Veluws Schaakgenootschap VSG

U bent hier Home > Schoolschaaktoernooi > Uitslagen 2003

Uitslagen 2003

Halve finale van het Osbo kampioensschap voor basisscholen.
Door: W. Jongejan

Op 15 maart jl. was er in de Fontanusschool in Harderwijk de halve finale van groep IV  (dat 8 teams bevat).

Over het hele gebied van de Oostelijke Schaakbond (dat loopt van Lelystad Zeewolde, Ermelo, Putten naar Nijmegen, en bovenlangs over Dronten, Kampen, Meppel naar de Achterhoek), waren er 8 groepen van 8 scholen die streden om een plaats in de finale.

Totaal daarom 64 teams van elk vier leerlingen, d.w.z. meer dan 512 jongens en meisjes tot 12 jaar  (er waren ook nog invallers).

Er werden vijf ronden van een uur gespeeld, maar in de praktijk werden deze uren niet volgemaakt. Slechts aan een enkel bord werd er echt lang nagedacht. De meeste spelers speelden als bezetenen en veel partijen waren al in enkele minuten beslist, maar het overgrote deel binnen een kwartier. Jammer was het dat er hier en daar nog een partij werd beslist door een herdersmatje, dat op dit niveau eigenlijk al niet meer zou mogen plaatsvinden.

De Fontanus school was enigszins gehandicapt door het ontbreken van twee spelers. Zij waren naar een damtoernooi gegaan.

Hoe goed de Fontanusschool het het gedaan in de voorronde in Ermelo op 26 januari jl. zo teleurstellend speelden zij thans. Zij behaalden van de acht scholen de minste punten. Een uitzondering was het serieuze spel van de enige vrouwelijke deelneemster, Doreen Boersma van de Fontanusschool, die gaandeweg (in het begin wat zenuwen?) met steeds meer overleg te werk ging en hier en daar de toegewezen speeltijd ook bijna volledig benutte. Op de vraag waarom ze niet op een schaakclub zat, deelde ze mee dat ze vaak hoofdpijn kreeg van het schaken. Volgens de schrijver dezes kregen juist haar tegenspelers, en zeker in de laatste twee ronden, hoofdpijn van haar goede spel.

Uitblinker was ook Jaco Pureveen uit Lelystad, Frank van Toorn uit Lienden en het hele team van de School met de Bijbel uit Zetten (Randwijk). Maar ook Mashal Formuli van het tweede team van de Tarhorst is een zeer verdienstelijk speler.
De laatsten bleven bijna ongeslagen en wonnen, maar ook de Burg. Kampschool uit Lienden, presteerde uitstekend met een paar punten achterstand op de eerste.

Voorts deden nog mee: De Montessorischool Groenewold (3e) en de Gong (4e)uit Apeldoorn. Voorts de Tarhorst (2e team) uit Wageningen, De Mirt (3e ! team) uit Kampen, De Poolster uit Lelystad en zoals gezegd, de Fontanusschool uit Harderwijk, die zich een beminnelijk gastheer mag noemen. Al met al een geslaagd toernooi, dat werd begeleid door leden van de schaakclubs uit Ermelo en Harderwijk.  Voor de leiding is het altijd prettig te ervaren als er geen enkele keer behoeft te worden ingegrepen door een arbiter. De spelers zijn er bij elk verschil toch steeds samen uitgekomen. Fijn is ook te zien, dat men elkaar voor en na de wedstrijd een hand geeft. Een goede gewoonte, die we hopelijk blijven behouden

« prev  |   top  |   next »

VSG nieuws

Er is een Correspondentie partij m.b.t. een openingsvariant van het Jänisch gambiet toegevoegd in de collectie van VSG partijen. Best spectaculair! "Toch niet zo rustig"

Er is een privacyreglement toegevoegd aan de website. Zie hiervoor Informatie > Privacyreglement

Overig nieuws

Zie de agenda voor aanstaande toernooien.

 

Facebook logo

OSBO nieuws

Het OSBO PK 2020 wordt georganiseerd door VSG. Zie hiervoor ook de link in het menu.

Het laatste OSBO-nieuws vindt u op de OSBO-site:

Volg de link osbo.nl»

KNSB nieuws

Laatste nieuwsitems van de KNSB: www.schaakbond.nl»

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login