSG 2, 11 november 2021 2e ronde SOS 2C

Op woensdag 11 november 2021 19:10 uur vertrok de spelersbus van VSG2 vanuit Ermelo voor de 1e uitdaging dit seizoen tegen Apeldoorn 3. De eerste ronde was uitgevallen omdat 7 pionnen zich had teruggetrokken uit competitie. Mondkapjes in de bus, app-check voor betreden van de speelzaal in het mooie denksportcentrum in Apeldoorn en een boks in plaats van het gebruikelijke schudden van handen en de match was onderweg.


Bord 1: Marco ter Meer speelde met wit tegen Henk Pruijssers. Wit kwam niet goed uit de opening, gaf een pion, gaf nog een pion en gaf op.


Bord 2: Sparling aan het 2e bord speelde met zwart tegen Buitenhuis een Italiaanse partij (met Lc4 Lc5). Buitenhuis speelde aanvallend (uiteraard, je speelt geen Italiaans met wit om eens fijn te gaan verdedigen), met c3 en de zet daarop d4. Het leek Buitenhuis te gaan lukken om de zwarte stelling sterk onder druk te zetten, maat hij vergat zijn damepaard mee te nemen, die tot diep in de partij op b1 bleef staan gras eten. Mogelijk wilde wit de vaart niet uit zijn aanval halen. Het leek even of wit een kwaliteit zou gaan winnen, maar zwart, die ondertussen al zijn stukken in het veld had staan, bood zijn loper aan voor een koningspion. Deze loper was giftig, en Buitenhuis sloeg het aanbod wijselijk af, maar Sparling had toen wel een pion meer en won ook de kwaliteit weer terug. Met twee zwarte paarden in het veld en een wit paard nog steeds in stal b1 kon Sparling vervolgens een stuk winnen waarna de witte stelling in slow-motion instortte.


Bord 3: Jo Wolters had de witte stukken tegen René Schaafsma. Een Caro Kann leidde tot een gelijkwaardige stand. Zwart probeerde een pionnen bestorming op de damevleugel, maar zag een venijnig tussenzetje over het hoofd wat prompt een pion kostte met een goede stelling en actief spel. Wit kon met voorzichtig manoeuvreren zijn stelling gaandeweg verbeteren. Toen de witte dame daarna diep in de zwarte stelling kon penetreren waren zwarts problemen niet meer op te lossen. Stiekem probeerde zwart nog een matcombinatie in de stelling te vlechten. Wit had echter scherper gecalculeerd, liet zwart zijn gang gaan. Zwart had een ogenschijnlijke verdedingingszet over het hoofd gezien, die een tempo kostte en waardoor zwart mat ging voordat zijn matdreiging geeffectueerd kon worden.


Bord 4: Martin kwam met zwart een kwaliteit achter te staan en zijn stelling leek verloren. Met scherp spel wist hij uiteindelijk die kwaliteit terug te winnen en een gelijkwaardige stelling te bereiken. Opgelucht besloot hij remise aan te bieden die zijn opponent dankbaar accepteerde. Gegeven het ratingverschil van ruim 100 punten een verdienstelijk resultaat.


Bord: 5: Willem speelde zijn eigen leeuw variant, dat moest ook wel tegen de Siciliaan van Karin. Zoals altijd kom ik daardoor in het begin wat slechter te staan, maar dat is ingecalculeerd, in de loop van het spel gaat het beter, maar nadat ik dus 1.5 pnt voorsprong had genomen, maakte ik de fout om het mooier te willen maken en ruilde niet de dames af wat mij een directe winst had opgeleverd. Karin kreeg hierdoor de kans een torpedo af te vuren die mijn kansen dusdanig lieten kelderen dat ik alleen nog kon pompen om het schip boven water te houden, nadat de pompen het niet meer aankonden heb ik  het schip moeten verlaten.

Bord 6: Wit opende met het damegambiet dat door zwart werd geweigerd. Daardoor ontstond wel veel druk op de zwarte koningsvleugel. Door een verkeerde volgorde van afwikkeling verloor zwart een paard tegen de winst van een pion. Daarna was er door de ontstane open ruimtes wel goed middenspel mogelijk voor zwart. Uiteindelijk na het afruilen van de meeste stukken behield wit in het eindspel een extra paard en een vrijpion. Deze vrijpion gaf uiteindelijk de doorslag en zwart moest zich na drie uur strijd gewonnen geven.

Vooraf was gegeven het krachtsverschil met name op de laatste borden een ruim verlies te verwachten. Achteraf overheerste toch het gevoel dat er wellicht meer in had gezeten dan het gerealiseerde nipte verlies.

« prev  |   top  |   next »

VSG nieuws

Er is een Correspondentie partij m.b.t. een openingsvariant van het Jänisch gambiet toegevoegd in de collectie van VSG partijen. Best spectaculair! "Toch niet zo rustig"

Er is een privacyreglement toegevoegd aan de website. Zie hiervoor Informatie > Privacyreglement

Overig nieuws

Zie de agenda voor aanstaande toernooien.

 

Facebook logo

OSBO nieuws

Het OSBO PK 2020 wordt georganiseerd door VSG. Zie hiervoor ook de link in het menu.

Het laatste OSBO-nieuws vindt u op de OSBO-site:

Volg de link osbo.nl»

KNSB nieuws

Laatste nieuwsitems van de KNSB: www.schaakbond.nl»

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login