Veluws Schaakgenootschap VSG

U bent hier Home > Competitie extern > Externe competitie 2017/2018

Externe competitie 2017/2018


Verslag laatste ronde OSBO-competitie
Door: S. Westra

In de laatste ronde van de OSBO competitie trad VSG 1 aan tegen titelkandidaat Meppel 2. VSG wist in de voorgaande 6 ronden maar drie keer te winnen en zou door Meppel te verslaan een teleurstellend seizoen toch nog positief kunnen afsluiten. Teamleider De Hoop had zijn agenda niet op orde en was de slotronde vergeten; de eerste nul van de avond. Verliespartijen waren er ook voor Hiemstra, Keijer, Westra en Geitenbeek. Hiemstra behandelde de gambietopening van zijn tegenstander onjuist, kwam weliswaar een pion voor, maar moest alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen. Uiteindelijk bleken de witte dreigingen zo sterk dat opgeven de enige juiste optie was. Keijer opende erg passief, waardoor zijn tegenstander zijn stukken goed kon ontwikkelen en de zwarte koning kwetsbaar in het centrum bleef staan. Toen er geen houden meer aan was capituleerde Keijer. Westra overzag een combinatie en verloor in de opening twee pionnen in een slechte stelling. De rest van de partij kon hij alleen maar proberen het verlies uit te stellen. Dit lukte tot de 52ste zet. Geitenbeek offerde in een gelijke stelling een stuk voor vage kansen. Het vervolg speelde hij echter niet secuur genoeg, in het verre eindspel betekende dat verlies. Lambrechts en West wisten beide hun partij te remiseren. Met name West leek iets beter te staan, maar de weg naar de winst bleef verborgen. De enige winstpartij voor VSG kwam op het conto van Shakhverdian. De jeugdspeler kwam in het middenspel een pion voor en deed daarna behoedzame zetten. Toe hij in het eindspel nog een pion won moest de witspeler zoveel bedenktijd investeren dat hij uiteindelijk door zijn vlag ging. De einduitslag 2 - 6 was het einde van een seizoen om snel te vergeten.
Verslag 6e ronde externe competitie, 6/13 maart 2018
Door: D. van Setten, W. Miedema
 
VSG-1 heeft dure punten laten liggen in Zwolle. Vorig seizoen wonnen de Ermeloërs hun wedstrijd tegen ZZS! met 7-1, nu werd het een 5.5 - 2.5 nederlaag. Shakhverdian vergaloppeerde zich in het middenspel en zag grote moeilijkheden op zich af komen. Hij was niet opgewassen tegen het sterke eindspel van zijn tegenstander. Geitenbeek speelde een lastige partij; de gesloten stelling leverde hem niet meer dan remise op. Een half punt was er ook voor Keijzer en Westra. De laatstgenoemde kon een licht overwicht net niet in winst omzetten. De Hoop wist de kansen die hij kreeg van zijn tegenstander goed te benutten en won vlot. Invaller Bosch combineerde keurig naar een gewonnen eindspel. Zo leek het tenminste. Door onvoldoende alertheid verspeelde hij zijn voordeel en verloor. Dit overkwam ook West. Na een goed opgebouwde partij vergat hij de genadeslag te geven, waarna ook hij geheel onterecht verloor door eigen toedoen. Boterenbrood tenslotte verwisselde een aantal zetten en ging uiteindelijk in een moeilijk staande stelling ten onder. Volgende maand speelt VSG-1 de laatste ronde van de OSBO competitie in Putten tegen koploper Meppel. Wellicht kan VSG zich dan nog revancheren.

VSG2 ontving het op papier duidelijk sterkere Schaakstad uit Apeldoorn. De VSG'ers wonnen met het kleinst mogelijke verschil: 4.5 - 3.5. Daarbij speelde vrouwe Fortuna een hoofdrol: een partij werd gewonnen omdat de tegenstander mat in twee miste, een andere omdat een toren die met een tweezet kon worden genomen niet werd genomen en een derde partij stond in een wederzijdse pionnenrace totaal verloren, maar door een foutieve zet van de tegenstander keerde dat om.

VSG3 verloor van Schaakstad met 2.5 - 3.5
 
VSG 5, dit keer bestaande uit Lex Wattez, Willem Viets, Piet Vroegindeweij en ikzelf, speelde deze koude avond een OSBO-wedstrijd tegen een team van de Puttense Dodo's.

Lex speelde op bord 1, Viets op 2, teamleider Piet op 3 en ik zat achter bord 4.
Mijn tegenstander was Arie van Peet, teamleider van 't Puttense team die volgens mijn metgezellen normaal op bord 2 speelde. Hij speelde met wit.

Hoewel ik het erg koud vond in de speelzaal, zat ik goed in 't spel en werkte de concentratie ook nog mee.
Op gegeven moment kreeg ik in de gaten, dat m'n tegenstander zich zorgen maakte over mijn acties. Een goed teken. Er kwam ook publiek bij. Een meneer ging er zelfs goed voor zitten.

Toen moest ik een keus maken, want qua stukken bleven we mooi gelijk. Of ik ging in de aanval, of ik ging op safe spelen en dus voor remise. Aangezien ik mijn kansen reëel achtte, ging ik in de aanval. Dat was gewaagd. Het was namelijk meteen erop of eronder. Door een kleine pionfout werd het eronder. Helaas.
Na 2 uur spelen gaf ik mij gewonnen.
Toch ben ik tevreden met m'n resultaat.

Lex was vlot klaar en won zijn partij. Daarna verloor Piet. Naar eigen zeggen had hij de partij weggegeven. Viets was de held van de avond. Zijn partij duurde ruim 3 uur en Viets won ook nog.

2 winstpartijen en 2 verloren. Gelijk spel dus.

Signaleren we hier weer een stijgende lijn?
 


Verslag 5e ronde externe competitie, 13 februari 2018
 
VSG 1 — ZSG 2
Door: S. Westra
 
VSG 1 heeft het verlies in de vorige spelronde recht getrokken. In de 5de ronde werd met 6 - 2 gewonnen van ZSG 2. De beslissingen vielen pas laat op de avond. West, De Hoop en Lambrechts hadden hun partijen toen al gewonnen. Westra was in een lastig eindspel onvoldoende alert op de kansen van zijn tegenstander, verloor een stuk en daarmee de partij. Shakhverdian wist kleine kansen niet te benutten en nam genoegen met remise. Keijer stond de hele partij slechter maar won toch een half puntje. Boterenbrood speelde het eindspel beter dan de witspeler en won een stuk. Na nog wat zetten gaf de Zwollenaar op. Dat was ook het geval in de partij van Hiemstra. Met een kwaliteit voor leek hij gewonnen te staan, zeker toen zijn tegenspeler een combinatie met torenwinst over het hoofd zag.
 
VSG 5- Veenendaal 3j — 4de klasse osbo — uitslag 0,5 - 3,5
Door: H. Miedema

Dinsdag 13-2-2018 speelde VSG 5 tegen Veenendaal 3. Geheel tegen alle afspraken in werd de stijgende lijn niet voortgezet, ondanks de speciale opstelling die er werd neer gezet. Onze team captain Piet Vroegindeweij had een geniale opstellen uitgedacht. Lex Wattez op bord 1 , Dick van Enk op bord 2, Piet zelf zat op bord 3, en ik ( Henk) mocht op bord 4. Bord 3 (Piet) was best goed bezig, en speelde remise, een half punt voor ons. Na 2 uur spelen was het  gebeurd op bord  4, ik stond vrij lang vrij goed, maar zo als wel eens vaker gaat het goed tot in het middenspel, daarna slaat de twijfel toe, dan duurt het te lang voor ik wat doe. Het gevolg is dan dat de tegenpartij het wel doet. Affijn 0 punten. Dan Lex (op bord 1) die speelde tegen het kleinste mannetje uit de Osbo competitie, maar wat we wel vaker hadden meegemaakt met Veenendaal 3, wel een heel goed schakertje. Na lang touwtrekken gaf Lex het op. Nul punten. Dan bord 2 (Dick v Enk) speelde tegen een vrouwelijke opponent, Dick speelde zijn eigen spel, "snel zetten"... Maar tegenover deze speelster baatte dat niet, die maakte geen fout. Dus  dan ben je zelf de klos. Na een potje noem het "weggeef" schaken, waren alle pionnen op, als je zelf als eerste iets weggeeft, en  dat blijft zo, dan verlies je. Dus ook bord 2, 0 punten. Dat bracht het totaal op 0,5 voor ons en 3,5 voor Veenendaal 3j. We gaan uiteraard wat tactische coachingsgesprekken niet uit de weg, als voorbereiding op de volgende Osbo wedstrijd.
 

 
Verslag 4e ronde OSBO-competitie
Door: S. Westra

In de 4de ronde van de OSBO competitie kon VSG 1 de koppositie pakken in de 1ste klasse A. Winnen van het op papier zwakkere ASV 6 was het enige dat daarvoor nodig was. Door een aantal geheel onnodige nederlagen ging het feest niet door. De Hoop moest een venijnig stukoffer pareren, deed dit met verve en won het eindspel. Geitenbeek en Shakhverdian wonnen hun partij door een klein positioneel voordeel te behouden, uit te breiden en uiteindelijk tactisch toe te slaan. Boterenbrood wist een ingewikkelde partij tot remise te brengen. Lambrechts verkeek zich op de combinatiekunst van zijn tegenspeler. Deze vlocht een paar dreigingen in de stelling waar de VSG-er aan ten onder ging. Invaller Van Setten dacht een goede paardzet te doen, achteraf bleek dit de enige zet te zijn die niet correct was. Hij verloor een pion en daarna de partij. Keijer en Westra maakten het helemaal bont. Keijer had een gewonnen stelling maar liet pardoes zijn dame insluiten en gaf op. Westra zag in zijn eindspel een pionschaak over het hoofd en verkwanselde de zekere winst. Hij verloor 2 stukken, wist 1 stuk terug te winnen maar gaf zich na nog 10 zetten over.


Verslag 2e ronde externe competitie, 7 november 2017
Door: D. van Setten/Foto's: W. Miedema
 
VSG teams in de OSBO competitie

In de tweede ronde van de regionale competitie speelden 4 VSG teams hun partijen. VSG 1 zette het onnodige verlies uit de eerste ronde van zich af door met 5,5 – 2,5 te winnen van De Toren 3 uit Arnhem. Winst was er voor Westra die een lastig eindspel keurig uitspeelde, Keijer die zijn ontwikkelingsvoorsprong benutte, West die de stelling beter inschatte dan zijn tegenstander en Geitenbeek die liet zien dat een toren en een loper in sommige gevallen de dame de baas zijn. Boterenbrood, Hiemstra en Shakhverdian behaalden remise. Shakhverdian haalde het halve punt binnen nadat hij een stuk achter was gekomen.

VSG 2 speelde tegen Dronten 1 en won met 5-3. Snelle en opvallend gemakkelijke winst voor Onno Wolters en ook winst voor Vecht, Bosch en Jongejan. Remise voor Petersen en Sparling.

VSG 4 speelde in Zwolle tegen Pegasus 2. Op basis van de ratingverschillen was vooraf rekening gehouden met een kleine nederlaag. De 3,5 – 2,5 einduitslag gaf aan dat er wellicht kans was geweest op een puntendeling, maar het zat er net niet in. Wolters won zijn partij tegen een sterke tegenstander, Bleeker en Booy speelden remise.

VSG 5 trad aan tegen PSV/Dodo 3. Dit werd een 1 – 3 nederlaag. De eindstand had anders kunnen zijn wanneer Van Enk zich niet had vergist in een moeilijke combinatie. Wattez en Vroegindeweij haalden elk een half punt binnen.
 

Externe competitie 7 november 2017

No images in this gallery

 


Verslag 1e ronde externe competitie, 10 oktober 2017

 
VSG start moeizaam in externe competitie
Door: D. van Setten/ foto's Piethein
 
Dinsdag 10 oktober speelde VSG2 thuis tegen het op papier afgetekend sterkere Caïssa1. Er werd met het kleinst mogelijke verschil verloren: 3½–4½; jammer want in minstens twee van de partijen had er best een half bordpunt, en dus een matchpoint!, meer in gezeten… Winst was er voor Ferry Lunek en Uri Vecht, remise voor Theo Janssen, Marco ter Meer en Dirk van Setten.

Op dezelfde avond speelde VSG4 thuis tegen Meppel3 en ook hier verlies met het kleinst mogelijke verschil voor de thuisploeg: 2½– 3½. Winst voor Piet Hein Bleeker en André Versteeg, remise voor Willem Booy.

Donderdag 12 oktober verloor VSG1 uit Tegen Pallas2 met 3–5. Winst voor Ernst Keijer en Bas West, remise voor William Shakhverdian en invaller Dirk van Setten.

Op dezelfde avond speelde VSG3 ook uit tegen Pallas4j. Dit werd 3–3 met winst voor Wim Jongejan en Martin van de Broek en remise voor Ralf van de Burg en Ronald Bieringa.

Externe competitie 10 oktober 2017

No images in this gallery

 

Verslag 1e ronde externe competitie (vervolg), 13 oktober 2017

VRIJDAG DE DERTIENDE
Door: W. Miedema
 
Op vrijdag 13 oktober j.l. speelde VSG5 uit tegen de Veenendaalse jeugd. Het zou een zware avond worden voor Lex Wattez, Willem Viets, Piet Vroegindeweij en Warti  Miedema. En dat was niet omdat al hun tegenstanders een bril op haddden!

De wedstrijd begon om half 8 met Lex op bord 1, Viets op bord 2, teamleider Piet op bord 3 en Warti op bord 4.

Warti verloor binnen een half uur door met open beginnersogen in de val te lopen. Haar fatale fout maakte ze al in haar zesde zet door een loper te pakken die ogenschijnlijk in de aanbieding was gedaan.
Haar tegenstander, een blonde jongeman die zij het vorig seizoen nog had verslagen, kon nu ongehinderd zijn dame laten snacken op de achtste rij, onderwijl steeds schaak gevend.
Met de moed der wanhoop verzette Warti zich nog een kwartiertje tegen het onvermijdelijke mat.
De partij op bord 4 duurde nog geen half uur.

Aan bord 3 ging teamleider Piet mooi gelijk op met zijn tegenstander. Maar Piet's positie veranderde dermate jammerlijk dat hij na zo'n 10 minuten nadat de partij op bord 4 ge-eindigd was, de legendarische woorden sprak:"Ik geef het op."

Viets, spelend op bord 2 tegen een puberende blondine, stond lange tijd 1 pionnetje achter en Lex stond op bord 1 voor op het jongste Veenendaalse teamlid.
Er was dus nog uitzicht op remise voor VSG5.

Helaas was om kwart voor 10 de achterstand van Viets opgelopen tot 5 punten.
Lex had inmiddels beide torens verloren en stond nu ook achter. Hij bood remise aan. Het jochie tegenover hem sloeg het aanbod af.
Het zag er slecht uit voor VSG5.

25 minuten later gaf ook Viets op.
"We lijden hier een verpletterende nederlaag, maar vertrekken geen spier.", aldus Piet.

Het is kwart over 10 als ook de laatste der Mohikanen, het op geeft.
"Dat heb je slim gedaan.", zei Lex tegen zijn opponent en demonstreerde hierbij hoe hij met zijn dame geen kant meer uit kon.

De winst was voor de Veenendaalse jeugd.
« prev  |   top  |   next »

VSG nieuws

Er is een Correspondentie partij m.b.t. een openingsvariant van het Jänisch gambiet toegevoegd in de collectie van VSG partijen. Best spectaculair! "Toch niet zo rustig"

Er is een privacyreglement toegevoegd aan de website. Zie hiervoor Informatie > Privacyreglement

Overig nieuws

Zie de agenda voor aanstaande toernooien.

 

Facebook logo

OSBO nieuws

Het OSBO PK 2020 wordt georganiseerd door VSG. Zie hiervoor ook de link in het menu.

Het laatste OSBO-nieuws vindt u op de OSBO-site:

Volg de link osbo.nl»

KNSB nieuws

Laatste nieuwsitems van de KNSB: www.schaakbond.nl»

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login