Veluws Schaakgenootschap VSG

U bent hier Home > Competitie intern > Beker- en rapidcompetitie 2016

Beker- en rapidcompetitie 2016


Boterenbrood kampioen snelschaken bij VSG, 21 juni 2016
Door: W. Jongejan

Boterenbrood mag zich dit jaar kampioen snelschaken VSG (in het tempo van 5 minuten per persoon per partij) noemen. Er werd in twee groepen van 10 gespeeld waarna de drie hoogst geplaatsten van elke groep nog weer 5 partijen tegen elkaar moesten spelen in hetzelfde tempo. Finalisten waren achtereenvolgens Westra, Van Setten, De Graaf, Boterenbrood, Keijer en (heel verrassend)  William Shakverdian.
Boterenbrood eindigde met 3½ uit 5 en was daarmee kampioen, direct gevolgd door Van Setten met 3 punten. De Graaf en Keijer haalden elk 2½  punten en moesten nog een keer tegen elkaar vluggeren om de derde prijs. Die partij besliste De Graaf in zijn voordeel door een onreglementaire zet van Keijer (hij zag over het hoofd dat hij schaak stond).

Snelschaakkampioenschap 21 juni 2016

No images in this gallery

Boterenbrood wint de Rob Hollmann Beker, 14 juni 2016
Door: W. Jongejan / foto's: W. Jongejan, R. Bieringa

In de finale om de Rob Hollmann beker streden Jan Lambrechts en Rob Boterenbrood  en om de kleine beker Martin van de Broek en Jaap van Seventer.
Zoals gebruikelijk was het een gezellige avond, met geanimeerde analyses en als kers op de taart was er ook nog het EK voetbal op de televisie, waar ook regelmatig naar werd gekeken.
Rob Boterenbrood speelde met zwart het Budapester Gambiet. Deze opening geldt als tam, mits Wit goed antwoordt.
De partij werd echter helemaal niet tam, eerder het tegendeel. In de zaal volgden de VSG leden deze partij en met behulp van diverse apps en het inzicht van alle spelers bleek dit een partij met veel valkuilen en met verrassende wendingen die zelfs niet doorzien waren in de zaal. Aanvankelijk leek Rob Boterenbrood weinig voordeel te hebben en de aanvalskansen werden laag ingeschat. Volgens Fritz heeft Jan iets beter gestaan, tot de 16 zet. Om uw plezier niet te bederven zal nu niet verder op de partij worden ingegaan maar volgt een uitgebreide analyse in het eerstvolgende bulletin.
Martin won in de loop van de partij een stuk door een onachtzaamheid van Jaap en toen ging het voor Jaap langzaam bergafwaarts. Ook die partij volgt in het blad.
Volgende week het kampioenschap snelschaken.
 

Finale bekerronde 14 juni 2016

No images in this galleryFinale rapidbekercompetitie, 7 juni 2016

VSG-leden strijden om de Rapid-beker
Door: W. Jongejan
 
Op 7 juni werd de finale gehouden voor de Rapid-beker. Ieder speelde drie partijen van 20 minuten per persoon per partij met een toevoeging van 10 seconden per zet. Vroeger was dit onmogelijk maar door de moderne elektronische klokken kan het. De winnaar werd Bas West, met op de tweede plaats Dirk van Setten en een gedeelde derde plaats was weggelegd voor Ralf van den Burg en Wido Sparling.


Verslag 31 mei 2016

Halve finale
Door: W. Jongejan
 
Bij het Veluws Schaakgenootschap zijn de bekerfinalisten bekend.
In de halve finale om de grote beker won Lambrechts niet gemakkelijk van William Shakverdian en Boterenbrood had ook grote moeite met Uri Vecht, maar won uiteindelijk wel.
In de halve finale om de kleine beker won Van de Broek van Haout en Doets zette Jaap van Seventer per ongeluk pat, waardoor Van Seventer zich eveneens plaatste.
Bij de vrije partijen won Van Enk van Paulus en Vroegindeweij van Halenbeek, die zelfs buiten speelden, vanwege het mooie weer.

De overige leden speelden rapid:
Van Setten 1,5 punt
Westra 2,5
De Hoop 2
Hollmann 0
Petersen 2
Wolters 2
Bosch 2
Licher 0
Van de Burgh 2,5
Asfarzada 0    
Sparling 2,5
Bieringa 1
 

3e bekerronde 31 mei 2016

No images in this galleryVerslag 24 mei 2016

Spannende kwartfinale bij VSG
Door: W. Jongejan / foto's: P. Bleeker

Door de knock-out wedstrijden om de grote en kleine beker was de spanning in Echos-Home om te snijden op 24 mei. Sape Westra werd geconfronteerd door Boterenbrood met een Caro-Kann die Rob Boterenbrood in de beginfase een pion opleverde en die uiteindelijk de doorslag gaf. Lambrechts won gedegen van Marco ter Meer. Hans Schuilenburg offerde een stuk tegen Uri Vecht en leek een verwoestende aanval te hebben. Vecht verdedigde kalm en de aanval sloeg uiteindelijk niet door. Het stuktekort wreekte zich en Vecht kon de winst opstrijken. Het jeugdige talent (11 jaar) William Shakverdian, die inmiddels als een gevorderd speler met de senioren meedoet won in de beginfase een kwaliteit tegen Onno Wolters (ook een talent die op stoom komt). Onno kreeg het hierdoor steeds moeilijker en moest uiteindelijk na een blunder de vlag strijken. In de strijd om de kleine Beker won Martin van den Broek heel erg moeizaam en pas na een blunder van Piet Hein Bleeker. De 96-jarige Thom Paulus maakt het Cees Doets heel erg moeilijk en die kon pas na veel zoeken en aftasten de winst vinden. Jaap van Seventer won van Ronald Bieringa en Hisham Haout won mooi van Askarzada. De volgende week volgt in beide poules de halve finale. De overige spelers speelden om de Rapidbeker elk drie partijen. Willem Booy en Bas West waren de enigen die de volle 3 punten scoorden.
 

2e bekerronde 24 mei 2016

No images in this gallery

1e ronde bekercompetitie, 17 mei 2016

Eerste ronde voor de Rob Hollmann bokaal gestreden.
Door: W. Booy / foto's: P. Bleeker

Bij het Veluws Schaakgenootschap in Ermelo zijn de eerste 8 spelers voor de kwartfinale bekend; dat zijn verrassend genoeg de jeugdspelers William Shakhverdian en Onno Wolters die Henry Bosch wist te verslaan. Ook Jan Lambrechts had voldoende aan een remise tegen Cor Petersen, om door te mogen naar de volgende ronde. Rob Hollmann verloor de strijd om de grote prijs die zijn naam draagt. Ook de 8 strijders voor de kleine Rob Hollmann beker gaan volgende week tegen elkaar uitmaken wie er naar de halve finale mag, hier zit in ieder geval Habib Azkarzada bij, die aan een remise tegen Piet Vroegindeweij voldoende had. Martin van der Broek is door na een domme helpmat van Willem Booy, evenals de 96 jarige Thom Paulus, die Dick van Enk van tafel veegde.
Alle spelers die uitgeschakeld zijn voor deze gewilde prijzen, dingen vanaf volgende week  mee voor de rapidbeker.
Overige kanshebbers voor de grote bokaal:
Uri Vecht, Sape Westra, Hans Schuilenburg, Marco ter Meer en Rob Boterenbrood.
Voor de kleine bokaal zijn verder nog in de race:
Cees Doets, Ronald Bieringa, Wim van Dalen, Hisham Haout en Piethein Bleeker.

1e bekerronde 17 mei 2016

No images in this gallery

 
« prev  |   top  |   next »

VSG nieuws

Er is een Correspondentie partij m.b.t. een openingsvariant van het Jänisch gambiet toegevoegd in de collectie van VSG partijen. Best spectaculair! "Toch niet zo rustig"

Er is een privacyreglement toegevoegd aan de website. Zie hiervoor Informatie > Privacyreglement

Overig nieuws

Zie de agenda voor aanstaande toernooien.

 

Facebook logo

OSBO nieuws

Het OSBO PK 2020 wordt georganiseerd door VSG. Zie hiervoor ook de link in het menu.

Het laatste OSBO-nieuws vindt u op de OSBO-site:

Volg de link osbo.nl»

KNSB nieuws

Laatste nieuwsitems van de KNSB: www.schaakbond.nl»

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login