headerimage
Veluws Schaakgenootschap VSG

Kampioensgroep 2021

 

Laatste ronde Kampioensgroep en Keizersgroep, 15-06-2021

Olaf Vlieger kampioen bij VSG
In de inhaalronde van de Kampioensgroep speelde Olaf Vlieger met wit tegen Sape Westra. Bij remise zou Olaf ook kampioen zijn. In een stand die volgens de computer in evenwicht was, maar waarin Sape vond dat hij wat gedrukt stond, offerde hij een pion voor aanval. Dit pakte niet goed uit en Olaf schoof de partij op kampioenswaardige wijze uit: Olaf kampioen met maximale score in de Kampioensgroep! In de andere inhaalpartij ging Gerard de Hoop met wit gelijk op met Bas West. Na een voor beide bekende opening blunderde Bas en profiteerde Gerard optimaal. In de restgroep streden Henri Bosch en Ferry Lunek op het scherpst van de snede. Ferry offerde een stuk en zette zijn dame buiten spel. Henri kreeg een zware aanvalsgolf over zich heen en schaak-bezweek. Op het andere bord was Henk van Rijssen met zwart goed bezig tegen Willem Booy. Toen hij volgens de computer glad gewonnen stond, begon het te haperen. Willem wist in het daarop volgende tactische strijdgewoel naar winst te ontsnappen.

Eindstand Kampioensgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 B. West
  0 0 0 0 1 1  
2 O. Vlieger
1   1 1 1 1 5 1
3 O. Wolters
1 0   0 0 1 2  
4 S. Westra
1 0 1   1 0 3 2
5 G. de Hoop
1 0 1 0   0 2  
6 R. van den Burg
0 0 0 1 1   2  

 

Stand Keizersgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 F. Lunek
1 1 1   1 1 5 1
2 H. Bosch
0 1 1 1 1 0 4 2
3 H. van Rijssen
0 0 0   0 0 0 4
4 W. Booy
1 0 0 0 0 1 2 3

 

Partijverslagen


Kampioensgroep:
Gerard – Bas 1 – 0
Pseudo Siciliaanse draak. Na 18 zetten vrijwel perfect evenwicht blunderde Bas en profiteerde Gerard optimaal.

Olaf – Sape 1 – 0
Door de afruilvariant van het geweigerd damegambiet te kiezen, haalde Olaf Sape’s voorbereiding onderuit. Rond zet 15 stond Olaf op 0.3, maar Sape dacht wat gedrukt te staan en koos voor een –achteraf bezien onjuist- pionoffer. Olaf vergrootte systematisch zijn voordeel tot winst. Olaf is niet alleen ongeslagen in de Kampioensgroep, maar heeft zelfs de maximale score behaald. Een terechte kampioen!

Keizersgroep:
Henri – Ferry 0 – 1
In spannende Jänisch offerte zwart een stuk om de witte koningstelling open te maken en het ontwikkelde zich een spannende strijd ook omdat wit zijn Dame buiten spel zette op b7 kon de gok. Uiteindelijk bezweek wit aan de druk, winst voor zwart.

Willem – Henk 1 – 0
Na 1. e4 e5 2. c3 antwoordde Henk resoluut en juist met d5. Hij bouwde zijn voordeel uit tot 4.7, maar miste toen enkele goede kansen en greep mis in het tachtische strijdgewoel. Willem ontsnapte aldus naar winst.


5e ronde Kampioensgroep en Keizersgroep, 08-06-2021

Geen “Vorkje prikken” bij VSG
In een spannende grillige partij kwam Ralf van den Burg ondanks enorme tijdnood met zwart in het voordeel tegen Onno Wolters. Ralf kon zijn voordeel eenvoudig verzilveren door met zijn toren schaak te geven en daarmee gelijktijdig een ander stuk aan te vallen, een zogenaamd “vorkje”. Waarschijnlijk vanwege de tijdnood (of omdat hij nog niet op de hoogte was dat het sinds kort weer mag?!) prikte Ralf niet, maar liep in plaats daarvan met zijn koning vrijwel regelrecht zijn verlies tegemoet. 1- 0 voor Onno. Olaf Vlieger won –deze keer met zwart tegen Bas West- voor de vierde keer op rij. Omdat Sape Westra met wit fraai strategisch manoeuvreerde in zijn gevecht tergen Gerard de Hoop, won eerstgenoemde. Het kampioenschap is daarmee spannend tot en met de nog te spelen inhaalronde, want Sape (nu drie punten) mag daarin tegen Olaf (4 punten) en zou bij eventuele winst clubkampioen zijn!
Willem Booy speelde met wit zijn gebruikelijke opening, maar werd als een sumo-worstelaar door Ferry Lunek “van het bord gespeeld”. Henk van Rijssen hield met wit de partij 39 zetten lang in evenwicht, waarna hij verliezend blunderde tegen Henri Bosch.

Stand Kampioensgroep
 
Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 B. West
  0 0 0   1 1  
2 O. Vlieger
1   1   1 1 4  
3 O. Wolters
1 0   0 0 1 2  
4 S. Westra
1   1   1 0 3  
5 G. de Hoop
  0 1 0   0 1  
6 R. van den Burg
0 0 0 1 1   2  

 

Stand Keizersgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 F. Lunek
1 1 1   1   4  
2 H. Bosch
0 1 1 1 1   4  
3 H. van Rijssen
0 0 0   0   0  
4 W. Booy
1 0 0 0 0   1  

 

Partijverslagen


Kampioensgroep:
Olaf – Bas 1 – 0
De vierde achtereenvolgende winst in de kampioensgroep voor Olaf. Hij brak door met een pon die slechts ten koste van groot materiaal zou kunnen worden gestopt. In plaats daarvan gaf Bas op.

Onno – Ralf 1 – 0
Grillig gevecht met wederzijds kansen, waarin Onno op een gegeven moment meer dan acht keer zoveel tijd over had dan Ralf. In forse tijdnood komt Ralf materiaal voor en kan hij door met de toren schaak te geven “een vorkje prikken” (het mag sinds kort weer). In plaats daarvan geeft hij met het andere stuk een ongevaarlijk schaak en alsof dat nog niet genoeg is gaat hij een paar zetten later mat. Onno won toch door zijn grote tijdsvoordeel!

Sape – Gerard 1 – 0
De partij van Westra en De Hoop werd een ontmoeting tussen het London-systeem en de Pirc-opening. Westra kreeg een lichte ontwikkelingsvoorsprong en kon een aantal stukken richten op de zwakke zwarte pion op d6. Hierdoor werd zwart gedwongen een paard op e8 te plaatsen, zodat de torens niet meer met elkaar waren verbonden. Na enig gemanoeuvreer kon wit zijn centrumpionnen opschuiven naar e5 en d5 en later nog een veld verder. Zwart bezweek onder de druk en speelde een verkeerde pion-zet, waardoor Westra de aanval op de zwarte dame kon openen. Toen De Hoop zag dat zijn dame niet meer te redden was gaf hij zich gewonnen.

Keizersgroep:
Willem – Ferry 0 -1
Vandaag was het heet en na een rustig begin van een willekeurige opening en het positioneren van de stukken ging het ook op het bord heet worden! Wit ging in de aanval en kwam een stuk achter waardoor zwart de aanval over kon nemen en even later door een onvoorzichtigheid van wit mat in een. Winst voor zwart.

Henk – Henri 0 – 1
Na 39 zetten London’s evenwicht blunderde Henk in het pionneneindspel.


4e ronde Kampioensgroep en Keizersgroep, 01-06-2021

Oranjekoorts bij VSG?
Ook bij VSG lijkt sprake van Oranjekoorts: koningsgezinde openingen en een “Leeuw” vormden ingrediënten van de gespeelde partijen. In ronde 4 van de kampioensgroep speelde Bas West tegen Onno Wolters een Konings-Indische partij. In deze opening kan het er fel aan toe gaan en zijn er vaak wederzijdse kansen. Toen Bas zich vergiste, wist Onno toe te slaan en vast te houden. Met een goed uitgevoerd technisch handigheidje haalde hij het punt binnen. Ralf van den Burg speelde dezelfde opening tegen Gerard de Hoop. In deze partij profiteerde Ralf zeer nauwkeurig van twee minder precieze zetten van Gerard. Ralf bouwde zijn voordeel zet voor zet uit en won: een knappe partij! Henri Bosch en Willem Booy speelde een zogenaamde “Leeuw”-opening. Dit leverde voor beiden bekende stellingsbeelden op. Toch gaf Willem te fel aanvalsgas, waarna hij de beste verdediging miste. Henri joeg Willem’s koning over het hele bord alvorens mat te geven en daarmee de winst binnen te halen.

 

Stand Kampioensgroep
 
Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 B. West
    0 0   1 1  
2 O. Vlieger
    1   1 1 3  
3 O. Wolters
1 0   0 0   1  
4 S. Westra
1   1     0 2  
5 G. de Hoop
  0 1     0 1  
6 R. van den Burg
0 0   1 1   2  

 

Stand Keizersgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 F. Lunek
1 1 1       3  
2 H. Bosch
0 1 1 1     3  
3 H. van Rijssen
0 0 0       0  
4 W. Booy
1 0 0 0     1  

 

Partijverslagen

 

Kampioensgroep:

Bas – Onno 0 – 1

Konings-Indisch, waarin wit op zet 16 het spoor bijster raakt. In een loper (Onno) tegen paard-eindspel creëerde Onno een verste vrijpion, waarna Bas op gaf.

 

Ralf – Gerard 1 – 0

Nog een Konings-Indisch Een zeer nauwkeurige partij van Ralf. Hij profiteerde optimaal van twee mindere zetten van Gerard en won.

 

Keizersgroep:

Henri – Willem 1 – 0

Mengsel van Philidor-verdediging en Leeuw met voor beide zijdes bekende patronen. Op zet 9 gaf Willem te veel aanvalsgas, waarna hij op zet 17 de juiste verdediging miste. Henri joeg de zwarte koning resoluut maar c3, waar deze mat stond.


3e ronde Kampioensgroep en Keizersgroep, 25-05-2021

Kampioensperikelen bij VSG
In de derde ronde van de kampioensgroep bij VSG werd stevig zaken gedaan. Bas West zette zijn partij tegen Sape Westra op met een vertrouwde opening. Snel ontstond een weinig overzichtelijke stelling. Volgens de computer was de partij echter voortdurend vrijwel in evenwicht, tot Bas iets te optimistisch een pion opspeelde. In de tactische verwikkeling die volgde overzag Bas een venijnige val en trok aan het kortste eind. Op de voor Olaf Vlieger kenmerkende manier bouwde hij een klein zwart voordeeltje op, wat door erg nauwkeurig spel groeide en groeide. Ralf van den Burg speelde zo goed hij kon, maar het was niet genoeg. Hoe bestrijd je een tegenstander als Olaf? Dat zal ook voor de andere deelnemers van de kampioensgroep een lastige vraag zijn. Onno Wolters reageerde met zwart goed op een verrassende zet van Gerard de Hoop. Onno kwam met verzorgd spel tot een vrij gelijkmatig uitgebouwd winnend voordeel. Daarna verspeelde Onno in één zet al zijn voordeel en ontstond een remise lijkend eindspel. Een veertigtal zetten bleef de stand in evenwicht, maar toen zwenkte deze per halve zet drie keer achter elkaar van remise naar gewonnen: 1 – 0 voor Gerard. Willem Booy tastte met zwart in de opening mis, maar Ferry met wit raak…: winst voor Ferry. Henri Bosch had met wit weinig moeite tegen Henk van Rijssen die eigenlijk al op zet 10 in gedrukte stelling zijn schaaklot bezegelde. 1- 0 voor Henri.

 

Stand Kampioensgroep
 
Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 B. West
      0   1 1  
2 O. Vlieger
    1   1 1 3  
3 O. Wolters
  0   0 0   0  
4 S. Westra
1   1     0 2  
5 G. de Hoop
  0 1       1  
6 R. van den Burg
0 0   1     1  

 

Stand Keizersgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 F. Lunek
1 1 1       3  
2 H. Bosch
0 1 1       2  
3 H. van Rijssen
0 0 0       0  
4 W. Booy
1 0 0       1  

 

Partijverslagen


Kampioensgroep:
Bas – Sape 0 - 1
Bas West zette zijn partij tegen Sape Westra op met de hem bekende Trompowsky-opening. De zet 2.Lg5 lijkt ietwat vreemd, maar er ontstaan vaak vlijmscherpe partijen door. Wit kan kiezen tussen afruil van het paard op f6 of stukken ontwikkelen, centrum pakken en proberen door te drukken. Bas koos voor het laatste. Beide spelers ontwikkelden en er ontstond al snel een weinig overzichtelijke stelling. Volgens de computer was de partij echter voortdurend vrijwel in evenwicht. Wit rokeerde kort, terwijl zwart met zijn koning achter de centrumpionnen op d8 een veilig heenkomen dacht te vinden. Met het opspelen van zijn b-pion verspeelde Bas zijn lichte voordeel; Sape kon zijn zwakke witveldige loper afruilen en kreeg zowaar wat tegenspel. Bas ruilde pionnen af, zette een toren naar f7 om de zwarte loper te pennen, maar overzag een venijnige valstrik waardoor hij zijn dame zou moeten ruilen tegen een toren. Hij gaf op.

Ralf – Olaf 0 – 1
Engels met 1. … e5. Op de voor Olaf kenmerkende manier bouwde hij een klein voordeeltje op wat door erg nauwkeurig spel groeide en groeide. Ralf speelde zo goed hij kon, maar het was niet genoeg. Hoe bestrijd je een tegenstander als Olaf? Dat zal ook voor de andere deelnemers van de kampioensgroep een lastige vraag zijn.

Gerard – Onno 1 – 0
Zeer dramatische Siciliaanse Draak waarin Onno zeer goed reageerde op Gerard’s verrassende 6. Lb5+. Onno kwam met verzorgd spel tot een vrij gelijkmatig uitgebouwd voordeel van 7.4 (engine). Daarna verspeelde Onno in één zet al zijn voordeel en ontstond een remise lijkend eindspel van wederzijds K + T + e- + f-pion. Een veertigtal zetten bleef de stand in evenwicht, maar toen zwenkte deze per halve zet drie keer achter elkaar van remise naar gewonnen (>= 6; engine).

Keizersgroep:
Ferry – Willem 1 – 0
Door openingsfoutjes een korte partij en na stukverliezen opgave. Ofwel: Willem tastte in de opening mis, maar Ferry raak…

Henri – Henk 1 – 0
Russisch met 3. Pc3. Eigenlijk al op zet 10 bezegelde Henk in gedrukte stelling zijn lot.


2e ronde Kampioensgroep en Keizersgroep, 18-05-2021

In de tweede ronde van de kampioenstrijd bij VSG gingen Onno Wolters (wit) en Olaf Vlieger tot zet 17 gelijk op. Olaf had dit maal meer moeite met de afronding, maar won wel. Ralf van de Burg deed goede zaken door Sape Westra te verslaan. Al op zet 6 koos Westra voor het verkeerde plan en moest dit bezuren. Terwijl Sape’s leger nog in de startblokken stond, konden de zwarte stukken volop bewegen. Van de Burg wist hier wel raad mee en profiteerde maximaal; op zet 23 capituleerde wit, dit had hij ook al op zet 18 kunnen doen. Voor wit een partij om snel te vergeten, voor zwart een mooie opsteker in de kampioensgroep. In de tweede groep werd Willem Booy met de witte stukken ovemand door schaakblindheid en sloeg met zijn dame een verdedigde pion, waarna hij direct kon opgeven. Henk van Rijssen kwam in een ongebruikelijke stelling met wit al snel op achterstand. Toch had Ferry Lunek nog 23 zetten nodig om de buit binnen te slepen.

 

Stand Kampioensgroep
 
Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 B. West
          1 1  
2 O. Vlieger
    1   1   2  
3 O. Wolters
  0   0     0  
4 S. Westra
    1     0 1  
5 G. de Hoop
  0         0  
6 R. van den Burg
0     1     1  

 

Stand Keizersgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 F. Lunek
1 1         2  
2 H. Bosch
0 1         1  
3 H. van Rijssen
0 0         0  
4 W. Booy
1 0         1  

 

Partijverslagen

Kampioensgroep:
Onno – Olaf 0 – 1
Reti-opening. Tot zet 17 gelijk op. Olaf had dit maal meer moeite met de afronding, maar won wel.

Sape – Ralf 0 – 1
Ralf van de Burg deed goede zaken door Sape Westra te verslaan. Al op zet 6 in de Pirc-opening koos Westra voor het verkeerde plan en moest dit bezuren. Terwijl zijn koning nog op e1 stond ruilde wit pionnen af in het centrum, waarna hij de dames en vervolgens zijn ontwikkelde stukken ruilde. Het gevolg was een eindspel waarin een witte toren, loper en paard op hun beginpositie vast bleven staan, terwijl de zwarte stukken volop konden bewegen. Van de Burg wist hier wel raad mee en profiteerde maximaal; op zet 23 capituleerde wit, dit had hij ook al op zet 18 kunnen doen. Voor wit een partij om snel te vergeten, voor zwart een mooie opsteker in de kampioensgroep.

Keizersgroep:
Willem – Henri 0 – 1
Leeuw: wat dacht je? In een vlaag van schaakblindheid slaat wit met zijn dame een door een loper gedekte pion. Winst voor Henri.

Henk – Ferry 0 – 1
Na een ongebruikelijke begin van het Scandinavisch met doorgeschoven pion naar e5, begon op zet 8 een grote afruil en nadat de rook is opgetrokken had wit na zet 14 nog een toren en een paard over wat nog ontwikkeld moest worden met nog 6 pionnen en zwart een toren meer. Wit hield het nog tot zet 35 vol en moest opgeven.


1e ronde Kampioensgroep en Keizersgroep, 11-05-2021

(On)nauwkeurigheden bij VSG

De eerste ronde in de kampioensgroep van VSG bevestigde een oude wijsheid: schaken is het spel van de imperfectie.
Gerard de Hoop antwoorde origineel, maar ongebruikelijk op Olaf Vlieger’s openingszet en kwam al snel in de verdrukking. Toen hij een kans miste Olaf’s bolwerk te ondermijnen, maar in plaats daarvan dacht zijn koning te beveiligen, trakteerde Olaf hem op een thematisch loperoffer en won: zeer nauwkeurig spel van Olaf! Sape Westra schatte zijn tegenstander Onno Wolters goed in. Sape’s zwarte stelling was minder, maar de psychologische component wist hij beter te hanteren dan Onno. Toen Onno’s voordeel was vervlogen viel Sape scherp, maar in wezen niet gevaarlijk dreigend, aan. Onno miste de verdediging en verloor. Ook Ferry Lunek en zwartspeler Henri Bosch hadden met imperfecties te maken. Henri had lange tijd sterk de overhand, maar verspeelde zijn grote voordeel. Zes zetten later blunderde hij en noteerde Ferry winst in plaats van het gedurende de partij al ingecalculeerde verlies. Willem Booy koerste met zwart soortgelijk tegen Henk van Rijssen. Echter, Willem blunderde niet en wist na een dertigtal zetten zijn grote voordeel toch nog in winst om te zetten.

 

Stand Kampioensgroep
 
Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 B. West
            0  
2 O. Vlieger
        1   1  
3 O. Wolters
      0     0  
4 S. Westra
    1       1  
5 G. de Hoop
  0         0  
6 R. van den Burg
            0  

 

Stand Keizersgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 F. Lunek
1           1  
2 H. Bosch
0           0  
3 H. van Rijssen
0           0  
4 W. Booy
1           1  

 

Partijverslagen

Kampioensgroep:
Olaf – Gerard 1 – 0
Gerard beantwoordde 1. c4 met d5, waarna Olaf zijn voordeeltje rustig uitbreidde. Toen Gerard naliet het witte centrum te ondermijnen, maar in plaats daarvan rocheerde, greep Olaf met een “Greek gift” (Lxh7+) de winst. Al weer een –ik praat de engine na- zeer nauwkeurig partij van Olaf.

Onno – Sape 0 – 1
Sape schrijft: “Na een onregelmatige Spaanse opening werden op zet 8 op veld f3 de dames geruild. De witte rokkadestelling raakte daardoor beschadigd, wat voor zwart aanleiding was met zijn g pion op te stomen. Wit speelde gedegen en zette zijn stukken op de goede velden, terwijl de zwarte stukken onvoldoende samenwerkten. Dit leidde tot voordeel voor Wolters en op zet 24 tot pionwinst. Westra besloot in troebel water te gaan vissen en probeerde de stelling zo complex mogelijk te houden; de g pion werd geofferd, een toren op b2 geplaatst (i.p.v. door stukkenruil een pion terug te winnen), een halfopen g lijn voor de tweede zwarte toren en een krachtige zwarte loper op c5. Wit kwam onder druk te staan, maar objectief gezien was er geen reden tot paniek. Doordat Wolters echter verzuimde de toren op b2 te ruilen kon zwart zijn dreigingen in stand houden en moest wit alle zeilen bijzetten om venijnige combinaties te voorkomen. Wolters' voordeel ebde weg en hij bood daarom op zet 32 remise aan. Westra sloeg het af en zette krachtig door, waarna wit na enige zetten bezweek onder de zwarte druk en opgaf wegens torenverlies. “

Keizersgroep:
Ferry – Henri 1 – 0
Na voortdurende zwarte druk (tot 7.4 toe) kwam de partij op zet 47 in evenwicht. Door een zwarte blunder op zet 53 ontsnapte Ferry aan wat inmiddels geen zeker verlies meer was en gaf in plaats daarvan mat in één.

Henk – Willem 0 -1
Net als Henri, bleek het ook voor Willem niet eenvoudig zijn grote voordeel – van zet 14 tot en met zet 43 voortdurend rond de plus 7- te verzilveren. Maar toen was Henk’s dappere verdedigingskoek op…