Veluws Schaakgenootschap VSG

U bent hier Home > Overige toernooien > 2018 Zeslandentoernooi voor visueel gehandicapten

2018 Zeslandentoernooi voor visueel gehandicapten

Laatste speeldag Zeslandentoernooi visueel gehandicapten, 4 maart 2018
Dit verslag is een verkorte versie van dat van L. de Jong, door W. Miedema.

Van 1 t/m 5 maart 2018 organiseerde de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) het Zeslandentoernooi voor visueel gehandicapten in Ermelo. Het toernooi werd gewonnen door Duitsland.

België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland en Nederland waren de overige deelnemende landen.
Groot-Brittannië had de pech dat één van hun spelers, Stephen Hilton, niet kon komen omdat het vliegveld van Glasgow gesloten was. Aangezien de Britten geen reservespeler hadden meegenomen, bood het Nederlandse team aan dat hun reserve Cor Tesselaar mee zou spelen bij de Britten, zodat die elke wedstrijd toch vier spelers zouden kunnen opstellen. De andere teams gingen hiermee akkoord.

De eerste twee ronden werden op vrijdag gespeeld. Titelfavoriet was Duitsland, België was de belangrijkste outsider. Duitsland won in de eerste ronde zeer overtuigend met 4-0 van Zwitserland, terwijl de Belgen goed wegkwamen met een 2½-1½ zege op Nederland. In de middagronde zorgde het Nederlandse team voor een stunt door Duitsland op 2-2 te houden. België won overtuigend (3½-½ )van Frankrijk en nam zo de leiding.

Op zaterdag stond er slechts één ronde op het programma. Er veranderde niet veel aan kop van de ranglijst, want zowel België als Duitsland won. België was met 3½-½ duidelijk te sterk voor Engeland, en Duitsland versloeg Frankrijk zelfs met 4-0.

Nederland bleef nog enigszins in het spoor door met 2½-1½ te winnen van Groot-Brittannië, maar was afhankelijk van misstappen van de beide nummers 1 en 2 om nog kans te hebben op de titel. In de laatste ronde wonnen Duitsland, België en Nederland echter alle drie met 2½-1½, zodat er niets meer veranderde aan de stand en Duitsland haar titel uit 2015 prolongeerde.

De eindstand:
1. Duitsland 9 matchpunten, 15 bordpunten
2. België 8 mp, 13,5 bp
3. Nederland 7 mp, 12 bp
4. Frankrijk 3 mp, 6,5 bp
5. Groot-Brittannië 2 mp, 7,5 bp
6. Zwitserland 1 mp, 5,5 bp

Dharma Tjiam, directeur van het bondsbureau van de KNSB, was bij de prijsuitreiking aanwezig. De eerste drie teams kregen medailles omgehangen en mochten een beker mee naar huis nemen."

Aldus het verslag van Lucas de Jong op de website van de NSVG.


Tweede speeldag Zeslandentoernooi visueel gehandicapten, 3 maart 2018
Door: W.D. Sparling / foto's S. Daenen
 
Zaterdag 3 maart was de tweede speeldag van het internationale schaaktoernooi visueel gehandicapten in Ermelo. Het Duitse team, op papier het sterkst, won met 4-0 van de Fransen; de ploeg uit België won overtuigend met 3½-½ van het Verenigd Koninkrijk, terwijl het Nederlandse team de Zwitserse Garde versloeg met 3½-½. Schaken voor visueel gehandicapten kent andere regels dan het reguliere schaak; de regel 'aanraken is zetten' bijvoorbeeld geldt niet — de spelers zoeken hun weg door het labyrinth van mogelijkheden door de stukken te betasten om zich zo een mentaal beeld te vormen van de stelling. Men voelt het verschil tussen een zwart of een wit stuk doordat de zwarte stukken voorzien zijn van een koperen kopspijkertje; ook het verschil tussen een zwart of een wit veld is voelbaar — de witte velden liggen verzonken in het bord. Schaken is een stiltesport, net als biljarten, maar bij dit soort wedstrijden maken de schakers hun zet woordelijk kenbaar aan hun tegenstander, zodat af en toe de stilte doorbroken wordt met een gefluisterd "Bishop takes Davy 4", waarmee bedoeld wordt dat de loper de pion op d4 heeft geslagen. Omdat de meeste schakers hun zetten niet kunnen noteren — een verplichting in het reguliere schaak — maakt men gebruik van dictafoons en brailleleesregels om de partij te bewaren. Zondag 4 maart is de laatste speeldag in Hotel Dennenheul, er wordt dan gestreden om de eerste plaats. Duitsland en België zijn de grote kanshebbers — Duitsland zal hoe dan ook willen winnen, maar de Belgen zullen er alles aan doen om dat te voorkomen.

Zeslandenschaaktoernooi visueel gehandicapten

No images in this galleryZeslandentoernooi visueel gehandicapten in Ermelo
Door: W.D. Sparling

Van donderdag 1 maart t/m maandag 5 maart 2018 organiseerde de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) in Ermelo het Zeslandentoernooi voor schakers met een visuele beperking. Deelnemende landen waren België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland en Nederland. Het Nederlandse team bestond uit Sergio Harnandan (1872), Lucas de Jong (1677), Pieter Couwenberg (1659), Alaettin Gundogmus (1537) en Cor Tesselaar (1524 KNSB).

De partijen werden gespeeld in Hotel Dennenheul in Ermelo. Meer informatie is te vinden op de website van de NSVG, www.nsvg.nl.


« prev  |   top  |   next »

VSG nieuws

Er is een Correspondentie partij m.b.t. een openingsvariant van het Jänisch gambiet toegevoegd in de collectie van VSG partijen. Best spectaculair! "Toch niet zo rustig"

Er is een privacyreglement toegevoegd aan de website. Zie hiervoor Informatie > Privacyreglement

Overig nieuws

Zie de agenda voor aanstaande toernooien.

 

Facebook logo

OSBO nieuws

Het OSBO PK 2020 wordt georganiseerd door VSG. Zie hiervoor ook de link in het menu.

Het laatste OSBO-nieuws vindt u op de OSBO-site:

Volg de link osbo.nl»

KNSB nieuws

Laatste nieuwsitems van de KNSB: www.schaakbond.nl»

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login