headerimage
Veluws Schaakgenootschap VSG


Historie VSG

Ruim 80 jaar schaakhistorie

De historie van het VSG gaat terug tot 17 januari 1927. Op die dag werd in Ermelo de Damclub Excelsior opgericht. Ruim een jaar later, op 28 februari 1928, veranderde Excelsior in een "Dam- en Schaakclub". In de eerste jaren werd stevig geoefend, zowel op de clubavonden als tegen schakers uit de ons omringende plaatsen. Van een echte competitie tussen schaakclubs was nog geen sprake. Toch werd er regelmatig een ontmoeting georganiseerd waarin de eigen schaakkrachten werden gemeten met die van anderen. Het bestuur nam voortdurend initiatieven om tegen teams uit bijvoorbeeld Amsterdam, Kampen, Nunspeet en Elburg te spelen. Het vervoer ging per boot over de Zuiderzee, of met een geleende bus. Er is zelfs een verhaal bekend dat de open laadbak van een kleine vrachtwagen de schakers naar hun wedstrijd in Nunspeet bracht.

Door de jaren heen is Ermelo bezocht door sterke schaakgrootmeesters. Er werden diverse simultaanwedstrijden gehouden. Max Euwe, Lilienthal, Davidson, Londau, Spielmann streden met de Ermelose schakers en in 1935 speelden Euwe en Aljechin de 21e partij van hun match om de wereldtitel in Ermelo. Dit festijn trok veel belangstelling en werd gehouden in het gebouw van het toenmalige Christelijk Volksbelang. Euwe won de partij. Boze tongen beweerden later dat Aljechin dan wel gedronken zou hebben.

Partij Aljechin - Euwe, Ermelo 1935

In 1946 werd het VSG geboren. De clubs uit Ermelo en Harderwijk fuseerden en de naam werd daarbij aangepast. Was er al sprake van een sterke club, na de fusie nam de kracht nog meer toe. Het samen op weg schaakleven duurde echter niet lang. Ermelo bleef de standplaats van het VSG, Harderwijk kreeg zijn eigen club, De Combinatie.

Zie ook de persoonlijke herinneringen van Harry Boer, 1938

Heden.

Het eerste VSG-team speelt al jaren in de top van het regionale schaak. Een paar seizoenen zelfs in de landelijke competitie. De laatste jaren heeft de club gemiddeld 45 leden, een kleine maar erg gezellige vereniging. Rond 1973, toen de beroemde match tussen Fischer en Spasski werd gespeeld, stond het schaken erg in de belangstelling. Dat was te merken aan het aantal leden: ruim 100! Er waren toen ook erg veel jeugdigen lid van het VSG. In de loop der jaren heeft de jeugdafdeling verscheidene talentvolle spelers opgeleid. Zoals bij vele kleine verenigingen in niet al te grote dorpen, trekken de betere jeugdleden naar grotere clubs. In hun enthousiasme willen ze proberen het schaaktalent zo ver mogelijk te ontwikkelen. Een aantal van hen heeft op het hoogste landelijke niveau geschaakt.

Per seizoen worden meerdere competities geschaakt. Zo zijn er het clubkampioenschap, de rapidcompetitie, de bekerwedstrijden en snelschaakavonden. In de afgelopen jaren is ook door de jeugd weer gespeeld om het clubkampioenschap. Elk jaar doet een klein aantal jeugdspelers mee aan het persoonlijk kampioenschap van de Oostelijke Schaakbond in Apeldoorn.

In januari wordt het jaarlijkse Rie Timmer rapidschaaktoernooi gehouden in Ermelo. Met gemiddeld ruim 100 deelnemers een van de grotere schaakevenementen uit de omtrek. Er wordt aan deelgenomen door plaatsgenoten, maar ook uit de wijde omtrek komen mensen hier een gezellige dag schaken.

 

Submenu

⇑ ..