Veluws Schaakgenootschap VSG

U bent hier Hoofdpagina

Hoofdpagina


Sportief wapengekletter bij VSG
Door: D. van Setten

In de tweede ronde van de bekercompetitie bij VSG werden enkele felle en lange intensieve gevechten geleverd.

Ernst Keijer kwam in een gesloten stelling waarin tegenstander Henri Bosch een pion wist te winnen en met zijn dame binnen te vallen. Daarna nam Henri teveel risico en verloor alsnog. Ook Cor Petersen nam risico door een stuk te offeren tegen Rob Boterenbrood. Dit bleek een te optimistische inschatting: winst voor Rob. Mark de Graaf kreeg een aanval over zich heen van William Shakhverdian. Mark moest zijn eigen paard opsluiten en ook zijn koning stond verre van ideaal. Met een mooie geforceerde reeks zetten, een zogenaamde combinatie, maakte William het karwei vakkundig af. Olaf Vlieger won diverse pionnen van Ferry Lunek en belandde in een dame-eindspel. Daarin wist Ferry zijn materiële achterstand te compenseren door Olaf’s koning naar onveilige oorden te jagen: een erg spannende remise.

In de kleine beker zag Willem Booy een schitterende aanval bekroond met een volgens tegenstander Henk van Rijssen niet meer te verdedigen eigen stelling: winst voor Willem. Piet Vroegindeweij gaf zijn dame en daarmee de partij aan Lex Wattez. Wim Hagendijk haalde plotseling uit met een geweldige paardzet, waarna de stelling van Jo Wolters compleet instortte.

Rob Hollmann bokaal:

Ernst (12) – Henri (18)   1 – 0

Partij belandt in een gesloten stelling. Zwart weet toch een doorbraak te forceren, wint een pion en de dame komt binnen. Zwart neemt dan te veel risico en geeft de partij uit handen en laat zich mat zetten.

 

Cor Petersen (9) – Rob Boterenbrood (5)           0 – 1

Een te optimistisch offer van wit leidde er toe dat wit met een stuk minder speelde. Zwart verdedigde zich goed en trapte niet in de valletjes die wit in de stelling wist te stoppen: 0 – 1

 

Mark de Graaf (2) – William Shakhverdian (4)   0 – 1

Siciliaanse opening waarbij wit passief kwam te staan en zwart vol op de aanval ging. Door de uiteindelijke slechte stand van de koning kon zwart met een mooi trucje mat zetten.

 

Olaf Vlieger (11) – Ferry Lunek (13)        0.5 – 0.5

Zwart kon vrij snel het openingsvoordeel van wit wegwerken en zo ontstond een spannende strijd met beiderzijds aanvalskansen en na enige afruil en pionoffers van zwart om eeuwig schaak te forceren kwam een dame-eindspel op het bord waarbij wit een matdreiging te verdedigen had en daardoor eeuwig schaak forceerde. Leuke en spannende partij.

 

Kleine beker:

Henk van Rijssen (26) – Willem Booy (33)            0 – 1

Zwart kreeg een schitterende aanval op de koningsvleugel waarna er voor wit geen ontsnappen meer mogelijk was.

 

Lex Wattez (36) – Piet Vroegindeweij (42)          1 – 0

Zwart gaf de dame weg en gaf op.

 

Wim Hagendijk (29) – Jo Wolters (31)    1 – 0

Wit zet het zwarte centrum onder druk na een prachtige paardzet. Het is meteen uit, door de vele dreigingen die ontstaan en die wit’s overbelaste koningsstelling niet kan pareren. Mooie en verdiende overwinning.Eerste bekerronde bij VSG
Door: D. van Setten

In de eerste ronde van de bekercompetitie bij VSG ging slechts één lager geplaatste speler door ten kost van een hoger geplaatste: Mark de Graaf (zwart) remiseerde tegen clubkampioen Sebastiaan Hiemstra. Witspeler Ferry Lunek offerde een gewonnen stuk terug voor aanval en won na spannende strijd van Hisham Haout. Witspeler Ralf van den Burg miste remise (en daarmee plaatsing voor de volgende ronde) tegen Ernst Keijer en verloor. Olaf Vlieger versloeg witspeler Wido Sparling en Rob Boterenbrood zwartspeler Gerard de Hoop. Cor Petersen won met wit van Marco ter Meer en Henri Bosch met zwart van Ronald Bieringa. Zwartsper William Shakhverdian scheepte zijn tegenstander Onno Wolters op met zwakke pionnen en veroverde die, waarna winst volgde.
In de kleine beker viel zwartspeler Wim van Dalen ten prooi aan een gemeen pionzetje van Jo Wolters. Witspeler Wim Hagendijk zette Robin Dekker mat. Zwartspeler Willem Booy won van Gert van Heeringen en witspeler Piet Vroegindeweij van Micha Glas. Zwartspeler Lex Wattez kwam niet lekker uit de startblokken en zocht tevergeefs naar meer dan de nul tegen Cees Doets. Henk van Rijssen “trakteerde” Dick van Enk op een bekend scherp pionoffer en zichzelf op de winst. Witspeler Ulbe Brouwer won van Hans Licher.

Rob Hollmann bokaal:
Ferry Lunek (13) – Hisham Haout (25)    1 – 0
Na stukwinst van wit gaf wit voor aanval het stuk terug, waarna een spannende strijd ontstond. Later in de partij kon wit een stuk winnen, wat beslissend was.

Ralf van den Burg (15) – Ernst Keijer (12)    0 – 1
Toreneindspel waarbij Ralf de remise mist en zwart promoveert en wint.

Wido Sparling (19( - Olaf Vlieger (11)    0 -1
In een heel erg scherpe partij (die volgde uit een Berlijnse verdediging) blunderde wit na een spannende strijd een paard, waarna overgave van wit volgde.

Rob Boterenbrood (5) – Gerard de Hoop (8)    1 – 0

Cor Petersen (9) – Marco ter Meer (17)    1 – 0
Twee blunders is te veel. Ook op het einde wel blijven rekenen!  Siciliaanse opening: dus een leuke partij.

Ronald Bieringa (24) – Henri Bosch (18)    0 – 1
Spannende pot!!

Onno Wolters (14) – William Shakhverdian (4)    0 – 1
Wit ging kort rokeren en zwart lang, waardoor een onduidelijke stelling ontstond. Wit speelde verdedigend, waardoor zwart meer ruimte kreeg en tijd had om een aanval op te bouwen. De aanval resulteerde in een stelling met een klein plusje voor zwart. Omdat de witte pionnenstructuur slecht was, kon zwart op de zwaktes spelen en winnen.

Sebastiaan Hiemstra (1) – Mark de Graaf (2)    0.5 – 0.5
Frans waarbij zwart op zet 3 ruilt op e4. Hierdoor komt wit wat actiever te staan en wint na de opening een pion op f5. Zwart verdedigt taai en weet de druk op te voeren op de witte stelling wat resulteert in dameruil waarna zwart zijn pion weer terug wint. Met beiden 5 pionnen en 2 torens en zwart een loper en wit een paard word het steeds moeilijker voor Sebastiaan om te winnen. Na nog een pion te winnen heeft zwart de troeven in handen. Na een hele zware partij is het uiteindelijk remise. Mark gaat hiermee door.

Kleine beker:
Jo Wolters (31) – Wim van Dalen (44)    1 – 0
Zwart overzag een gemeen pionzetje in de opening, waardoor zwart de gehele wedstrijd met stukachterstand speelde. Ondank een ogenschijnlijk verradelijke wanhoopspoging van zwart, legde hij toch het loodje.

Wim Hagendijk 29) – Ro0bin Dekker (46)    1 – 0
Zwart verloor al snel omdat wit met de toren zwart mat zet.

Gert van Heeringen (35) – Willem Booy (33)    0 – 1
Boeiende partij!!

Piet Vroegindeweij (42) – Micha Glas (51)    1 – 0
Leuke partij.

Cees Doets (28) – Lex Wattez (36)    1 – 0
Zwart zat vanaf het begin in de moeilijkheden; verloor een pion, toen nog één en daarna de kwaliteit. Na verlies van een paard gaf zwart op.

Henk van Rijssen (26) – Dick van Enk (38)    1 – 0
Open opening met Evans-gambiet. Wit verkreeg daardoor een betere positie en kon dit uitbouwen tot een mataanval die niet meer te verdedigen was.

Ulbe Brouwer (27) - Hasns Licher (30)    1 – 0
Geen commentaar bij de beker.
Interne competitie 2018-2019 - 26

26e ronde gespeeld 30 april 2019
Door: D. van Setten
Cor Petersen “Keizer” bij VSG

Gerard de Hoop en Jan Lambrechts remiseerden in de enige resterende partij van de kampioensgroep van het Veluws Schaakgenootschap. Eindstand : 1. Sebastiaan Hiemstra (4), Mark de Graaf (3), 3. Sape Westra (2.5), 4. Jan Lambrechts (2; hogere instappositie dan nr. 5), 5. Gerard de Hoop (2) en 6. Bas West (1.5).
In de restgroep, die speelde volgens systeem Keizer, won Cor Petersen met zwart van Henri Bosch. Hij werd daarmee nummer 7 op de ranglijst en “keizer van de Keizer”. Olaf Vlieger versloeg Wim Jongejan in wederzijdse tijdnood. Ralf van den Burg remiseerde knap tegen Ernst Keijer. Uri Vecht en Onno Wolters leverden een fel gevecht met “tamme” uitslag: remise. Ferry Lunek drong met een loper Rob Holmann’s stelling binnen en ging daarmee beslissend op pionnenroof. Henk van Rijssen viel tegen Wido Sparling ten prooi aan “aanraken is zetten”. Zwartspeler Martin van de Broek verschalkte Ronald Bieringa. Wim Hagendijk - Cees Doets: snelle remise. Jo Wolters – Hans Licher: tactisch gevecht; remise. Willem Booy – Bart Schultz: 0 – 1. Gert van Heeringen kon zijn nadeel wegwerken tegen Habib Askarzada en remiseerde. Jaap van Seventer moest in Lex Wattez zijn meerdere erkennen. Wim van Dalen – Piet Vroegindeweij: lange remise. Robin Dekker speelde een straffe opening tegen Johan van den Belt en rondde het effectief af.
Vanaf 7 mei wordt gestreden om de beker. De afvaller spelen in een rapidcompetitie.

Kampioensgroep
Gerard de Hoop – Jan Lambrechts 0.5 – 0.5
Siciliaan waarbij wit zich goed moest verdedigen. In een licht beter eindspel voor zwart werd tot remise besloten.

Keizergroep
Henri Bosch (15) – Cor Petersen (8) 0 – 1
Na een spannende opening waarbij wit een geïsoleerde pion kreeg vergiste wit zich en raakte een kwal achter en verloor daarna bijna direct.

Olaf Vlieger (9) – Wim Jongejan (18) 1 – 0
Na een Siciliaanse Najdorf waarin wit een pion wist te winnen offerde zwart een toren voor een paard en stond hierdoor veel materiaal achter. Maar door het kwaliteitsoffer wist zwart heel veel druk te zetten op de witte positie. In het scherpe middenspel wist zwart het materiaal terug te winnen. In het eindspel won wit op tijd met nog maar 40 seconden op de klok.

Ralf van den Burg (14) – Ernst Keijer (10) 0.5 – 0.5

Uri Vecht (16) – Onno Wolters (11) 0.5 – 0.5
Na een scherpe opening volgde een scherp middenspel, wat zo moeilijk was dat beide spelers remise goed genoeg vonden.

Ferry Lunek (13) – Rob Hollmann (19) 1 – 0
Na een spannende partij en twee pionnen voor een stuk kwamen wij in een eindspel waar de witte loper in de zwarte stelling kwam en besliste.

Henk van Rijssen (24) – Wido Sparling (20) 0 – 1
Aanraken is zetten. Wit verloor een toren in het middenspel.

Ronald Bieringa (23) – Martin van de Broek (22) 0 – 1
Engelse partij. Rond zet 11, 12, 13 verdwenen vier lichte stukken. Wit trok ten aanval en offerde foutief een toren tegen een pion op f7. Het leverde wit nog wel een kwaliteit op , maar resulteerde in een stuk achterstand. Zwart maakte in het eindspel nog wel een fout die wit niet opmerkte, en won terecht.

Hisham Haout (25) – Dick van Enk (36) 1 – 0
Italiaans met 4. h6.

Wim Hagendijk (28) – Cees Doets (29) 0.5 – 0.5
Snelle remise. Stelling zat vast.

Jo Wolters (30) – Hans Licher (29) 0.5 - 0.5
Siciliaanse opening met veel tactische schuiverij, die uiteindelijk aan beide kanten niets opleverde. Mooie remise.

Willem Booy (31) – Bart Schultz (33) 0 – 1
Willem vond dat hij aan het knoeien was en Bart vond dat hij zelf goed speelde.

Gert van Heeringen (34) – Habib Askarzada (38) 0.5 – 0.5
Interessante partij. Leek in voordeel Habib te eindigen. Mooie combinatie van Gert betekende remise.

Jaap van Seventer (39) – Lex Wattez (37) 0 – 1
Jaap opende met e4. Allebei speelden we netjes “CORA” (Centrum, Ontwikkelen, Rokeren, Aanvallen). Het liep gelijk op. Na diverse afruils had zwart twee paarden en wit paard + loper. Jaap bood twee keer remise aan, maar zwart zag echter kansen met het paardenkoppel. Zwart kon een paard “ruilen” voor een toren en toen vond wit het mooi. Het was een mooie strijd.

Wim van Dalen (45) – Piet Vroegindeweij (42) 0.5 -0.5
Spannende partij en omdat het voor beide partijen onduidelijk was hoe het zou aflopen en omdat het al laat was, besloten we tot remise.

Robin Dekker (46) – Johan van den Belt (52) 1 – 0
Wit had een straffe opening en rondde het effectief af.


WitZwartUitslag
Henri Bosch-Cor Petersen0-1
Ralf van den Burg-Ernst Keijer½-½
Ferry Lunek-Rob Hollmann1-0
Uri Vecht-Onno Wolters½-½
Olaf Vlieger (J)-Wim Jongejan1-0
Willem Booy-Bart Schultz0-1
Ronald Bieringa-Martin van de Broek0-1
Jo Wolters-Hans Licher½-½
Jaap van Seventer-Lex Wattez0-1
Wim Hagendijk-Cees Doets½-½
Hisham Haout-Dick van Enk1-0
Gert van Heeringen-Habib Askarzada½-½
Wim van Dalen-Piet Vroegindeweij½-½
Henk van Rijssen-Wido Sparling0-1
Robin Dekker-Johan van den Belt1-0
Sebastiaan Hiemstra-Niet gespeeld buiten schuld
Bas West-Niet gespeeld buiten schuld
Rob Boterenbrood-Afwezig met geldige reden
Jan Lambrechts-Niet gespeeld buiten schuld
Sape Westra-Niet gespeeld buiten schuld
Hans Schuilenburg-Afwezig met geldige reden
Gerard de Hoop-Niet gespeeld buiten schuld
Mark de Graaf-Niet gespeeld buiten schuld
Wim Geitenbeek-Afwezig met geldige reden
Marco ter Meer-Afwezig met geldige reden
Marcel Oosterbos-Afwezig met geldige reden
Anton Reijngoudt-Afwezig met geldige reden
Ulbe Brouwer-Afwezig met geldige reden
Willem Viets-Afwezig met geldige reden
Kees Ferwerda-Afwezig met geldige reden
André Versteeg-Afwezig met geldige reden
Pierre Karangwa-Afwezig met geldige reden
Warti Miedema-Afwezig met geldige reden
Roy Mantel-Afwezig met geldige reden
William Shakhverdian (J)-Afwezig zonder geldige reden
Micha Glas (J)-Afwezig zonder geldige reden
Dirk van Setten-Niet gespeeld buiten schuld
Henk Miedema-Niet gespeeld buiten schuld

NrNaamPuntenWaGspGwRmVlAfPercWPSBKlAlOnNgNbsZk
1Bas West1114,00 7515 8 5 2 070,0168,5117,75 11W 0 5 6 0
2Mark de Graaf1063,33 7415 8 4 3 066,7175,5119,25 11W 0 5 6 0
3Sebastiaan Hiemstra1056,00 731711 1 5 067,6183120,75 11Z 0 3 6 0
4Jan Lambrechts1013,50 7214 4 9 1 060,7147,592 01W 0 5 7 0
5Sape Westra1005,67 7113 6 5 2 065,414597 12W 0 7 6 0
6Gerard de Hoop998,50 7014 7 3 4 060,7165108 22W 0 6 6 0
7Cor Petersen918,67 692511 9 5 062,0290,5183,75-11Z 0 1 0 0
8Dirk van Setten912,50 6825 910 6 056,0294165,25-11Z 0 0 1 0
9Olaf Vlieger (J)894,33 672511 6 8 056,0278167,75 11W 0 1 0 0
10Ernst Keijer863,00 6624 9 8 7 054,2279,5152,75 02Z 0 2 0 0
11Ferry Lunek810,00 652411 310 052,1269141,75 02W 0 0 2 0
12Onno Wolters809,17 642511 7 7 058,0278,5154,5 12Z 0 1 0 0
13William Shakhverdian (J)780,00 63 8 6 2 0 087,510694,75 01W 017 0 1
14Ralf van den Burg747,17 6225 711 7 050,0291,5139,5 11W 0 1 0 0
15Uri Vecht736,00 6124 9 510 047,9284,5125 22W 0 2 0 0
16Marco ter Meer714,67 6022 8 6 8 050,0263130 01Z 0 4 0 0
17Henri Bosch709,33 592510 411 048,0303143,75-11W 0 1 0 0
18Wido Sparling687,00 582311 5 7 058,7241131,5-31Z 0 3 0 0
19Wim Jongejan661,50 572310 6 7 056,5244122,25-13Z 0 3 0 0
20Martin van de Broek661,00 5622 7 5 9 143,2263,5114 01Z 0 4 0 0
21Rob Hollmann643,00 5525 612 7 048,0277122,75-12Z 0 0 1 0
22Marcel Oosterbos628,67 542210 3 8 152,3224110,75 01W 0 4 0 0
23Ronald Bieringa594,00 5321 6 9 6 050,0215102-11W 0 4 1 0
24Hisham Haout583,50 5224 9 7 8 052,1228118 02W 0 2 0 0
25Henk van Rijssen579,67 5118 7 5 6 052,819494,5 22W 0 8 0 0
26Ulbe Brouwer548,50 5020 6 7 7 047,5215,596,75-22Z 0 6 0 0
27Cees Doets532,83 4921 7 7 7 050,0219,596,5-11Z 0 5 0 0
28Wim Hagendijk528,50 4823 7 7 9 045,723898,5 12W 0 2 1 0
29Hans Licher508,00 4723 412 7 043,5234,597,25-12Z 0 3 0 0
30Jo Wolters503,33 4622 8 7 7 052,3184,586,75 01W 0 4 0 0
31Bart Schultz479,17 452210 4 8 054,5163,568 01Z 1 1 1 1
32Willem Booy463,50 4426 7 514 036,528491 22W 0 0 0 0
33Kees Ferwerda462,83 4318 114 3 044,416971,5 02W 0 8 0 0
34Gert van Heeringen452,50 4223 6 9 8 045,720779 11W 0 1 1 0
35Lex Wattez438,50 4116 5 6 5 050,0136,559,5 01Z 010 0 0
36Rob Boterenbrood415,00 40 2 1 1 0 075,02116,75 22W 024 0 0
37Habib Askarzada407,50 3918 5 5 8 041,7146,567,5-21Z 1 7 0 0
38Dick van Enk399,00 3824 9 114 039,6221,570,75-23Z 1 1 0 0
39Jaap van Seventer358,17 3714 1 7 6 032,112339,75 01W 010 2 0
40Anton Reijngoudt347,00 36 7 1 3 3 035,776,525,75-11Z 019 0 0
41André Versteeg340,33 3510 4 1 5 045,075,524 01Z 115 0 0
42Piet Vroegindeweij331,17 3418 4 7 7 041,713741,25-21Z 0 8 0 0
43Willem Viets318,00 3310 3 2 5 040,072,519,5 01Z 115 0 0
44Wim van Dalen306,83 3212 4 2 6 041,710826,5 01W 013 0 0
45Wim Geitenbeek304,83 31 3 1 1 1 050,0279,25 11Z 023 0 0
46Robin Dekker282,00 30 3 2 0 1 066,7149 11W 022 0 1
47Pierre Karangwa251,33 29 0 0 0 0 00,000 0 - 026 0 0
48Roy Mantel242,67 28 0 0 0 0 00,000 0 - 026 0 0
49Henk Miedema222,83 2711 2 1 8 022,784,510,75 11W 113 1 0
50Hans Schuilenburg216,00 26 0 0 0 0 00,000 0 - 026 0 0
51Micha Glas (J)195,83 2514 3 2 9 028,69715,25 02W 110 0 1
52Johan van den Belt186,50 24 9 1 1 7 016,752,54,5-12Z 116 0 0
53Warti Miedema170,67 23 7 1 0 6 014,346,54-11Z 019 0 0

Kampioensgroep VSG-Ermelo 2018-2019
Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 B. West   ½ 0 1 0 0 6    
2 S. Hiemstra ½   ½ 1 1 1 4 1    
3 M. de Graaf 1 ½   ½ ½ ½ 3 2    
4 S. Westra 0 0 ½   1 1 3    
5 J. Lambrechts 1 0 ½ 0   ½ 2 4    
6 G. de Hoop 1 0 ½ 0 ½   2 5    


Verslag 7e en laatste ronde externe competitie, 9 april 2019
Door: D. van Setten


De externe competitie voor dit seizoen zit er op. Vrijdagavond 6 april won VSG1 met 7 – 1 van Putten in de slotronde. Winst voor William Shakhverdian, Jan Lambrechts, Ernst Keijer, Bas West, Gerard de Hoop en Dirk van Setten; remises voor Rob Boterenbrood en Mark de Graaf. VSG1 eindige in een erg sterk deelnemersveld als derde.

Ook VSG2 sloot mooi af op maandagavond 8 april met een 5.5 – 2.5 overwinning op Meppeler Schaakvereniging 2. Winst voor Mark de Graaf, Olaf Vlieger, Marco ter Meer, Henri Bosch en Wim Jongejan; remise voor Onno Wolters. VSG2 eindigde met even veel matchpunten als de nummer 1, maar had minder bordpunten.

VSG3 en 4 speelden in dezelfde klasse met slechts zeven teams. Daarom was VSG4 in deze slotronde vrij. Zij hebben een zware competitie achter de rug en werden helaas laatste. VSG3 speelde dinsdagavond 9 april tegen Pegasus 2 uit Zwolle. Het werd een 6 – 2 overwinning, en wederom een derde plaats in de eindrangschikking. De winstpartijen waren voor Wido Sparling, Jo Wolters, Ronald Bieringa, Willem Booy en Hisham Haout; remises voor Wim Jongejan en Kees Ferwerda.

 

VSG3 uit maar toch thuis tegen Pegasus 2 - Slotronde SOS poule 3C

VSG organiseerde de slotronde in poule 3C van de SOS Competitie. VSG4 hoefde deze ronde niet te spelen, VSG 3 daarentegen wel. De spanning om de eerste plaats was er niet, zoals wedstrijdleider Dirk van Setten al aangaf. Denk en Zet stond onbereikbaar op de eerste plaats. Daaronder was echter nog van alles mogelijk.

VSG3 is een team wat weinig van invallers gebruik hoeft te maken, maar in deze laatste ronde hadden we er maar liefst 2 nodig! De invallers waren Willem Booy en Hisham Haout. Het werd een sportieve en gezellige avond!  

Het verslag van de diverse partijen:
Bord 1:
Sparling met wit speelde tegen H. Terpstra. Op de 13e zet rocheerde zwart lang, een vergissing, want het was een zet later mat door wit's kruislings werkende lopers. De kortste partij van de avond.
1-0

Bord 2:
Wim Jongejan antwoordde op d4 met de Slavische verdediging. De tegenpartij ruilde zo snel mogelijk alles af. Na 20 zetten hadden wit en zwart beide nog een dame, twee torens, een loper en elk 5 pionnen, in een totaal gelijkwaardige stelling. Ze besloten tot remise. Achteraf was schaak-analist Fritz het daarmee eens. Remise.

Bord 3:
Martin van den Broek met wit speelde een partij waarin wit op de koningsvleugel een aantal vrijpionnen kreeg. Op de damevleugel had zwart in pionnen de meerderheid: 4 tegen 2.
In het vervolg beging wit enkele onnauwkeurigheden, die zwart in staat stelde om een van zijn pionnen tot dame te laten promoveren. Deze partij resulteerde voor ons team dus helaas in 0-1

Bord 4:
Jo Wolters met zwart had eveneens met een tegenstander te maken die erop gebrand was zoveel mogelijk af te ruilen en te versimpelen. Zwart had niks en kreeg niks en begon zich langzaam te verzoenen met het idee van een bloedeloze remise. Zwart was echter vastbesloten te winnen en speelde door. Zwarts kans kwam na wits 31 Kf1. Wits dame moest het veld d1 dekken om een mat met Dd1 te voorkomen. Dat betekende dat de dame niet tegelijkertijd de witte pion op b2 kon dekken. Die ging dus verloren, waarna ook de witte pion op a3 in de doos verdween en zwart twee verbonden vrijpionnen kreeg. Zwart ruilde de twee laatste stukken af, waardoor de twee vrijpionnen van promotie afgeschermd moesten worden door de koning. De andere vleugel was dus onbeschermd en dat zou onder zugzwang en zwarts vrije koning leiden tot het ontstaan van nieuwe vrijpionnen. Dat werd niet meer afgewacht, wit gaf op. 0-1
 
Bord 5:
Kees Ferwerda met wit kwam in een koning-indische opening waarbij zwart in het middenspel een beetje druk kreeg met een paard, loper op zwart en de dame.
Nadat dit dit gepareerd had, was de kou uit de lucht en bleef een gelijkwaardige stelling over.
Dat was ook zichtbaar in de uitslag: Remise.

Bord 6:
Ronald Bieringa met zwart speelde tegen een lastig te peilen tegenstander, die een onduidelijke opening speelde.
Dat kostte zwart nogal wat denkwerk. Wit leek over de damevleugel aan te willen vallen, maar pakte niet door. Na rokade door wit en zwart leek wit aarzelend door het centrum aan te willen vallen en daarbij ook dreiging richting de koningsvleugel te willen creëren. Zwart dwong wit tot het afruilen van diens gefianchetteerde witveldige loper,
waardoor er voor zwart mogelijkheden kwamen op wit's koningsvleugel. Na de zwarte loper van de lijn c1-h6 te hebben verdreven kon zwart m.b.v. Th6, Pg5 en Dc8 een aanval opzetten die onhoudbaar was voor wit. 0-1

Bord 7:
Invaller Hisham Haout met wit kraakte zwart door eerst een kwaliteit te winnen en vervolgens ook nog een paard te elimineren.
Zwart besloot zich niet langer te laten martelen en gaf zich gewonnen. 1-0

Bord 8:
Invaller Willem Booy met zwart speelde zijn geliefde leeuw. Hij verzon een gewaagd loperoffer. Eigenlijk had dat niet goed horen af te lopen, maar zijn tegenstander was kennelijk dusdanig onder de indruk, dat ook hij een verkeerde zet deed en onze zwartspeler aan mat in 2 hielp. 0-1


In de Kampioensgroep van de interne competitie werd een inhaalronde gespeeld. Sape Westra verloor enkele zwarte pionnen tegen Bas West, kon daarna nog flink  touwtrekken, maar delfde wel het onderspit. Gerard de Hoop verloor enkele witte pionnen tegen Sebastiaan Hiemstra. De laatste sloeg vervolgens in een toreneindspel toe. Jan Lambrechts en Mark de Graaf speelden beiden gedegen en gaven elkaar geen duimbreed toe: remise. Stand na ronde 3: 1. Sebastiaan Hiemstra (2.5), 2. Mark de Graaf (1.5), 3. Sape Westra (1.5; lagere instappositie dan Mark) 4. Jan Lambrechts (1.5), 5. Bas West (1), 6. Gerard de Hoop (1).

Derde ronde Kampioensgroep:

Bas West – Sape Westra 1 – 0
Zwart verloot wat tempo’s in de opening en kwam daarna enkele pionnen achter te staan. Na nog veel touwtrekken verloor hij toch de partij.

Gerard de Hoop – Sebastiaan Hiemstra    0 – 1
Na een strategische draak won zwart door een aantal combinaties uiteindelijk 3 pionnen. Het volgende toreneindspel was gemakkelijk gewonnen.

Jan Lambrechts – Mark de Graaf    0.5 – 0.5
In de Leningrader variant van het Hollands bleef de stelling in evenwicht: iets meer ruimte voor wit, maar geen zwakke plekken bij zwart, die een stevige stelling had.


 

Verslag 6e ronde externe competitie, 12 maart 2019

Door: S. Westra

VSG1 – Zutphen1

Het vlaggenschip van VSG wilde in de 6de ronde van de SOS-competitie de vieze smaak van de nederlaag tegen Deventer wegspoelen. De enige manier om dit te doen was door te winnen van de sterke schakers uit Zutphen. In de aanloop naar deze ontmoeting werd duidelijk dat 3 belangrijke steunpilaren zouden ontbreken; Sebastiaan Hiemstra, Bas West en William Shakhverdian moesten helaas verstek laten gaan. Een forse aderlating waardoor er enige zorgen ontstonden aangaande een mogelijke overwinning.

Dirk van Setten speelde een vlotte remise. Om 21.00 uur was het halve punt al genoteerd. Na een degelijke opening van beide zijden ontstond een stelling met licht voordeel voor Dirk. Na de ruil van een aantal lichte stukken was echter alle spanning verdwenen.

Rob Boterenbrood haalde het tweede halfje binnen. Zijn Caro Kan werd solide tegengespeeld zodat na 12 zetten een gelijke stelling op het bord stond. Na ruil van torens, lopers en dames besloten beide spelers tot remise.
Inmiddels waren op de overige borden stellingen ontstaan met zeer scherpe randen en onduidelijke uitkomsten. Een korte bloemlezing:

Jan Lambrechts speelde tegen een zeer creatief opgezette Slavische verdediging. Zijn tegenstander staat bekend om zijn compromisloze stijl waarbij hij de theorie laat voor wat hij is en vooral zoekt naar eigen wegen en manieren.
Sape Westra bleek in een stelling te zijn geraakt waarin tegenstander wit alle troeven in handen had. Door een onvoorzichtig toegelaten ruil op h6 waren een zwarte dubbelpion en een zwakte op f5 ontstaan. Een schuchter remiseaanbod werd natuurlijk door wit afgeslagen.

Gerard de Hoop kreeg een vervaarlijke koningsaanval over zich heen; zwart zette met dame, loper, toren, paard en pion de witte rokadestelling onder druk en het leek slechts een kwestie van tijd tot de aanval zou doorslaan. Verdedigen en afwachten was de enige optie.

De stelling bij Ernst Keijer liet een zeer vertekend beeld zien. Wit leek met dame en paard de zwarte koning te grazen te nemen, maar volgens Ernst viel dat wel mee; zijn kansen waren volgens hemzelf beter, omdat de witte koning niet uit het centrum weg kon en de witte torens niet in het spel konden komen.

Invaller Mark de Graaf speelde de Franse opening. Het werd een echte schuifpartij met een schijnbaar grote remisemarge. Doordat Mark niet afruilde toen dat kon, behield wit zijn sterke loper en daardoor de betere kansen op het behalen van voordeel.
Tweede invaller Onno Wolters kreeg de Franse opening tegen zich gespeeld. De stelling was en bleef in evenwicht. Onno nam de tijd om met tactische middelen het evenwicht te verstoren en eventueel voordeel te krijgen waarop hij zou kunnen voortborduren.

Jan Lambrechts wist alle voetangels en klemmen te ontlopen waardoor een redelijke remisestelling ontstond. Beide spelers besloten dan ook tot een puntendeling.
Ernst bleek zijn stelling goed te hebben ingeschat. De witspeler gebruikt veel tijd om te onderzoeken hoe hij zijn koning een veilig onderkomen kan geven, maar de zwarte dame en loper laten dat niet toe. Vervolgens onderzoekt hij de aanvalsmogelijkheden met dame ne paard, maar het inventieve verdedigen van zwart geeft daarvoor weinig soelaas. Zwart besluit daarom zijn dame te gebruiken in de verdediging. Creatief spel van Ernst leidt echter tot een zeer scherpe koningsaanval die niet te weerleggen is. Rond 23.00 uur valt het eerste overwinningspunt voor VSG te noteren.

De ervaren en geslepen tegenstander van Sape zag na wat heen en weer schuiven de tijd rijp voor actie op de koningsvleugel. Op den duur zou een vrijpion, ondersteund door torens en licht stukken toch wel moeten winnen? Niet zoals het werd gespeeld; Sape komt een kwaliteit voor omdat hij verder kijkt dan de paardvork van wit op koning en dame. Ook de witte dame staan aangevallen. De stelling die overblijft is in zwarts voordeel en Sape speelt dit vakkundig uit naar mat. Het tweede overwinningspunt is binnen.

Gerard de Hoop leeft nog. Zijn verdediging lijkt houdbaar. Zwart gelooft dit niet en begint te offeren. Na 2 stukken in de mataanval te hebben gestoken blijkt hij na een afruil in een eindspel terecht te zijn gekomen met 2 stukken minder. Zwart speelt nog door in de hoop op eeuwig schaak. Gerard overziet mat in 3, maar het stukkenoverwicht blijkt ruim voldoende voor de overwinning.

Mark de Graaf ziet de stelling van zijn tegenstander steeds sterker worden en met goed spel weet wit het eindspel naar zich toe te trekken.

Onno Wolters probeert nog even ijzer met handen te breken, maar weet zich gelukkig te beheersen en begaat geen onnodige risicovolle winstpogingen. Remise is een terechte uitslag.

Al met al eindigt de avond met een 5 – 3 overwinning. Niet helemaal terecht gezien het verloop op verschillende borden, maar wel dankbaar aanvaard. Door de overige uitslagen in de hoofdklasse B staat VSG vast op de 3de plaats; een overwinning in de 7de ronde kan nog leiden naar de 2de plaats. Een positie die vooraf als vrijwel onmogelijk werd gezien.

VSG3 thuis tegen Schaakstad 3 uit Apeldoorn

Wij mochten in de 6e ronde tegen Schaakstad 3 uit Apeldoorn spelen.
Het hele seizoen tot nu toe hadden we alleen van onze collega's van VSG4 weten te winnen. De vraag was of deze lijn zich zou voortzetten.

Wido op bord 1 speelde met zwart de Philidor verdediging, verloor een pion die achteraf een open torenlijn bleek in te houden op de witte koning. Wit werd in de verdediging gedrongen, verloor een pion, een kwaliteit.
Zwart zag een relatief eenvoudige mat over het hoofd, stond zwaar achter in tijd,
had al gezien dat de rest van het team aan het winnen was en dacht dat er alleen
nog maar remise inzat wegens eeuwig schaak.....
En bood dus remise aan, wat werd geweigerd door de teamcaptain van Schaakstad.
Na een foutje van wit had zwart nog maar 1 zet nodig om mat te kunnen geven, wit kon alleen nog maar een reeks van schaakjes geven zonder dat zijn koningssituatie verbeterde.  Uiteindelijk liep zwart uit de schaakjesreeks en wit, die op zijn volgende zet toch mat zou gaan, gaf op.

Op bord 2 had Wim Jongejan een zware dobber aan zijn tegenstander.
Wim speelde met wit het London-systeem (noot: iets als d4-Pf3-Lf4-e3-Pbd2-c3-Ld3 als ik het wel heb).
Zijn tegenstander antwoordde met Db6. Door een verkeerde zettenvolgorde kwam wit niet goed uit de opening en gaf een stuk weg. Daardoor werd het voor wit steeds moeilijker spelen. De druk liep op en mat was onvermijdelijk geworden. Helaas!

Martin op bord 3 met zwart beantwoordde een d4 opening met d5. Zijn tegenstander slaagde erin twee centrumpionnen actief te krijgen. Gelukkig wist zwart zijn beide lopers actief te krijgen.
Door een fout op zet 17 verloor zwart echter een pion, de rokade en stond ook zijn toren vast op h8.
Het zag er niet goed uit voor zwart die echter listig een 3-tal zetten snel speelde met als laatste a7-a6, waarvan wit dacht dat het een verdedigende zet was. Die verplaatste een eigen pion en werd verrast door een penning van dame op koning door Lb5, wat resulteerde in een voordelige loper/dame ruil op zet 34.
Vervolgens ruilde zwart nog zijn toren voor 2 vrijpionnen. Promotie van een van die pionnen te voorkomen moest wit nog een toren tegen een pion ruilen. En gaf op.

Op bord 4 speelde Kees Ferwerda een korte partij. Zijn tegenstander kwam slecht uit de opening waardoor wit al op zet acht 2 pionnen voorsprong had. Vrij vlot daarna kon wit tegen het midden van de zwarte verdedigingslinie matgeven  door gebruik te maken van dame, paard en uiteindelijk de loper. (Er stond overigens nog behoorlijk wat op het bord....)

Op bord 5 waar Jo Wolters met zwart speelde, kwam een Franse opening op het bord. Zijn tegenstander speelde na 1. d4 - e6; 2. e4 - d5; 3. e5 - c5; 4. c3 - Db6; het foute 5. Le3. Dat kost een pion en levert wit twee geïsoleerde pionnen op. Het aldus verkregen voordeel werd geleidelijk aan uitgebouwd tot 3 pionnen. Na de stelling via afruilen wat vereenvoudigd te hebben, was het een kwestie van geleidelijk aan het behaalde voordeel te verzilveren.
Dat lukte uiteindelijk op zet 35 toen wits stelling implodeerde en er twee stukken verloren zouden gaan, gevolgd door een mataanval. Wit gaf op.

Op bord 6 speelde Wim van Dalen met wit. Die kreeg vrij snel een centrale vrij pion die gedurende de gehele partij rustig stond te wachten totdat de weg echt vrij werd gemaakt.
Eerst werden andere aanvalsopties uitgeprobeerd. Toen duidelijk werd dat mijn tegenstander niet durfde door te pakken en mijn aanval op de koningsvleugel vast liep buitte ik het pionnenvoordeel uit.
Het leidde inderdaad tot een overmacht op de damevleugel met als gevolg dat de tegenstander damepromotie moest toelaten. En met twee dames tegenover sta je machteloos.

Lex mocht het met zwart op bord 7 opnemen tegen een tegenstander die hem weinig ruimte gaf. Uiteindelijk nekte de zwarte pion op e6 hem, omdat die moeilijk te verdedigen was. Stond wel goed verdedigd, maar via een listig tussenschaakje
wist wit een cruciale verdediger (een paard) afruilen. Kennelijk had wit het belang van e6 in die stelling goed beoordeeld, want na het verlies van e6 kwam de ondergang voor zwart helaas rap naderbij.

Op bord 8 mocht Bieringa het weer proberen met wit. Wit begon met een Engelse opening. Wit verkeek zich enigszins op de intenties van zwart, speelde een positioneel zwakke zet (pf3-d2) en kreeg vervolgens te maken met een daverende
aanval langs de h-lijn. Zwart maakte echter de fout de witte loper op g2 niet direct te ruilen, maar wilde eerst nog via de lange rokade eerst zijn andere toren ook in het spel te betrekken. Met het vooruitzicht van zoiets koos wit direct langs
b-lijn de aanval op de koningsstelling van zwart. De witte loper die inmiddels veilig op h1 stond, was hier een onmisbaar onderdeel bij. Uiteindelijk kon zwart niet zijn dame op d7 en paard op c6 in de strijd werpen omdat dat tot direct verlies zou leiden. Vervolgens vergiste hij zich, verloor een kwaliteit en gaf even later een loper weg.
Toen vond hij het mooi geweest en gooide de handdoek in de ring. Wit kwam goed weg, het had ook anders kunnen aflopen.

Uiteindelijk werd het dus 6-2
Eindelijk weer een overwinning voor VSG3. En nog overtuigend ook! Dat gaf een goed gevoel bij het team.Verslag 5e ronde externe competitie, 12 februari 2019
Door: D. van Setten

In de vijfde ronde van de hoofdklasse B speelde VSG-1 tegen koploper Pallas-1 uit Deventer. Bij winst zou VSG de leiding nemen. De avond begon veelbelovend; Dirk van Setten offerde een paar pionnen, kreeg daardoor open lijnen voor zijn torens en allerlei matdreigingen. Een vlotte winst was het resultaat. Gerard de Hoop kreeg in een ingewikkelde stelling hulp van zijn tegenstander die een stuk weggaf en haalde vervolgens ook het punt binnen. Op de andere borden verliep de strijd langduriger. Invaller Onno Wolters wist zeer verdiend een half punt te halen, wellicht had er zelfs nog meer in gezeten. William Shakhverdian speelde voor het eerst aan het hoogste bord. Hij won in het verre middenspel een pion, even leek het dat hij winstkansen had maar door actief tegenspel van zwart eindigde ook deze partij in een puntendeling. Sape Westra kwam na een boeiende opening met een klein voordeel in het middenspel terecht. Omdat hij veel bedenktijd had verbruikt nam hij in het eindspel het remiseaanbod van zijn tegenstander aan. Op dat moment leek op de andere borden de puntenverdeling voordelig voor VSG uit te vallen. Helaas verliep het anders; Rob Boterenbrood speelde wellicht iets te voorzichtig en moest vooral letten op het neutraliseren van de kansen van zijn tegenstander. Uiteindelijk leidde dat tot verlies. Ook Ernst Keijer verloor; hij was gedwongen een paardoffer aan te nemen, verdedigde vervolgens sterk en moest zijn stuk voordeel weer terug geven. Het toreneindspel was echter voor hem verloren. Met de voordelige stelling van Bas West, die nog bezig was aan de laatste partij van de avond, leek de winst toch nog binnen te worden gesleept. Bas koos echter een aantal keren voor een mindere voortzetting waardoor zwart, die doorspeelde tegen beter weten in, weer in het zadel werd geholpen. Het eindspel bleek voor West verloren te gaan waardoor de VSG spelers met een zuur gevoel huiswaarts keerde. De 4,5 - 3,5 nederlaag was niet nodig geweest.
 
VSG2 scoorde een belangrijke thuisoverwinning van 4.5 – 3.5 tegen Caïssa uit Elburg. De bordindeling van Caïssa verliep niet soepel en VGS profiteerde. Een snelle overwinning voor Uri Vecht. Henri Bosch zette zijn tegenstander mat en ook Olaf Vlieger won. Een spannende remise voor Mark de Graaf, een remise met een gemiste tactische kan op winst voor Ralf van den Burg en ook remise voor Cor Petersen.

VSG3 verloor in Hattem van Denk en Zet N.G.K.Z1 met 2.5 – 5.5
Winst voor Wim Jongejan en remises voor Ronald Bieringa, Martin van de Broek en Kees Ferwerda
 
VSG4 verloor met 2 – 6 thuis van DSV Ons Genoegen1 uit Almen. Winst voor Willem Booy en remises voor Hisham Haout en Bart Schultz.
 
 
VSG-1 verliest onnodig van de koploper
Door: S. Westra

In de 5de ronde van de SOS-competitie speelde VSG-1 tegen koploper Pallas-1 uit Deventer. Met maar 1 wedstrijdpunt achterstand zou bij winst de koppositie worden overgenomen. Een goede reden dus om er weer eens goed voor te gaan zitten. Sebastiaan Hiemstra en Jan Lambrechts waren verhinderd, waardoor gebruik gemaakt werd van de vaste 9de man en een invaller in de persoon van Onno Wolters.
De avond begon voorspoedig; Dirk van Setten zag na de Russische opening in een stelling met tegengestelde rokades een goed pionoffer. Als de tegenspeler het niet aannam zou hij licht in het nadeel komen, onduidelijk leek wat het gevolg van wel aannemen zou zijn. Het pionoffer werd aangenomen en al snel bleek dat Dirk de situatie goed had ingeschat; er ontstond een stelling met groot voordeel. Daarnaast leek de Deventenaar van zijn stuk te zijn door de vele complicaties die ontstonden. Een aantal zetten na het pionoffer kon Dirk de vis al binnen hengelen, helaas ontging hem deze mogelijkheid. De door hem gevolgde werkwijze gaf zwart nieuwe kansen, het witte voordeel ebde weg. Totdat zwart, zoals gezegd van zijn stuk gebracht, minder goed voortzette en daardoor in verloren positie terecht kwam. Het eerste punt was om 21.55 uur binnen.

Gerard de Hoop kreeg een soort verlaat koningsgambiet tegenover zich. Na 15 zetten leek wit iets meer activiteit te hebben en meer greep op het centrum. Dit soort stellingen zijn wel aan Gerard besteed; hij ging diep nadenken wat het passende plan voor zijn zwarte stukken was en voerde dat uit; hij kwam een kwaliteit voor en ruim drie kwartier later was ook dit punt in de pocket.

De andere borden toonden een wisselend beeld; William Shakhverdian speelde voor het eerst aan bord 1 en stond solide, Rob Boterenbrood aan bord 2 leek iets gedrukt te staan, Sape Westra (bord 3) kwam na de opening in een voordelige stelling terecht met een pion meer, Ernst Keijer (bord 4) probeerde zijn stukken tegen een Engelse opening goed te positioneren maar een slechte loper bracht hem in het nadeel, Bas West aan bord 5 schudde aan de boom van zijn tegenspeler die zich bezorgd moest maken over het vervolg, Onno Wolters had het lastig met een pion minder. Het kon nog alle kanten op, maar met de twee punten voorsprong hadden we al een ferme stap richting eindoverwinning gezet.

Rob kreeg het zwaar te verduren; positioneel werd hij overspeeld nadat hij de verkeerde pion opspeelde in het middenspel. Wit had alle troeven in handen en maakte daar gedegen gebruik van. Omstreeks 22.45 uur gaf hij op.
Ook Ernst was in zwaar weer terechtgekomen. Wit vond de tijd rijp voor een paardoffer met onduidelijke matdreiging. Ernst pareerde de dreigingen op de juiste manier en kwam zo een stuk voor. Wit speelde echter het vervolg erg sterk en dwong Ernst het stuk terug te geven ter voorkoming van mat. Het toreneindspel met 4 torens werd door zwart niet goed genoeg gespeeld waardoor wit pionnen won en 2 verbonden vrijpionnen kreeg. Uiteindelijk gaf Ernst op. De stand was hiermee weer gelijk getrokken.

Sape kon in een ingewikkelde stelling met een pluspion geen goed plan bedenken en ruilde te snel zijn zware stukken af. Hiermee speelde hij zwart in de kaart; toen deze remise aanbood had wit weliswaar nog steeds een pion meer maar 10 minuten bedenktijd minder. Het aanbod werd geaccepteerd, mede doordat Bas inmiddels een erg prettige stelling had opgebouwd en Onno remise zou houden. Het liep echter anders. Onno verzuchte, nadat hij een zet had gedaan, dat hij met remise tevreden zou zijn. Zijn tegenstander betitelde deze uitspraak als een niet officieel en dus niet geldig remiseaanbod. Je moet immers remise aanbieden voordat je de zet doet. Toch wachtte hij met zetten totdat de stelling van Ernst duidelijkheid bood op het eindresultaat en verspeelde hiermee kostbare minuten. Onno werd tussentijds door een VSG-er op de hoogte gebracht van het feit dat zijn opmerking geen officieel remiseaanbod was en dat hij, ook als zijn tegenstander remise zou accepteren, dit niet hoefde te laten gebeuren. De Pallasman was inmiddels geïnformeerd door een teamlid dat het remiseaanbod wellicht geen echt aanbod zou zijn. Hij ging achter het bord zitten en accepteerde officieel het niet officiële aanbod. Om erger te voorkomen ging Onno ermee akkoord, wat gezien het verloop van de partij terecht was. De laatste partij moest dus de beslissing brengen van dit titanengevecht. Bas had middels actief tactisch spel een pion gewonnen en stond actiever. Je zou bijna zeggen dat hij gewonnen stond; toen sloeg het weer echter om. Zwart speelde in tijdnood een paar goede zetten waardoor hij een vrijpion op de b-lijn kreeg en een ander op de h-lijn. Koning en paard stopten de pion die op weg was naar b1, daardoor kwamen de witte stukken ver weg te staan van h1. Wellicht waren er nog zetten voor wit geweest dei de remisehaven in zich zouden brengen, Bas vond ze niet en moest in verlies berusten. Helaas het eerste verlies in deze competitie, niet nodig, maar soms gebeurt dat. Doordat nummer 3 ZSG-1 won staat VSG-1 nu op de 3de plaats met 1 punt achter op nummer 2 en 3 punten op de koploper. In de 6de ronde spelen we tegen Zutphen, weer een tegenstander van formaat. Dan kunnen we weer laten zien wat we kunnen en wat we waard zijn!
 
Verslag VSG3 uit tegen Denk en Zet, 12 februari 2019
Door: R. Bieringa
 
In de 5e ronde mochten wij van VSG3 (gemiddelde rating 1466) het opnemen tegen Denk en Zet (gemiddelde rating 1606). Vanwege het grote verschil en de constatering dat men name op de eerste vier borden van Denk en Zet sterke spelers zaten, besloten we met een wat gewijzigde opstelling te spelen.

Sparling op bord 1 mocht met wit, na met e4 te hebben geopend, het opnemen tegen een Siciliaanse draak. De druk van de zwarte loper deed zich voelen, maar wit hield stand en wist een aanval op touw te zetten. In het vertrouwen een ondekbare matcombinatie op te kunnen zetten, waardoor een eventueel paardverlies op de koop toe te nemen was, overzag wit helaas een tegenmogelijkheid van zwart. Dit leidde na het geleden paardverlies kort daarna tot opgave van wit.

Op bord 2 mocht Wolters het met zwart opnemen tegen een Engelse opening (c4), hem redelijk onbekend. Uit de opening ontstond een complex middenspel dat licht in het voordeel van zwart was en wit veel tijd kostte. Na twee wat mindere zetten verdween dat voordeel en wit de zwarte a-pion kon aanvallen. Die wist wit te bemachtigen, waarna zwart alle zeilen moest bijzetten en zelfs een paard moest
offeren tegen een doorgebroken pion. De partij was op zet 40 ten einde, toen zwart opgaf.

Op bord 3 speelde Bieringa een Reti opening met Engelse kenmerken tegen zijn tegenstander die een KoningsIndische opstelling op het bord zette. Wit stond degelijk. Zwart probeerde een weg te vinden naar de basis van de witte stelling, maar ondervond eigenlijk geen mogelijkheden. Toen het materiaal nog in evenwicht was maar alle lichte stukken behalve de zwartveldige lopers van het bord verdwenen
bood wit in een zeer licht voordelige stelling remise aan dat door zwart werd geaccepteerd.

Jongejan speelde op bord 4 een Siciliaanse opening met zwart tegen het Morra-gambiet. De opening speelde hij niet overtuigend en kwam met een pion achter in een stelling terecht die weinig hoop gaf op een positief resultaat. Zijn tegenstander was die mening kennelijk ook toegedaan toen hij een remise aanbod beantwoordde met het doen van een zet. Zwart moest dus verder en koos zoveel mogelijk de aanval. Enkele zetten later wilde wit zijn e5 pion beschermen met f4. Wat een geluk! Zo kon zwart zijn tegenstander met Pe3 de keus tussen mat of dameverlies voorleggen. Wit gaf op. Het mag ook wel eens meezitten!
 
Eindstand bord 4. Er staat een zwart paard op e3 en een zwarte dame op e4. Het witte paard op e2 kan niets uitrichten tegen dameverlies of mat. Wit gaf op.

Op bord 5 had Van Dalen te maken met een stugge tegenstander, die weinig initiatief toonde. Wit kon zijn stelling goed opbouwen en had zowel ruimte als initiatief. Wat overbleef voor zwart was de dreiging een zwarte dame achter wit's vooruitgeschoven pionnencentrum te plaatsen. In de wens de mogelijke dreigingen te ontzenuwen werden er stukken afgeruild en verloor wit daarbij echter ook nog enkele
pionnen. Het overgebleven eindspel was eigenlijk kansloos voor wit die helaas moest opgeven. Erg jammer.

Van den Broek op bord 6 speelde e5 tegen e4. Daarna werden er nogal wat stukken geruild, vroeg in de partij. Er ontstond een stelling die beide partijen weinig aanknopingspunten gaf voor een verantwoorde aanval waarna tot remise werd besloten.

Ferwerda op bord 7 speelde het damegambiet. Zijn tegenstander had weinig plannen om er een spannende avond van te maken en wit leek het beter een zekere remise te incasseren dan het risico te nemen te verliezen (vaak gaat een tegenstander beter spelen als een door hem/haar gedaan remise aanbod wordt afgeslagen).

Op bord 8 speelde Wattez met zwart een moeizame partij. Daarbij stond zwart veel onder druk, maar er ontstonden hier en daar ook wat tegenkansen. Bij het proberen te verzilveren van die kansen was zwart echter wat te lichtzinnig, waardoor een paard verloren ging. Dat leidde het verlies van zwart in.

Al met al resulteerde deze avond in een verlies van 2,5 tegen 5,5. De uitslag gaf wel het gemiddelde ratingverschil goed weer maar was niet helemaal een afspiegeling van het krachtsverschil gedurende de partijen. 
 

 


Zeer geslaagd basisschool schaaktoernooi.
Door: S. Westra

Woensdagmiddag 30 januari was het eindelijk zo ver; ruim 120 leerlingen van verschillende basisscholen in Ermelo streden in 2 poules om het schaakkampioenschap in hun leeftijdscategorie. Voordat er nog maar één partij was gespeeld kregen 4 schakers van Bernhard 4 al een medaille. Volgens toernooileider Sape Westra waren deze schakers zeer moedig omdat zij, op verzoek van de organisatie, als leerlingen van groep 6 in de poule van groep 7 en 8 uitkwamen. Daarna kon het echte werk beginnen. In poule 1 schaakten 16 teams met leerlingen uit groep 7 en 8, poule 2 bestond uit 14 teams met leerlingen uit groep 5 en 6. Meerdere basisscholen hadden hun schakers vooraf goed getraind met behulp van ouders, grootouders of vrijwilligers van VSG. Er werden in beide poules 6 rondes geschaakt. De 14 vrijwilligers van schaakclub VSG zorgden ervoor dat de teams op de juiste plaatsen gingen zitten, keken toe op een ordelijk verloop en brachten de uitslagenbriefjes naar het wedstrijdsecretariaat. Broertjes, zusjes, ouders en grootouders waren geïnteresseerde toeschouwers. De jeugdige schakers probeerden hun beste spel te spelen. Het schaakniveau per team was nogal verschillend, waardoor veel partijen snel eindigden en grote uitslagen per team werden gescoord. Aan het eind van de middag werden de prijzen uitgedeeld. In poule 2 werd Bernhard 5 eerste, Juliana 4 tweede en Irene 2 derde. Een eervolle vermelding was er voor Kimbery Vos; zij was met 5 punten uit 6 partijen het hoogst scorende meisje. In poule 1 gingen de prijzen naar Klokbeker 4 (eerste), Klokbeker 2 (tweede) en Klokbeker 1 (derde). Hier gingen eervolle vermeldingen naar Mathijs Adam, Daniel Rahimian, Baruch Stam en Justin Vlijm die elk 6 punten uit 6 partijen behaalden. Met de oproep om op dinsdagavond tussen 18.45 en 19.45 uur te komen schaken bij de jeugd van VSG en onder dank aan alle aanwezigen werd het zeer geslaagde toernooi beëindigd.
 

Rie Timmer toernooi volgens deelnemers een succes.
Door: S. Westra

Zaterdag 26 januari organiseerde VSG het jaarlijkse Rie Timmer toernooi. De deelnemende schakers waren ingedeeld in groepen van 6 en 1 groep van 4. De groep van 4 speelde een dubbelrondige competitie, de overige schakers speelden elk 5 partijen. Het tempo van 25 minuten per persoon voor de hele partij stond garant voor spektakel. Wanneer de tijd ging dringen konden veel schakers de lust naar avontuur niet bedwingen en ontstonden er partijen waarin halsbrekende zetten elkaar opvolgden. Creativiteit, lef en rekenvaardigheid bleken in veel partijen de factoren te zijn die leidden naar succes. Omstreeks 15.30 uur eindigde wedstrijdleider Bonthuis het toernooi en konden de winnaars per groep hun prijs in ontvangst nemen. Onder het genot van een hapje en drankje werd door de deelnemers nagepraat. Zowel winnaars als verliezers waren het er over eens dat ook dit keer het toernooi een succes was. De prijswinnaars per groep waren:

•    Groep A: 1. Andries Mellema, 2. Folke van Dorp, 3. William Shakhverdian
•    Groep B: 1. Gerard de Hoop, 2. Mark de Graaf, 3. Sape Westra
•    Groep C: 1.Dirk van Setten, 2. Mark Gesman, 3. Cor Petersen
•    Groep D: 1. Wim Jongejan, 2. Henri Bosch, 3. Hank van Schaik
•    Groep E: 1. Uri Vecht, 2. Hans Thuijls, 3. Jo Wolters
•    Groep F: 1, Ralf v.d. Burg, 2. Dirk van Wijngaarden, 3. Piethein Bleeker
•    Groep G: 1. Robert Scholma, 2. Marcel Ho Sam Sooi, 3. Lex Wattez
•    Groep H: 1. Fred Ho Sam Sooi, 2. Jan Drijver

VSG 1 speelt gelijk.
Door: S. Westra

In de derde ronde van de regionale competitie speelde VSG 1 de uitwedstrijd tegen ZSG 1. De gemiddelde rating van het team uit Zwolle was 200 punten hoger dan die van VSG, waardoor een grote nederlaag het meest voor de hand liggende scenario zou moeten zijn. In de sport spelen echter meer factoren mee dan alleen de kille cijfers, zoals een positieve instelling, doorzettingsvermogen en een portie geluk. Invaller Onno Wolters kreeg de bewonderaars al snel aan zijn zijde; hij won in amper een uur doordat hij de openingsvariant die werd gespeeld beter kende dan zijn tegenspeler. Andere winstpartijen waren er voor Bas West en Ernst Keijer. West strafte de passieve opbouw van zijn tegenspeler vakkundig af door een vinnige mataanval. Keijer profiteerde van een misstap van zijn tegenstander in het eindspel. Westra, Van Setten en De Hoop wisten geen potten te breken en verloren hun partij. Remise was er voor Lambrechts die een voortvarende aanval op zijn stelling vakkundig pareerde en Boterenbrood die na een mindere opening zich goed herstelde en in het eindspel, gebruik makend van de mogelijkheden die de zwartspeler hem gaf, een terechte remise veilig stelde. Met 5 punten staat VSG zeer verdienstelijk op de tweede plaats van de Hoofdklasse B.


 

Verslag 3e ronde externe competitie, 11 december 2018
Door: D. van Setten

In de derde speelronde van de externe competitie speelt VSG1 pas op vrijdag 21 december tegen het Zwols Schaakgenootschap.

VSG 2 verloor thuis van De Combinatie uit Harderwijk met 2.5 – 5.5. Ferry Lunek won een technisch gave partij , remise voor Onno Wolters, Marco ter Meer en Henri Bosch. Olaf Vlieger speelde sterk, eveneens als Uri Vecht die met voordeel uit de opening kwam. Toch delfden beiden het onderspit.

VSG3 speelde in Almen tegen DSG Ons Genoegen en verloor nipt met 3.5 – 4.5. Jo Wolters won snel en Ronald Bieringa gedegen, terwijl Wim Jongejan een mindere stelling remise wist te houden. Lex Wattez speelde eveneens remise. Martin van de Broek stond materieel beter, maar moest een lastige aanval afslaan. Hij speelde remise. Jammergenoeg werd op een ander bord een remisekans door eeuwig schaak gemist.

VSG4 speelde thuis tegen het Zwols SG4 en won met 4.5 – 3.5. Van Enk won snel, Versteeg gedegen en Viets door een onreglementaire zet, waarna zijn tegenstander op gaf. Laat op de avond stond het 3.5 – 5.5 en stond Willem Booy een pion voor, maar er was nog flink wat werk aan de winkel. In overleg –op zeker spelen en remise aannemen of doorgaan- met teamleider Versteeg speelde Willem door en werd de held van de avond.

 


Verslag 2e ronde externe competitie, 13 november 2018
Door: D. van Setten

Gemengde resultaten bij VSG

In de tweede ronde van de externe competitie wonnen VSG 1 en 2, terwijl VSG 3 en 4 verloren.

VSG1 heeft ook de tweede ronde in de externe competitie gewonnen. Tegen Barneveld 1 werd het 5-3. Jan Lambrechts en Ernst Keijer hadden duidelijk hun avond niet; ze gaven hun tegenstanders teveel gelegenheid goede zetten te doen, waarvan zij maximaal profiteerden. Remises waren er voor Rob Boterenbrood en invaller Cor Petersen. Dirk van Setten offerde een kwaliteit en won vervolgens nadat hij de vijandelijke koning kon opjagen. William Shakhverdian benutte de passieve stand van de zwarte stukken, won 2 pionnen en uiteindelijk de partij. Gerard de Hoop weerstond de vele dreigingen en wist in de laatste 10 minuten het tij de doen keren. Sape Westra kwam goed uit de opening, behield een klein voordeel en buitte dit in het eindspel goed uit.

VSG 2 speelde 6 – 2 tegen De zeven pionnen 2. Winst voor Ferry Lunek, invaller Rob Hollmann, debutant invaller Henk van Rijssen en Olaf Vlieger. Remises voor Onno Wolters en Ralf van den Burg.

VSG 3 kon de hogere teamrating niet in winst omzetten, alhoewel het daar na een 2 -0 voorsprong tot laat in de avond wel naar uit zag. Toen gingen enkele partijen die op winst stonden door onnauwkeurigheden verloren. Winst voor Marting van de Broek, Wim van Dalen en Jo Wolters en remise voor  Wim Jongejan. Verlies met 3.5 – 4. 5.

VSG4 verloor van Denk en Zet / N.G.K.Z. 1 met 1.5 – 6.5. Winst voor André Versteeg en remise voor Lex Wattez.

 

 

 

  |   top  |   next »

VSG nieuws

Er is een privacyreglement toegevoegd aan de website. Zie hiervoor Informatie > Privacyreglement

Overig nieuws

Zie de agenda voor aanstaande toernooien.

 

Facebook logo

OSBO nieuws

Het laatste OSBO-nieuws vindt u op de OSBO-site:

Volg de link osbo.nl»

KNSB nieuws

Laatste nieuwsitems van de KNSB: www.schaakbond.nl»

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login