Veluws Schaakgenootschap VSG

U bent hier Home > Competitie intern > Kampioensgroep 2017

Kampioensgroep 2017

Verslag laatste partij kampioensgroep, 2 mei 2017

William Shakhverdian de nieuwe kampioen van VSG.
Door: W. Jongejan / foto's: Piethein, W. Jongejan

In de laatste partij in de kampioensgroep ging het tussen Ernst Keijer en William Shakhverdian. William had genoeg aan remise, Ernst moest winnen.
William won aanvankelijk een pion maar zijn rokadestelling kwam zwaar onder vuur te liggen door een aanval met dame en toren en twee pionnen. William verdedigde nauwkeurig en vindingrijk, maar de aanval leek door te slaan, totdat Ernst zich vergiste en na een schaakje van William op de onderste rij zijn koning naar g7 verplaatste in plaats van f7. William kroop hiermee door het oog van de naald, maar ja, dat doen kampioenen. Hij kon een schaakje geven met zijn paard dat tevens een toren in de vork meenam. Hierdoor kon Ernst niet meer doorgaan met de aanval en de angel was uit de aanval. Ernst probeerde nog diverse openingen te vinden in de pionnenstelling maar het lukte niet. Na een zet of 30 heen en weer geschoven te hebben, ging Ernst accoord met remise. Hiermee is voor het eerst in de geschiedenis van VSG een jeugdlid, van notabene 12 jaar oud, kampioen. Het enige zure voor de Ermelose schaakclub is, dat William uit Harderwijk komt. Maar wie geeft daarom, hij is lid van VSG! Apetrots is de club op zo’n jeugdlid!

Kampioensgroep VSG-Ermelo 2016/2017
Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 E. Keijer   1 ½  1  ½ ½      
2 S. Westra 0    1 1 0 0 2      
3 W. Geitenbeek ½  0   ½ 0 ½      
4 D. van Setten 0 0 ½   1 ½ 2      
5 W. Shakverdian ½ 1 1 0   1      
6 J. Lambrechts ½ 1 ½ ½ 0        


Schaakavond 2 mei 2017

No images in this gallery


Verslag 5e ronde kampioensgroep, 25 maart 2017
Door: W. Jongejan
 
Kampioensgroep VSG-Ermelo 2016/2017
Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 E. Keijer   1 ½  1   ½ 3      
2 S. Westra 0    1 1 0 0 2      
3 W. Geitenbeek ½  0   ½ 0 ½      
4 D. van Setten 0 0 ½   1 ½ 2      
5 W. Shakverdian   1 1 0   1 3      
6 J. Lambrechts ½ 1 ½ ½ 0        

Lambrechts en Geitenbeek deelden het punt. Westra en Van Setten gingen “voor het echie”. In een harde strijd, waarin Westra een kwaliteit voor kwam te staan, die weer terug offerde maar aan dit “offer” nog wel twee pionnen overhield,  kon Van Setten niet overeind blijven. Met een ongenaakbare loper in het centrum tegen een uitgerangeerd paard, en een toren die door een tussenschaak promotie mogelijk maakte voor de h-pion moest Van Setten de handdoek in de ring gooien.Verslag 4e ronde kampioensgroep, 18 maart 2017
Door: W. Jongejan

Kampioensgroep VSG-Ermelo 2016/2017
Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 E. Keijer   1 ½  1   ½ 3      
2 S. Westra 0    1   0 0 1      
3 W. Geitenbeek ½  0   ½ 0   1      
4 D. van Setten 0   ½   1 ½ 2      
5 W. Shakverdian   1 1 0   1 3      
6 J. Lambrechts ½ 1   ½ 0   2      

In de kampioensgroep tekenen zich nu twee potentiële winnaars af: Shakhverdian en Keijer. Shakhverdian, die het vorige week nog verprutste tegen Van Setten, was bijzonder sterk tegen Lambrechts. Lambrechts kreeg het klaar twee vrijpionnen op de zesde rij te krijgen en bovendien Shakhverdian in tijdnood te dwingen, maar de laatste hield het hoofd koel. Hij toonde aan dat Lambrechts toch niet kon doordrukken en met een tussenschaak kwam zijn toren goed te staan. Lambrechts moest opgeven door substantieel materiaaltekort. Hiermee haalde Shakhverdian zijn 3e punt, evenals Keijer die zijn derde punt tegen Van Setten binnenhaalde. Geitenbeek offerde een dame tegen een toren en een stuk, volgens hem min of meer gedwongen. Westra leek lange tijd moeite te hebben om door te zetten totdat Geitenbeek zelf zijn paard pende. Het paard ging jammerlijk verloren en toen kon Westra de ongelijke strijd van twee torens tegen een toren en een dame omzetten in winst. Westra en Geitenbeek hebben nu elk één punt, Lambrechts en Van Setten twee. Daar Shakhverdian en Keijer in de laatste ronde tegen elkaar uitkomen moet één van beiden kampioen worden. Als Shakhverdian wint is het voor het eerst in de geschiedenis van VSG dat een jeugdlid, een jongen van 12 jaar clubkampioen wordt. Volgende week kan Shakhverdian niet spelen zodat we nog twee weken moeten wachten op de ontknoping.


Verslag 3e ronde kampioensgroep, 11 maart 2017

Spanning in de kampioensgroep
Door: W. Jongejan
 
In de kampioensgroep was het wederom spannend. Geitenbeek kwam een kwaliteit voor tegen Keijer en kon op enig moment door een dameoffer direct schaakmat geven. Het waren echter alleen de omstanders die het zagen. Geitenbeek deed een andere zet en Keijer ontsnapte. Op het eind kon Geitenbeek de voorsprong in materiaal toch niet verzilveren en de spelers besloten tot remise.
Lambrechts en Westra hadden elk op een andere vleugel een pionnenwedren. Lambrechts kon echter tussendoor de promotie van Westra tegenhouden, terwijl het omgekeerde niet het geval was. Westra streek daarom de vlag.
Shakhverdian en Van Setten kwamen in een gesloten positie terecht, waarbij de h-lijn perspectief leek te bieden voor een doorbraak, van welke partij dan ook. De partij leek bijna stil te vallen zodat Shakhverdian op de damevleugel probeerde door te breken met een pion. Dit kwam hem duur te staan. Van Setten veroverde de pion en daarmee uiteindelijk de partij.
In de kampioensgroep heeft Westra na drie rondes nog nul punten, Geitenbeek één.  Keijer, Van Setten, Shakverdian en Lambrechts hebben nu elk twee punten. Dit houdt de spanning er in!

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 E. Keijer   1 ½     ½ 2      
2 S. Westra 0       0 0 0      
3 W. Geitenbeek ½     ½ 0   1      
4 D. van Setten     ½   1 ½ 2      
5 W. Shakverdian   1 1 0     2      
6 J. Lambrechts ½ 1   ½     2      

Verslag 2e ronde kampioensgroep, 28 maart 2017

Shakhverdian aan kop
Door: W. Jongejan

In de kampioensgroep was het weer Shakhverdian die een vol punt binnenhaalde. Hij won eerst een stuk tegen Geitenbeek, en korte tijd later moest Geitenbeek constateren dat zijn dame geen schuilplaats meer had, waardoor hij die noodgedwongen moest ruilen tegen een toren. Daarna probeerde Geitenbeek nog een pion te laten promoveren maar de partij was eigenlijk al voorbij. Rustig maakte Shakhverdian de partij af. Lambrechts en Van Setten hadden het met elkaar aan de stok na een aangenomen Damegambiet (voorspelbaar bij Van Setten) en na een enerverend middenspel moesten partijen toch genoegen nemen met remise.
 
Sape Westra en Ernst Keijer speelden op 4 april nog een inhaalronde voor de kampioensgroep. Lange tijd stond Sape ogenschijnlijk beter maar om door te breken offerde hij en dat bleek te overmoedig. Keijer ging er uiteindelijk met de winst vandoor.
 
Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 E. Keijer   1       ½      
2 S. Westra 0       0   0      
3 W. Geitenbeek       ½ 0   ½      
4 D. van Setten     ½     ½ 1      
5 W. Shakverdian   1 1       2      
6 J. Lambrechts ½     ½     1      

 


 

Verslag 1e ronde kampioensgroep, 21 maart 2017

Shakhverdian deelt eerste klap uit bij VSG
Door: W. Jongejan

In de eerste ronde van de kampioensgroep gaf Shakhverdian zijn visitekaartje af door van Westra te winnen. Westra offerde een paard in ruil voor een open h-lijn maar Shakhverdian ging er niet op in. Van lieverlee won hij nog twee pionnen en laat op de avond vergiste Westra zich en verloor daardoor direct nog twee pionnen. Hij gaf daarom op. Lambrechts en Keijer speelden remise, evenals Geitenbeek en Van Setten. Geitenbeek leek door een torenoffer een beslissende aanval te krijgen maar het liep met een sisser af.

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 E. Keijer           ½ ½      
2 S. Westra         0   0      
3 W. Geitenbeek       ½     ½      
4 D. van Setten     ½       ½      
5 W. Shakverdian   1         1      
6 J. Lambrechts ½           ½      
 
Indeling kampioensgroep
 
21-3-2017 1e ronde      1-6      2-5         3-4
28-3-2017 2e ronde      6-4      5-3         1-2
11-4-2017 3e ronde      2-6      3-1         4-5
18-4-2017 4e ronde      6-5      1-4         2-3
25-4-2017 5e ronde      3-6      4-2         5-1
 
« prev  |   top  |   next »

VSG nieuws

Er is een Correspondentie partij m.b.t. een openingsvariant van het Jänisch gambiet toegevoegd in de collectie van VSG partijen. Best spectaculair! "Toch niet zo rustig"

Er is een privacyreglement toegevoegd aan de website. Zie hiervoor Informatie > Privacyreglement

Overig nieuws

Zie de agenda voor aanstaande toernooien.

 

Facebook logo

OSBO nieuws

Het OSBO PK 2020 wordt georganiseerd door VSG. Zie hiervoor ook de link in het menu.

Het laatste OSBO-nieuws vindt u op de OSBO-site:

Volg de link osbo.nl»

KNSB nieuws

Laatste nieuwsitems van de KNSB: www.schaakbond.nl»

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login