Externe competitie 2015/2016Laatste ronde OSBO-competitie, 15 april 2016

VSG 2 Kampioen en promoveert naar de 2e klasse.
Door: W. Booy

Het 1e team van het Veluws Schaakgenootschap uit Ermelo is als vijfde geëindigd in de 1e klasse B van de OSBO (Oostelijke Schaak BOnd). De laatste wedstrijd tegen Schaakstad 3 uit Apeldoorn werd winnend afgesloten met 4½-3½. Winst voor Gerard de Hoop, Ernst Keijer en Sape Westra, de remises waren van Michael van Heuzen, Jan Lambrechts en Rob Boterenbrood.
 
VSG 2 behaalde een overwinning van 5-1 tegen Wageningen 6 en werd daarmee kampioen van de 3e klasse F. Volgend seizoen promoveren ze weer naar de 2e Klasse. Winst voor Mark de graaf, Marco ter Meer, Theo Janssen, Wim Jongejan en invaller Hans Schuilenburg. Wim Jongejan werd nog extra in het zonnetje gezet omdat hij als enige in de poule al zijn partijen wist te winnen.
 
Het 3e team verloor smadelijk van het Zwols Schaakgenootschap 3 met 1½-3½. Het team eindigde als vierde maar bleef wel buiten degradatiegevaar. Winst voor Hans Schuilenburg en een gelijk spel voor Uri Vecht.
 
Het 5de team van VSG is kampioen van de 4e klasse A, dit team hoefde niet meer te spelen, zij hadden al de 6 tegenstanders gehad. William Shakhverdian behaalde een 100% score 6 uit 6.

Het 4e team dat in dezelfde poule speelt kwam niet verder dan een 6e plaats, één matchpunt haalde zij nog binnen door een 2-2 gelijk te spelen tegen Caissa 2 uit Elburg. De winst was van Ralf van den Burg; Piet Vroegindeweij  en Martin van den Broek haalden beide een remise.


7e ronde externe competitie, april 2016

VSG 3 zegeviert in Deventer tegen Pallas 5
Door: W. Booy

Het derde team heeft in Deventer met 5½-½ gewonnen van Pallas 5; deze begonnen al met twee man minder wat de overwinning erg simpel maakte. Van de resterende partijen won Uri Vecht, Dirk van Setten en Hans Schuilenburg, terwijl Piethein Bleeker een gelijk spel behaalde.6e ronde externe competitie, 8 maart 2016
Door: W. Booy, foto's: P. Bleeker

Het 2e team van VSG ontving het 4e uit Veenendaal en behaalde een winst van 4-2. Winst voor Marco ter Meer, Rob Hollmann en Wim Jongejan, terwijl Wido Sparling en Hans Schuilenburg een remise behaalden.
 
VSG 1 heeft in Deventer Pallas 2 overwonnen met 4½ - 3½. Winst voor Ernst Keijer, Cor Petersen en Mark de Graaf. Rob Boterenbrood, Gerard de Hoop en Bas West behaalden een remise.

VSG 5, het jeugdteam, heeft zijn laatste externe wedstrijd gewonnen met 3 - 1 van Meppel 5. Onno Wolters, Robin Brons en William Shakhverdian wonnen. Hoewel de andere teams nog een ronde moeten spelen, is VSG 5 vrijwel zeker van de hoogste podiumplaats. William heeft hier 6 uit 6 gehaald; een 100% score.
 

Schaakavond 8 maart 2016

No images in this gallery

5e ronde externe competitie, 16 februari 2016

Winst op 3 fronten
Door: W. Booy, foto's: P. Bleeker

VSG 5, het jeugdteam van de vereniging speelde thuis tegen Denk en Zet 4 uit Hattem. Als eerste wist Robin Brons hier vanuit een slechte stelling remise te behalen, Onno Wolters behaalde een winstpunt, en Henry Bosch accepteerde een remise zodra hij zag dat William Shakhverdian de winst niet meer kon ontglippen. 3-1.

VSG 3 eveneens thuis in actie tegen Pegasus 2 uit Zwolle behaalde een overwinning van 4½-1½. Winst voor Uri Vecht, Dirk van Setten, Anton Reijngoudt en Piet Hein Bleeker. Cees Doets behaalde een remise.

VSG 2  dat in Putten tegen PSV/Dodo 3 speelde, kwam euforisch en ongeslagen terug naar Ermelo. Een winst van 5-1. Hier waren Wim Jongejan, Mark de Graaf, Hans Schuilenburg en Wido Sparling elk verantwoordelijk voor een punt, terwijl Marco Ter Meer en Rob Hollmann beide voor een halfje tekenden.

Een domper op de feestvreugde was VSG 1 dat Meppel 2 ontmoette op eigen bodem en teleurgesteld de tegenstanders uitzwaaide na de nederlaag van 2½-5½. Ernst Keijer behaalde hier een reglementair punt, Cor Petersen, Jan Lambrechts en Rob Boterenbrood bereikten de remisehaven.
 
Vrijdag 19 februari speelde ZSG 4 tegen VSG 4. Willem Booy wint zijn partij, invaller William Shakhverdian kon de 2 extra pionnen van zijn tegenstander niet meer tegenhouden en verliest. Ralf van den Burg komt een kwaliteit achter en dat breekt hem aan het einde op, hij moet opgeven. Piet Vroegindeweij zit in een spannende maar ingewikkelde partij, de stelling leek op een remise af te stevenen en daartoe werd besloten. Na doorrekenen met Fritz had hij wat voordeel, maar een winst zat er pas na een 40tal zetten in. VSG 4 verliest met 1½-2½

Schaakavond 16 februari 2016

No images in this gallery4e ronde externe competitie, 11 januari 2016

2e team van het Veluws Schaakgenootschap wint met overmacht.
Door: W. BooyFoto's: P. Bleeker

VSG 2 ontving het derde team van de Edense schaakvereniging. Het hoogst mogelijke puntenaantal werd binnen gehaald : 6 - 0. Mark de Graaf, Theo Janssen, Rob Hollmann, Marco ter Meer, Wim Jongejan en Wido Sparling, pakten dus het hele punt.

VSG 3 deed het minder, in Harderwijk. Alleen Uri Vecht en Piet Hein Bleeker wisten een vol punt te pakken, Cees Doets sleepte een halfje binnen, een verlies van 3½ - 2½.

Het vierde team dat ook thuis speelde tegen de "Zeven Pionnen" 2 uit Epe kon de tegenstander niet weerstaan en legden het af met een 1½ - 2½ verlies. De winstpunt kwam van Ralf van de Burg en de remise werd behaald door Piet Vroegindeweij.

Schaakavond 12 januari 2016 - Ermelo-Harderwijk

No images in this gallery
3e ronde externe competitie, december 2015

1e team van het Veluws Schaakgenootschap pakt eerste matchpunt.
Door: W. Booy

Tot laat in de avond zag het er naar uit dat de match tegen ZZS! uit Zwolle zou worden verloren. Terwijl Sape Westra de eerste punt had binnen gehaald, verloren vier spelers op rij. Met de laatste minuten op de klok wonnen Jan Lambrechts en Gerard de Hoop, terwijl de laatste seconden wegtikten boog Rob Boterenbrood de verloren stelling om in winst, met een 4-4 als gevolg.

VSG 3 ontving het 4e team uit Meppel en haalde de ene na de ander punt binnen. Uri Vecht, Dirk van Setten en Kees Ferwerda een vol punt, Ulbe Brouwer en Cees Doets een halfje en bord zes verloor. Een 4-2 overwinning.

VSG 5, het jeugdteam, speelde tegen het broederteam VSG 4, die anders dan deed vermoeden, geen makkie hadden, in tegendeel. Robin Brons haalde eerste punt binnen, daarna won de 11 jarige William Shakhverdian, de partij tussen Onno Wolters en Ralf van de Burg werd remise en als laatste pakte Henry Bosch de punt. De jeugd won met 3½-½ en liet de senioren met het schaamrood op de kaken vertrekken.2e ronde externe competitie, november 2015

Topscore voor VSG 3 en maximale winst voor VSG 4
Door W. Booy

In Zwartsluis heeft het 3e team van het Veluws Schaak Genootschap een overwinning van 5-1 behaald op de Schaakvereniging Het zwarte Water 1.
Winst voor Henri Bosch, Dirk van Setten, Piet Hein Bleeker en Cees Doets. De remises waren voor Teamcaptain Uri Vecht en Kees Ferwerda.
Door omstandigheden kon het 4e team niet in de eigen locatie spelen maar wel, dankzij sponsor Martin van de Broek, bij Taxicentrale Ermelo een ruimte gebruiken en zo in een ontspannen sfeer het 5e team van de Meppeler SV ontvangen. De verrassing was groot toen bleek dat het team bestond uit moeders van de Meppelse jeugdtop, een invaller was de opa.
VSG 4 won met 4-0, met dank aan Martin van de Broek, Willem Booy, Ralf van den Burg en Piet Vroegindeweij. De dames uit Meppel zullen de volgende dag wel door hun kroost op fouten en tekortkomingen gewezen zijn tijdens hun analyses.
 
Veluws Schaakgenootschap in de mineur.

Het eerste team van VSG kwam met een man te weinig aan de start in Arnhem. Dit verliespunt zorgde ook voor de nederlaag, 4½-3½. Winst voor Sape Westra en Bas West, de remises waren voor Rob Boterenbrood evenals voor de invallers Henry Bosch en Marco ter Meer.

Het tweede team liet zich in de luren leggen door het jeugdteam van "De Toren" uit Arnhem, 2½-3½. Winst voor teamcaptain Wim Jongejan en Theo Janssen, Wido Sparling behaalde een gelijk spel.

Het jeugdteam, VSG5j, wist het er met een 2-2 nog redelijk vanaf te brengen. Winst voor William Shakhverdian en Robin Brons.


1e ronde externe competitie, 13 oktober 2015
Door W. Booy/foto's P. Bleeker

Het 3e team van het Veluws Schaakgenootschap 3-3

Ermelo, VSG 3 ontving het 3e team van Denk en Zet uit Hattem, zij spelen in de derde klasse poule A.
Teamcaptain Uri Vecht had zijn mannen dusdanig opgesteld dat zijn spelers tegentanders van gelijke sterkte tegenover zich kregen. Vecht op bord 1 won zijn partij ,terwijl Dirk van Setten, Ulbe Brouwer, Kees Ferwerda en Cees Doets een veilige remise wisten te behalen. De speler op bord 6 moest de winst naar Hattem laten gaan.
VSG 4 bestaat uit 4 spelers die in poule 4a pelen en het toeval wilde dat zij naar Hattum afreisden en daar het 4e team van Denk en Zet mochten ontmoeten. Martin van de Broek mocht van zijn teamcaptain Willem Booy een aangeboden remise aannemen, omdat deze op voorsprong stond even als Ralf van de Burg. Booy op bord 2 kon de voorsprong niet behouden en verloor uiteindelijk, Van de Burg haalde wel een punt binnen. Bord vier werd ook verloren en daarmee de match 2½-1½ voor Hattem.
Donderdag 15 okt. speelt VSG 2 in Arnhem, vrijdag 16 okt. VSG 1 in Apeldoorn en VSG 5 thuis tegen Epe. de interne wedstrijden gaan week volgende week weer verder.
 
(vervolg)
 
Bij het Veluws Schaakgenootschap hebben 3 teams de eerste matches in de regionale competitie gespeeld. VSG 2 behaalde in Arnhem Tegen ASV 10 een knallende overwinning 1½-4½. Winst voor De Graaf, Ter Meer en Jongejan, de invallers Vecht en Van Setten behaalden resp. 1 en een ½ punt.

VSG 1 speelde een thuiswedstrijd in Apeldoorn tegen De Schaakmaat 1j, Keijer en West wonnen beide hun partij op fraaie wijze. Remises waren er voor De Hoop, die zijn betere stelling niet verzilverde, Petersen en Boterenbrood. De Graaf, Van Heuzen en Westra, die na een verkeerd plan te hebben gevolgd zijn dame weggaf, verloren hun partij.

VSG 5j ontving het 2e team uit Epe, hier werd een gelijk 2-2  gescoord. Winst voor teamcaptain Bosch en de 11 jarige William Shakhverdian.

Schaakavond extern 13 oktober 2015

No images in this gallery