HOOFDPAGINA

OSBO PK 2022

Osbo PK affiche


 


Schaak/damtafels in Ermelo

Veluws Schaak Genootschap is een initiatief gestart voor de aanvraag van schaak-/damtafels op meerdere plaatsen in de gemeente Ermelo. "Buiten schaken brengt saamhorigheid en gezelligheid in de wijk!"

Hierover is een aantal artikelen verschenen:

VSG start burgerinitiatief voor schaak/damtafels in Ermelo - Ermelo (nieuws.nl)
Ermelo's Weekblad - Schaken brengt gezelligheid in wijk (ermelosweekblad.nl)

Om dit initiatief te laten slagen is het van groot belang uw steun kenbaar te maken door het ondertekenen van de bijbehorende petitie:

https://schaakdamtafelsermelo.petities.nl/

Nadat u uw steun kenbaar heeft gemaakt dient u deze nog te bevestigen door op een link te clicken die u krijgt toegestuurd van petities.nl


Interne competitie 2021-2022 - 24

24e ronde gespeeld 17-05-2022
Door: S. Westra
Sape Westra clubkampioen 2022
Voordat de 5de ronde in de kampioensgroep werd gespeeld was al duidelijk dat Sape Westra clubkampioen was geworden. Zelfs als zijn naaste belager Onno Wolters van hem zou winnen. Ze eindigden dan gelijk, waardoor de eindstand in de voorrondes, waarin Westra de eerste plaats bezette, de beslissing zou geven.
Wolters zette met de witte stukken de partij behoudend op, Westra reageerde afwachtend. De witspeler schakelde goed bij toen hij zag dat zwart een aanval begon die teveel tijd nodig had. Wolters plaatste zijn stukken op de goede posities en kreeg voordeel. Toen de zwarte aanval stokte bleek dit voordeel beslissend te zijn en won wit de partij.
Bas West en Gerard de Hoop speelden beide op aanval. West won een pion, De Hoop probeerde met sterk stukkenspel aan te tonen dat hij voldoende compensatie had. West neutraliseerde echter de zwarte dreigingen, waarna de partij nog een spannend slot kreeg toen West zijn dame ruilde tegen 2 torens. Hij had echter goed gezien dat dit zou leidden tot beslissend voordeel.
De partij van Ralf van den Burg en Dirk van Setten eindigde na 20 zetten in remise, maar vloog alle kanten op. Het voordeel schoof van de ene speler naar de andere. Eerst leek Van den Burg te gaan winnen, toe hij niet de sterkste zetten deed kwam zwart plotseling in het voordeel. Geen van beide spelers maakte goed gebruik van de kansen, waardoor remise wellicht de meest terechte uitslag was.
De kampioensgroep kent nog 1 inhaalpartij. Duidelijk is echter al dat Westra en Wolters als nummer 1 en 2 zijn geëindigd.
In de keizercompetitie werden negen partijen geschaakt.
Ferry Lunek moest alle zeilen bijzetten om niet te worden overlopen door Willem Booy. Booy overzag echter een dreiging, verloor een stuk en gaf op. Henri Bosch had het lastig tegen Wido Sparling. Toen Sparling echter te overmoedig materiaal offerde was Bosch er als de kippen bij om de winst te pakken. Hisham Haout won een pion tegen Ronald Bieringa, maar kon dit kleine voordeel niet in winst omzetten. Remise dus. Piet Vroegindeweij overklaste Henk Miedema en won soepel. Cees Doets won een pion bij iets betere stelling van Nikki van Es. Van Es hoorde tot zijn verbazing het remiseaanbod en accepteerde dit maar al te graag. Margriet Martensen kreeg een aanvallende stelling tegen Wim Jongejan. Ze verzuimde echter goed te ontwikkelen, waardoor Jongejan een stuk en later de partij won. Rob Hollmann zette Lex Wattez onder druk, won een stuk en later nog een toren en dus de partij. Wim van Dalen en Jan van de Bosch speelden een degelijke partij. Van de Bosch verdedigde zich goed tegen de witte dreigingen en won in het middenspel materiaal. Dit zette hij vervolgens om in winst. Noël Bovens offerde thematisch een stuk om onder de druk van Jan Lambrechts uit te komen. De ontstane stelling leek veelbelovend, Lambrechts offerde echter terug en na nog een paar zetten was remise een feit.
In de keizercompetitie wordt nog 1 ronde gespeeld.

Partijverslagen ronde 5 (18 mei 2022)
Keizercompetitie

Ferry Lunek - Willem Booy 1 – 0
Willem speelde Leeuw beresterk en kreeg een tijgeraanval. Wit moest opletten om niet mat te gaan. In het eindspel ruilde zwart niet de zware stukken, waardoor wit meer spel kreeg en won doordat hij een zwarte loper klem zette.

Henri Bosch - Wido Sparling 1 – 0
Een Spaanse partij waarin wit zijn stukken zo manoeuvreerde dat zwart wel gedwongen was om goed uit de opening te komen. Overmoedig geworden deed zwart een kwaliteitsoffer. Het offer kon op 2 manieren worden aangenomen, een goede en een foutieve. Bosch koos voor de goede manier en 18 zetten later gaf zwart op.

Hisham Haout - Ronald Bieringa ½ - ½
Na de Carokan-opening kwam zwart gedrongen te staan; wit kreeg een sterk paard op d6, maar wit een toren op c2. Wit won een pion, maar kon in het eindspel net niet doordrukken omdat de zwarte loper en toren het goed konden opnemen tegen het witte paard en de toren. Uiteindelijk werd tot remise besloten.

Piet Vroegindeweij - Henk Miedema 1 – 0
Piet speelde fabuleus en won.

Cees Doets - Nikki van Es ½ - ½
Zwart speelde Carokan tegen het witte e4. De stelling werd door wit gesloten. Nadat zwart een pion weg blunderde kwam wit beter te staan en zette zwart vast. Wit bood echter remise aan, zwart accepteerde dit van harte.

Wim Jongejan - Margriet Martensen 1 – 0
Zwart krijgt eigenlijk best een vervelende aanval, waardoor wit niet meer kan rokeren. De achterstand in ontwikkeling nekt echter het zwarte spel. De aanvallende dame wordt een mikpunt en dat leidt tot stukverlies en uiteindelijk de partij.

Rob Hollmann - Lex Wattez 1 – 0
Wit kwam niet echt lekker uit de opening. Zwart behield voortdurend druk op de witte stelling. Een moment van onoplettendheid kostte hem echter een toren, waarna zwart opgaf.

Wim van Dalen - Jan van de Bosch 0 – 1
Een spannende partij die lang gelijk op ging. In het ingewikkelde middenspel wist zwart een klein voordeel te behalen. Toen wit vervolgens een kwaliteit achter kwam te staan en de witte dreigingen teniet werden gedaan kwam zwart op beslissend voordeel.

Noël Bovens - Jan Lambrechts ½ - ½
De eerste 14 zetten waren erg positioneel, waarbij zwart de druk op de b-lijn optimaliseerde. Wit vond een wending om zijn a-pion te offeren voor een sterke aanval die begon met een stukoffer op f5 op zet 18. Zwart gaf 2 zetten later het stuk terug om de witte aanval te verzwakken. Kort hierna werd tot remise besloten.

Kampioensgroep

Onno Wolters - Sape Westra 1 – 0
In een wedstrijd ontdaan van spanning, zwart was al kampioen, koos wit voor een rustige opzet met een koningsfianchetto. Het zwarte antwoord was degelijk, doch ietwat passief. Ook wachtte hij lang met rokeren, wat wit de kans gaf het centrum te veroveren. Er was nog geen man overboord voor zwart, maar hij begon zich steeds dichter bij de reling te bewegen toen hij met 13. ..., g7-g5 (zie diagram) een koningsaanval probeerde te lanceren. Wanneer dit lukt speelt hij een briljante partij, maar als wit deze afslaat heeft zwart een probleem omdat de witte aanval op de damevleugel dan een kwestie van tijd is en de zwarte koning nergens meer écht veilig staat. Dit scenario werd uiteindelijk werkelijkheid. De zwarte aanval kwam nooit echt goed van de grond doordat de zwarte stukken en pionnen elkaar niet goed ondersteunden, waardoor zwart te veel tijd nodig had. Ondertussen kon wit verder bouwen aan een doorbraak op de damevleugel, welke door kleine tactische mogelijkheden sneller gevaarlijk werd. Zwart stond hierdoor stevig onder druk; na een blunder kon wit doorbreken en was het pleit relatief snel beslecht.

Bas West - Gerard de Hoop 1 – 0
De Hoop had tot nu toe een aantal vrij ongelukkige partijen in de kampioensgroep gespeeld en wilde dat in de laatste ronde recht zetten. In de opening verspeelde hij echter al een pion en moest meteen knokken om enigszins in het spoor van zijn tegenstander te blijven. Hij probeerde met inventief stukkenspel zijn geringe achterstand te compenseren en dit leek hem op wonderbaarlijke wijze nog te lukken ook. Totdat hij door een fout een tweede pion verloor. Na nog enkele zetten doorgespeeld te hebben legde De Hoop het moede hoofd in de schoot.

Ralf van den Burg - Dirk van Setten ½ - ½
De partij duurde slechts 20 zetten, maar wat voor zetten! Op zet 7 van wit is de volgende explosieve stelling ontstaan (zie diagram hiernaast). Wit heeft eerst met zijn paard een pion op e5 geslagen, zwart nam het stuk terug en wit antwoordde met d2-d4. Wat moet zwart nou doen? Hij speelde 7. …, Ld6 en kwam volgens Stockfish op 2,8 punt achterstand. Gewoon d7-d6 zou tot -0,8 punt hebben geleid. De 5 zetten die volgen doen de waardering van de stelling voortdurend schommelen. Zwart kiest de goede verdedigende zetten, terwijl wit hier en daar zijn voordeel laat wegglippen. Op de 12de zet ziet de stelling er als volgt uit (zie diagram hieronder). Zwart heeft zojuist Lxd6 gedaan en dreigt nu een dubbele aanval met Dh4. Wit besluit deze dreiging te neutraliseren met 13. b3 en verspeelt zijn voordeel; zwart staat nu op + 1,5! De beste zet voor wit was 13. Pe4 (! Na de gespeelde zet wordt het paard op c3 een prettig aanvalsobject voor zwart. In de partij volgt 13. …, Pf6 14. h3?? Zwart kan nu met De5 direct winnen vanwege de dreigingen mat op h2 en stukwinst op c3. Zwart is echter te opgelucht dat hij onder de witte druk uit is gekomen en rokeert kort. Na nog een paar zetten vinden beide spelers het welletjes en wordt remise overeengekomen.


WitZwartUitslag
Ferry Lunek-Willem Booy1-0
Henri Bosch-Wido Sparling1-0
Hisham Haout-Ronald Bieringa½-½
Piet Vroegindeweij-Henk Miedema1-0
Cees Doets-Nikki van Es½-½
Wim Jongejan-Margriet Martensen1-0
Rob Hollmann-Lex Wattez1-0
Wim van Dalen-Jan van den Bosch0-1
Noël Bovens-Jan Lambrechts½-½
Olaf Vlieger-Afwezig met geldige reden
Sape Westra-Afwezig zonder geldige reden
Onno Wolters-Afwezig zonder geldige reden
Rob Boterenbrood-Afwezig met geldige reden
Gerard de Hoop-Afwezig zonder geldige reden
Ralf van den Burg-Afwezig zonder geldige reden
Bas West-Afwezig zonder geldige reden
Dirk van Setten-Afwezig zonder geldige reden
Henk van Rijssren-Afwezig met geldige reden
Marco ter Meer-Afwezig met geldige reden
Bart Schultz-Afwezig met geldige reden
Wim Hagendijk-Afwezig met geldige reden
Julian Bruinink-Afwezig met geldige reden
Anton Reijngoudt-Afwezig met geldige reden
Kees Ferwerda-Afwezig met geldige reden
Jaap van Seventer-Afwezig met geldige reden
Gert van Heeringen-Afwezig met geldige reden
Ulbe Brouwer-Afwezig met geldige reden
Jo Wolters-Afwezig met geldige reden
Martin van den Broek-Afwezig met geldige reden
Daniël Renger-Afwezig met geldige reden
Peter van Geel-Afwezig met geldige reden
Mikael Pluister-Afwezig met geldige reden
Willem Velker-Afwezig met geldige reden

NrNaamPuntenWaGspGwRmVlAfPercWPSBKlAlOnNgNbsZk
1Sape Westra966,00 661310 3 0 088,5111100,75 11W 0 7 4 0
2Noël Bovens807,33 65 9 5 4 0 077,887,570,25 11W 014 1 0
3Onno Wolters771,17 6415 8 5 2 070,012382,75 11W 0 6 3 0
4Ferry Lunek759,50 6319 9 4 6 057,915684,25 11W 0 2 3 0
5Olaf Vlieger750,50 62 6 3 3 0 075,04832,75 01W 015 3 0
6Jan Lambrechts746,17 6115 5 7 3 056,712672-12Z 0 8 1 0
7Bas West687,67 6014 7 4 3 064,3108,566 01W 0 6 3 1
8Henri Bosch682,67 592212 010 054,5167,582 22W 0 2 0 0
9Ralf van den Burg664,50 5816 8 2 6 056,314177,25 01Z 0 5 3 0
10Nikki van Es639,50 5718 9 3 6 058,3141,572,5 01Z 0 6 0 0
11Wido Sparling600,00 5614 6 3 5 053,6105,549 01Z 2 7 1 0
12Dirk van Setten583,00 55 8 4 3 1 068,85939,75 01Z 015 1 0
13Cees Doets579,00 5412 5 4 3 058,310552,75 21W 012 0 0
14Gerard de Hoop555,50 5312 5 4 3 058,376,539,75 01W 0 9 3 0
15Martin van den Broek527,00 5212 5 1 6 045,894,532,75 01W 011 1 0
16Rob Hollmann522,50 5118 6 8 4 055,611160,75 01W 0 5 0 0
17Willem Booy520,67 5021 7 113 035,7175,561,5-11Z 0 1 2 0
18Rob Boterenbrood520,67 49 2 1 0 1 050,012,57 22W 019 3 0
19Jan van den Bosch506,50 4815 6 4 5 053,3101,546,25-11Z 0 9 0 0
20Marco ter Meer493,50 47 6 2 2 2 050,04520,75-22Z 018 0 0
21Ronald Bieringa484,00 4617 5 8 4 052,9105,544,75-11Z 0 6 1 0
22Henk van Rijssren480,83 4511 5 1 5 050,076,533,75-11W 012 1 0
23Jo Wolters454,33 44 7 3 1 3 050,042,516,5 12W 115 1 0
24Willem Velker429,00 43 3 2 1 0 083,322,517-11W 021 0 0
25Lex Wattez425,33 4211 2 7 2 050,07631-13Z 013 0 0
26Wim van Dalen417,00 4113 4 3 6 042,38630,25 11W 011 0 0
27Hisham Haout413,33 4015 4 3 8 036,712338,75 12W 0 8 1 0
28Julian Bruinink397,00 3916 8 2 6 056,38738,25 01W 0 8 0 0
29Peter van Geel390,17 3815 7 1 7 050,08834,25-11W 0 8 1 0
30Anton Reijngoudt357,50 37 4 1 1 2 037,530,513,5 01Z 019 1 0
31Wim Jongejan340,33 36 4 2 1 1 062,522,511 01W 020 0 0
32Mikael Pluister332,00 35 3 1 0 2 033,3207,5 11Z 120 0 0
33Kees Ferwerda306,00 34 0 0 0 0 00,000 0 - 024 0 0
34Gert van Heeringen286,00 33 1 0 0 1 00,05,50-11Z 023 0 0
35Piet Vroegindeweij277,50 3217 4 5 8 038,2101,520-11W 0 7 0 0
36Bart Schultz275,00 3113 4 1 8 034,67316,25 12W 110 0 0
37Warti Miedema274,00 30 5 2 0 3 040,0202 11W 018 0 0
38Daniël Renger247,00 29 2 0 0 2 00,0210 01W 022 0 0
39Jaap van Seventer242,67 28 0 0 0 0 00,000 0 - 024 0 0
40Ulbe Brouwer225,00 27 1 0 0 1 00,070 11W 022 0 0
41Wim Hagendijk212,33 26 2 0 0 2 00,090-22Z 121 0 0
42Margriet Martensen190,00 2519 3 313 023,7118,514,75-11Z 0 4 1 0
43Henk Miedema174,00 2410 2 0 8 020,0496-22Z 012 0 0
44Dick van Enk131,00 2314 1 112 010,777,55,25 01W 0 7 1 0

 
Stand Kampioensgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 S. Westra   0 1 1 ½ 1      
2 O. Wolters 1    1 1 ½ 0      
3 B. West 0  0   1   1 2      
4 R. van den Burg 0 0 0   ½ 1      
5 D. van Setten ½ ½ ½     0      
6 G. de Hoop 0 1 0 0 1   2      

 

Schaakavond 3 mei 2022

0F9D949BCD8241F98529E2EEA3542760.jpg 1A34123925CF43B9B8DE16140796A68B.jpg 2B0B5721AF3A47A3B26BE9D7C859CC44.jpg 2E6EE26D5079429E9C39150F43B5D724.jpg
3FCD31DF83484CF9BA13955247D42062.jpg 6BF89C2A66C2458A884879EC8794375B.jpg 6FCB7B40FE6B4DED8011BE87C4A03D57.jpg 8B287979DBC04534ACF4A9CBF148009B.jpg
9A3034B993F74EFD9F19AFEE50FD6B02.jpg 29EDB00A4BDE4D338A553F8BE9E26835.jpg 32C815D9094F4469B6D76DD70ED5937F.jpg 51F38B8911A44F71B3DB86F2190168FB.jpg
64B34FFA2E0D485583A18635E56FA04A.jpg 306E1AFE729A4D23B3C795E1CD28778D.jpg 791AF868998949FFBE90059B9DDEA7DD.jpg 808FFA6D57C448D6B04C153724E9292D.jpg
987DA4BB296A4A85AB255B7DA593E3CE.jpg 02142CF4B3C14CF7BC6BF8EE6C328F58.jpg 4610BC4E251C43C88FCCCF1AB461733F.jpg 6535C93DF04F4D2DB63D1ECA8F043103.jpg
8988C37B7F354333B6D00B1DF8F5A043.jpg 21031BA5E8C24588B9BDBB3156A2222F.jpg 32266D6F8A3C4ACC8B1C9874F361676C.jpg 61355C714B4241C18A39617DDF919A17.jpg
64522E96C4DC43B28D73223288118BEB.jpg 140775FE1A064775856B928EDF84799D.jpg 372758DDB2244885836C5F1FAAD8045D.jpg AE99D89E16BC4848B1475E96D8809027.jpg
B25BDDE1A3CA458F9D189362B62D6F89.jpg B49680B28A0947589F539234CBE25657.jpg C4EF97ACA081404CADCEEBD4D79E084E.jpg CF83C49637124888B1DBC5592EDFAA5C.jpg
D5519C2A82FD469085D97B01C20F31F8.jpg E1A4DEFCF31B4D498447ED222B06DEEA.jpg E500FE753AEA4129AF157376946FB13A.jpg F99DC5F58D90492788804E191FFD46A6.jpg
FC3974612A3848AD81BD8A21DB6C2E5B.jpg FDBD80C9A1D04854A6C307CF7C84DE02.jpg   

 


Caissa 1 - VSG 2
 
22 april 2022
Door: Jo Wolters

Geachte schaakvrienden,

Voordat de slotronde startte was de situatie dat twee teams zich gedurende de competitie hadden teruggetrokken. Degradatie was dus uitgesloten. O&O 1, Apeldoorn 3 en ZSG 2 waren zo sterk dat zij onderling zouden gaan uitmaken wie kampioen zou worden. Voor de andere drie teams restten de plaatsen 4 t/m 6. VSG2 had nog geen match gewonnen maar stiekem wel veel bordpunten verzameld. De plaatsen 4 t/m 6:
4. Caïssa 1: matchpunten: 2 bordpunten: 9
5. Voorst 2: matchpunten: 2 bordpunten: 8,5
6. VSG    2: matchpunten: 0 bordpunten: 8,5

Voorst moest tegen de veel sterkere koploper O&O 1. Caïssa 1 speelde tegen VSG2.
Op bord 1 won Wido met wit een pion, door deze pion weer slim terug te geven kreeg hij een goed verdedigde pion op d6 in een actieve stelling waarbij zwart niet meer kon rocheren en de zwarte stukken werkten niet samen.
Op bord 2 won Jo met zwart een pion en had actief spel op de damevleugel en een sterk centrum. Zwart kon daar niets tegenover stellen.
Op bord drie had Willem een lastige tegenstander, maar had wel het actievere spel.
Hisham verdedigde met zwart een stelling die steeds meer werd dichtgeschoven, terwijl er ook steeds meer materiaal werd afgeruild.
Wim won twee pionnen en stond veel beter. Hij had daarvoor veel tijd gebruikt.
Henk tenslotte won een pion, bekeek die en besloot toen er een verzameling van te maken.

Jo maakte een rekenfout door een giftige pion te nemen in een gewonnen stelling en raakte pardoes een kwaliteit kwijt. Zijn tegenstander bood remise aan wat werd geaccepteerd.
Voor Hisham was er geen doorkomen meer aan en toen zijn tegenstander remise aanbood werd dit geaccepteerd.
Henk had inmiddels 5 pluspionnen verzameld en het was een kwestie van tijd voor zijn tegenstander zou opgeven. Dat gebeurde dan ook: tussenstand 1-2 in het voordeel van VSG2
Voor Wim begon de tijd echt te dringen. Door herhaling van zetten werd het remise. Tussenstand: 1,5 - 2,5
Tsja en toen deed Willem het heel goed door zijn partij met mat te winnen en even later deed Wido hetzelfde. Eindstand 1,5 - 4,5 tegen een op papier sterkere tegenstander.

Daarmee passeert VSG2 Caïssa 1 en zeer waarschijnlijk ook Voorst 2 en eindigt met 2 matchpunten en 13 bordpunten op een verdienstelijke 4e plek onder de onaantastbare drie eerste teams.

Dank aan alle teamleden voor hun strijdlust op de borden met een speciaal woord van dank voor Martin die vrijwel het hele seizoen zorgde voor het vervoer naar uitwedstrijden. Op naar het volgend seizoen dat naar ik vurig hoop niet zo door Coronagolven beïnvloed gaat worden.

Jo

 


VSG 1 deelt het matchpunt met Hoogland 1

De laatste ronde van de SOS-competitie werd op 5 april 2022 gespeeld. Het sterke Hoogland kwam op bezoek. Hoogland stond met 4 matchpunten 1 punt boven VSG.
In bordvolgorde een chronologisch verslag van deze boeiende schaakontmoeting.
Olaf Vlieger moet het opnemen tegen 1.d3 en 2.g3. Na 14 zetten gaan beide spelers een onoverzichtelijk middenspel in, waarin veel creativiteit en oplettingsvermogen wordt gevraagd.
Rob Boterenbrood bouwt vanuit de opening een licht ruimte voordeel op, ruilt een paard waardoor een zwarte dubbelpion ontstaat en drukt met dame en loper op de a7 pion. Een vroeg remiseaanbod wordt geweigerd.
Sape Westra heeft moeite met de opening. Wit speelt 1.e4 om na 1. …, e5 met 2.d4 te vervolgen. Na 2. …, exd4 en 3. Pf3, Pc6 4. Lc4 ontstaat de Schotse gambietvariant; wit ontwikkelt snel en hoopt op voordeel als zwart te passief speelt.
Gerard de Hoop krijgt de Najdorf-variant van het Siciliaans tegen zich. Hij speelt de juiste zetten en in het middenspel ontstaat een stelling met beide een korte rokade, lopers, paarden, dames en torens op d1 en e1 en d8 en e8. Tijd om na te gaan of er mat op de 8ste rij, of door dit te dreigen voordeel, mogelijk is.
Bas West moet antwoord zien te vinden op de gambietvariant van het Siciliaans. Zwart heeft na 3.b4 de gambietpion genomen. De stelling ziet er ingewikkeld uit, mede doordat Bas de witte opening tegemoet treedt met zijn Drakenvariant. Het lijkt daardoor dat er 2 partijen op hetzelfde bord worden gespeeld.
Ralf van den Burg speelt de Engelse opening. Op zet 8 worden de dames al geruild, er blijft een stelling over waarin de pionnenstructuur het beeld bepaald. Ralf laat zijn koning lang op e1 staan en moet dus uitkijken voor tactische finesses vanwege de zwarte toren op e8.
Onno speelt dit keer het Benkö-gambiet. Dit moet leiden tot 2 zwarte torens op de a- en b-lijn, waarna de zwarte stukken gaan drukken op lijnen en diagonalen. Daarvan is bij de opstelling die Onno kiest nog weinig van te zien.
Ferry speelt ook de Engelse opening. Zijn tegenstander speelt te passief en laat het initiatief aan Ferry, waardoor deze zijn stukken op mooie velden weet te posteren. Toch is in het middenspel nog geen duidelijkheid over wie echt beter staat.
Als eerste eindigt de partij van Ralf. Zijn tegenstander krijgt een hoopvolle stelling en lijkt veelbelovend te kunnen voortzetten. Hij doet echter net een tussen-zet teveel waardoor Ralf winnend voordeel krijgt en het punt opstrijkt.
Bas strijkt de vlag en geeft zich gewonnen. De stelling leek lang in evenwicht, maar de witspeler vertaalt de finesses van zijn opening vakkundig in het middenspel. De zwarte loper op g7 krijgt geen enkele kans, waardoor Bas vleugellam wordt gemaakt.
Onno is in een erg ingewikkeld middenspel terecht gekomen. Omdat beide spelers dit vinden en geen van beide een winnende voortzetting zien, wordt remise overeengekomen.
Ferry’s tegenstander zet zijn koning van h6 naar f6. Koningen zijn weliswaar machtig, maar moeten zich ook op het schaakbord toch aan de regels houden. Ondanks de uitleg dat het de bedoeling was dat de dame zou worden verplaatst, moet zwart met de koning zetten. Hierdoor ontstaat enige min of meer vrolijke consternatie, maar de partij wordt vervolgd. Ferry weet de stellingsvoordelen goed te benutten en wint.
Olaf is in een moeizame eindfase van het middenspel aanbeland. Hij heeft een zwakke pion op e6 en wit heeft voldoende tijd om een plan te bedenken hoe deze pion onder schot te nemen. Olaf moet behoedzaam manoeuvreren, doet dat ook, maar legt uiteindelijk toch het loodje.
Rob en zijn tegenstander hebben nog maar weinig zetten gedaan, maar zijn beide wel in de tijdnoodfase aanbeland. Rob gaat deze fase in met een vrije pluspion op de a-lijn. In een moment van onbedachtzaamheid geeft hij deze troef uit handen en het lijkt erop dat de partij zal eindigen in remise. Niets is echter minder waar; Rob houdt druk op de zwarte stelling en vluggert zijn tegenspeler door de vlag.
Sape is de opening doorgekomen zonder grote schade; wel heeft hij een pion minder, maar de stelling ziet er niet slecht uit. De witspeler is zijn voorsprong in tijd kwijt en lijkt te twijfelen over het plan dat hij wil uitvoeren en de zetten die daarbij passen. In wederzijdse tijdnood laveert Sape zijn dame en toren naar de witte koningsstelling en lijkt goede kansen op de overwinning te hebben. Lijkt, want het blijkt dat de Hooglander een gewiekste vluggeraar is, die in korte tijd de juiste zetten weet te doen. Sape denkt dat een torenoffer kansen biedt, wit weigert het offer, zwart geeft een onnodig schaak en verliest bij mindere stelling zijn stuk. Met enkele seconden op de klok blijft een stelling met een toren minder over, een onnodig verlies.
Gerard heeft het mat niet kunnen vinden, zat het niet in de stelling of ….? Inmiddels zijn vrijwel alle stukken geruild en is een lopereindspel met elk 5 pionnen overgebleven. De spelers besluiten tot remise, terecht zoals uit de analyse blijkt.
De uitslag 4 – 4 levert VSG een matchpunt op. Vanwege corona is Wageningen 2 rondes achter gaan lopen. Het is dus niet duidelijk of de 4 matchpunten en de huidige 6de plaats voldoende zijn voor handhaving in de hoofdklasse. Het ziet er wel goed uit, gezien het feit dat Wageningen nog moet spelen tegen de nummer 2 en 4.

PS
Verrassing: Wageningen wint van kampioenskandidaat En Passant. De hierboven beschreven verwachte werkelijkheid verandert plotseling. Wageningen heeft nu net als VSG 4 matchpunten. Ze hebben weliswaar 1 bordpunt minder, maar moeten nog hun laatste wedstijd spelen tegen ASV (Arnhem). Een sterk team, maar met 8 – 0 of 7,5 – 0,5 of 7 – 1 verliezen zullen ze waarschijnlijk niet.

 


ASV-1 Arnhem - VSG-1, 31 maart 2022

Met een gemiddelde rating van 2021 was ASV-1 natuurlijk de favoriet; wat zou VSG-1 met 1781 daar nou tegen kunnen beginnen? “Gewoon lekker schaken, we zien wel hoe het afloopt”, was de strategische boodschap die de schakers van VSG elkaar voorhielden. De avond eindigde bijna met een verrassing.
Olaf Vlieger (bord 1) krijgt een Slavische opening tegen zich. Na 13 zetten staan zwarte pionnen op a6, b5, c4 en d5. Het tweede half uur van de partij worden 3 zetten gedaan; Olaf heeft een licht initiatief door het sterke paard op d5. Beide spelers hebben nog niet gerokeerd.
Noël Bovens (bord 2) moet de Rosselino-variant van de Siciliaanse opening bestrijden. Wit speelt daarin zijn loper op de 3de zet naar b5 om hem te ruilen voor het paard op c6; de pionnenstelling van wit lijkt dan beter. Na een uur spelen blijkt Noël een beetje klem te staan op de damevleugel; het witte paard op a5 lijkt misplaatst, maar oefent wel degelijk invloed uit. Zwart is 2 tempi achter geraakt.
Sape Westra (bord 3) speelt een onregelmatige opening. Na 16 zetten lijkt hij initiatief te nemen, omdat zijn stukken op betere velden staan dan de zwarte.
Gerard de Hoop (bord 4) wordt geconfronteerd met de ongebruikelijke Staunton-opening (1. f4). Zijn tegenstander jaagt een zwart paard naar a7 en neemt daarna het heft in handen. Na 20 zetten rolt een gevaarlijke koningsaanval Gerards stelling binnen.
Bas West (bord 5) speelt tegen een Dame-Indische opening. Na 17 zetten zijn de strijdplannen van beide spelers duidelijk; Bas versterkt de c-lijn om op termijn de zwarte dame op c7 het leven zuur te maken, zwart wil met de zet f5 de witte stukken onder schot nemen.
Ral van den Burg (bord 6) speelt zijn Pirc. Na een uur zijn welgeteld 12 zetten gedaan, Ralf staat zowaar voor in tijd en besluit lang te rokeren. De witte koning staat nog op e1, wit kan dus kiezen voor tegengestelde rokades en daarna met de pionnen op de damevleugel de zwarte koning onder druk proberen te krijgen.
Onno Wolters (bord 7) speelt de Reti-opening en heeft beide lopers gefianchetteerd. Na 16 zetten lijkt hij iets meer ruimte te hebben dan zwart. Het is nu zaak om druk te krijgen en te houden.
Ferry Lunek (bord 8) speelt dit keer het Albins tegengambiet. (1. d4, d5 2. c4, e5?!). Zijn tegenstander lijkt niet vertrouwd met deze opening en speelt al snel e3. Volgens de theorie zou zwart hierdoor voordeel moeten krijgen. Ferry speelt het op zijn eigen manier, er worden verschillende stukken (waaronder de dames) geruild.
Iets over 22.30 uur geeft Gerard op; de witte aanval is te sterk, zwart is inmiddels een stuk achter en de witte torens en dame gaan ongenadig verder.
Even later blijkt ook Noël op te moeten geven. Zijn jonge tegenstander heeft sterke zetten gespeeld, waardoor Noël moest kiezen tussen een slechte stelling met een pion minder met sterke dreigingen voor wit en de dame te ruilen tegen 2 stukken met onduidelijk spel. Hij koos de 2de optie maar kon daarna slechts hopen op een mindere zet van wit. Na het nodige gespartel geeft hij op.
Olaf profiteert van de gelegenheid die zijn tegenstander hem biedt om zijn stukken goed te plaatsen in de zwarte stelling. Uiteindelijk is het voor zwart niet meer houdbaar en strijkt hij de vlag. Een erg mooie overwinning van onze eerste bord speler!
Ferry geeft ook de pijp aan Maarten; door het vele ruilen en het niet benutten van de vage kansen is een eindspel met een pion minder overgebleven. Wit toont zich hierin de meester.
Ralf heeft besloten de koningsstelling te openen met een pionoffer. Wit richt zich op de damevleugel. Degene die het snelst is lijkt te gaan winnen. Helaas is dat de witspeler.
De tussenstand van 4-1 lijkt de opmaat naar een grote nederlaag.
Sape heeft veel tijd besteed aan het bedenken van een plan en de daarbij passende zetten. Daardoor staan er nog 4 minuten op zijn klok. Hij voelt dat de stelling hem uit de vingers glijdt en besluit remise aan te bieden. Na wat bedenktijd accepteert zwart dit aanbod.
Bas heeft tactisch sterk gespeeld. Er zijn stukken geruild en het eindspel toont voor beide spelers 2 stukken en een stuk tegen 5 pionnen in het voordeel van Bas. Wanneer zwart een stuk tegen 3 pionnen ruilt blijft Bas 2 pionnen voor en wint vlekkeloos.
Onno heeft de zwarte stelling onder druk gezet. Inmiddels is een paardeneindspel op het bord gekomen met een witte vrijpion op de a-lijn. Deze pion blijkt de handenbinder te zijn die de zwarte koning bezig houdt. Het witte paard kan daardoor actief spelen en ook Onno wint.
De einduitslag 4,5 – 3,5 mag zeer verdienstelijk worden genoemd, maar ergens knaagt ook de gedachte dat er meer in had gezeten. De laatste wedstrijd speelt VSG-1 (plaats 6) tegen Hoogland-1 (plaats 5) dat een matchpunt meer heeft. Normaal gesproken zullen de teams op de plekken 7 en 8 punten verspelen tegen de topteams, als dat uitkomt behoudt VSG-1 haar plaats in de hoofdklasse.


 

VSG - Wageningen

VSG 1 speelde voor de externe competitie tegen Wageningen 1. Beide teams deelden de laatste plaats. Door winst van Boterenbrood, Van Setten en Van den Burg en remise van Bovens, West en Wolters wonnen de Ermelose schakers met 4,5 – 3,5. VSG bezet nu, met nog 2 ronden te spelen, plek 5.

Voor de derde keer op rij een nipt verlies: VSG2 - Voorster SC 2: 2,5 – 3,5

Op bord 1 kwam Jo Wolters vanuit de opening gedrongen te staan. Nauwkeurig manoeuvreren van beide kanten bracht daar geen verbetering in, maar kostte de witspeler veel meer tijd. Met nog 1 uur en 20 minuten op de klok (wit had nog 10 minuten) besloot zwart tot een pionoffer dat zijn loper eindelijk wat speelruimte moest geven. De tijd tikte weg voor wit, maar secuur verdedigen zorgde ervoor dat het voordeel niet groter werd. Zwart had alleen verlieskansen en toen wit in echte tijdnood remise aanbood werd de vrede getekend.
Op bord 2 kwam Wido Sparling vanuit de opening onder druk te staan en dat werd naarmate de partij vorderde alleen maar erger. De onvermijdelijk 0 volgde dan ook.
Willem Booy won in de opening een paard tegen een pion. Hij hield dat voordeel vast en won zijn partij overtuigend.
Martin van den Broek kwam in het late middenspel zo goed te staan dat het slechts een kwestie van tijd leek dat de witte pionnenmeerderheid op de damevleugel de doorslag zou gaan geven. Martin maakte een verkeerde strategische keuze verloor de pionnenmeerderheid  en zijn loper en moest gedesillusioneerd opgeven.
Hisham Haout probeerde vanuit de opening goed spel te krijgen, vergat op tijd zijn koning in veiligheid te brengen en werd prompt mat gezet
Henk van Rijssen kreeg voordeel in het middenspel en maakte het karwei gedecideerd af.

Een spannende match in een goede sfeer, waarbij het er lang naar uitzag dat VSG voor een of meerdere matchpunten zouden gaan. Het mocht niet zo zijn.

 


 

Apeldoorn 3 – VSG 2, 11 november 2021 2e ronde SOS 2C

Op woensdag 11 november 2021 19:10 uur vertrok de spelersbus van VSG2 vanuit Ermelo voor de 1e uitdaging dit seizoen tegen Apeldoorn 3. De eerste ronde was uitgevallen omdat 7 pionnen zich had teruggetrokken uit competitie. Mondkapjes in de bus, app-check voor betreden van de speelzaal in het mooie denksportcentrum in Apeldoorn en een boks in plaats van het gebruikelijke schudden van handen en de match was onderweg.


Bord 1: Marco ter Meer speelde met wit tegen Henk Pruijssers. Wit kwam niet goed uit de opening, gaf een pion, gaf nog een pion en gaf op.


Bord 2: Sparling aan het 2e bord speelde met zwart tegen Buitenhuis een Italiaanse partij (met Lc4 Lc5). Buitenhuis speelde aanvallend (uiteraard, je speelt geen Italiaans met wit om eens fijn te gaan verdedigen), met c3 en de zet daarop d4. Het leek Buitenhuis te gaan lukken om de zwarte stelling sterk onder druk te zetten, maat hij vergat zijn damepaard mee te nemen, die tot diep in de partij op b1 bleef staan gras eten. Mogelijk wilde wit de vaart niet uit zijn aanval halen. Het leek even of wit een kwaliteit zou gaan winnen, maar zwart, die ondertussen al zijn stukken in het veld had staan, bood zijn loper aan voor een koningspion. Deze loper was giftig, en Buitenhuis sloeg het aanbod wijselijk af, maar Sparling had toen wel een pion meer en won ook de kwaliteit weer terug. Met twee zwarte paarden in het veld en een wit paard nog steeds in stal b1 kon Sparling vervolgens een stuk winnen waarna de witte stelling in slow-motion instortte.


Bord 3: Jo Wolters had de witte stukken tegen René Schaafsma. Een Caro Kann leidde tot een gelijkwaardige stand. Zwart probeerde een pionnen bestorming op de damevleugel, maar zag een venijnig tussenzetje over het hoofd wat prompt een pion kostte met een goede stelling en actief spel. Wit kon met voorzichtig manoeuvreren zijn stelling gaandeweg verbeteren. Toen de witte dame daarna diep in de zwarte stelling kon penetreren waren zwarts problemen niet meer op te lossen. Stiekem probeerde zwart nog een matcombinatie in de stelling te vlechten. Wit had echter scherper gecalculeerd, liet zwart zijn gang gaan. Zwart had een ogenschijnlijke verdedingingszet over het hoofd gezien, die een tempo kostte en waardoor zwart mat ging voordat zijn matdreiging geeffectueerd kon worden.


Bord 4: Martin kwam met zwart een kwaliteit achter te staan en zijn stelling leek verloren. Met scherp spel wist hij uiteindelijk die kwaliteit terug te winnen en een gelijkwaardige stelling te bereiken. Opgelucht besloot hij remise aan te bieden die zijn opponent dankbaar accepteerde. Gegeven het ratingverschil van ruim 100 punten een verdienstelijk resultaat.


Bord: 5: Willem speelde zijn eigen leeuw variant, dat moest ook wel tegen de Siciliaan van Karin. Zoals altijd kom ik daardoor in het begin wat slechter te staan, maar dat is ingecalculeerd, in de loop van het spel gaat het beter, maar nadat ik dus 1.5 pnt voorsprong had genomen, maakte ik de fout om het mooier te willen maken en ruilde niet de dames af wat mij een directe winst had opgeleverd. Karin kreeg hierdoor de kans een torpedo af te vuren die mijn kansen dusdanig lieten kelderen dat ik alleen nog kon pompen om het schip boven water te houden, nadat de pompen het niet meer aankonden heb ik  het schip moeten verlaten.

Bord 6: Wit opende met het damegambiet dat door zwart werd geweigerd. Daardoor ontstond wel veel druk op de zwarte koningsvleugel. Door een verkeerde volgorde van afwikkeling verloor zwart een paard tegen de winst van een pion. Daarna was er door de ontstane open ruimtes wel goed middenspel mogelijk voor zwart. Uiteindelijk na het afruilen van de meeste stukken behield wit in het eindspel een extra paard en een vrijpion. Deze vrijpion gaf uiteindelijk de doorslag en zwart moest zich na drie uur strijd gewonnen geven.

Vooraf was gegeven het krachtsverschil met name op de laatste borden een ruim verlies te verwachten. Achteraf overheerste toch het gevoel dat er wellicht meer in had gezeten dan het gerealiseerde nipte verlies.


HenkvR_Marco.jpeg PietDick.jpeg SapeOlav.jpeg   

Bekeren bij VSG

Laatste ronde bekercompetitie, 13-07-2021

Gerard de Hoop en Henri Bosch bekerwinnaars

VSG sloot het schaakseizoen af met bekerfinales. In groep 1 streed Gerard de Hoop met wit tegen Onno Wolters. Zij speelden een zogenaamde Siciliaanse draak, een opening die er om bekend staat dat de aanvankelijke loopgravenmanoeuvres plotseling kunnen veranderen in een vuurspuwende draak. Dat gebeurde toen Onno een ongebruikelijke damezet deed. Gerard zette een val, waaruit Onno kon ontsnappen door met het juiste stuk te slaan. Toen Onno met het verkeerde stuk terugsloeg, was de partij snel afgelopen. In groep 2 pakte een vroegtijdige verrassende –en mogelijk minder sterke- zet in de opening van Hisham Haout toch goed voor hem uit, omdat Henri één van zijn eigen lopers min of meer buiten spel zette. Vervolgens wist Hisham ook nog eens zijn kanonnen prachtig “achter de schietgaten” te krijgen. Henri deed een afwachtende zet, waar Hisham foutief op reageerde. Als een donderslag bij heldere hemel stortte zijn stelling als een kaartenhuis in elkaar. Met alle troeven in handen en een stuk voor accepteerde Henri de opgave van Hisham.

Partijverslagen:

Groep 1

Gerard – Onno    1 – 0
Siciliaanse Draak, waarin zwart afwijkt met Da5. Gerard zag dat de zwarte dame weinig vluchtvelden had en probeerde haar de resterende velden te ontnemen. Onno had dit nog kunnen voorkomen door in een ruiltransactie met de toren terug te slaan, in plaats van het op het eerste gezicht logisch lijkende terugslaan met de loper. Gerard plukte de zwarte dame er af en op zet 17 gaf Onno op.

Groep 2

Henri – Hisham
Spaans, waarbij Hisham al vroeg f7-f6 speelde. Henri had daar wellicht positioneel voordeel uit kunnen halen, maar in plaats daarvan schoof hij zijn centrum pionnen op witte velden, waarmee he centrum dicht stond en wits witveldige loper “buiten spel”. Daarna wist Hisham ook nog een de a-lijn stevig in handen te krijgen. Henri deed de wachtzet h3, die geweldig voor hem uit pakte, omdat Hisham foutief reageerde door te slaan in het centrum, waarna zijn stelling als een kaartenhuis in elkaar stortte. Toen wit alle troeven in handen had, en ook nog een stuk won, gaf Hisham op.

 


Bekerronde 2 bij VSG


In de halve finales van de bekercompetitie bij VSG opende Bas West sterk tegen Gerard de Hoop. Toen hij zijn voorsprong iets te vroeg wilde uitbuiten verloor hij een pion. Gerard wist de resulterende stelling te winnen. Een strategische openingsfout kostte Ralf van den Burg een zwarte pion. De daaropvolgende mataanval van tegenstander Onno Wolters wist Ralf te doorstaan, maar uiteindelijk bezweek zijn stelling waarmee Gerard en Onno de finale gaan spelen. In groep twee was Wim van Dalen verhinderd, waardoor Hisham Haout zonder te spelen een ronde verder kwam. Henri Bosch speelde met wit een lange partij tegen Dick van Enk. Hij won echter vrij gemakkelijk omdat Dick een pion sloeg die hem een stuk kostte. In groep twee wordt de finale partij die tussen Henri en Hisham.

Partijverslagen:


Groep 1


Gerard – Bas    1 – 0
Siciliaans, de drakenvariant. Bas opende sterk, maar wilde het te vroeg uitbuiten. In plaats van een pion te winnen verloor hij er één. Die slag kwam hij niet meer te boven.

Ralf – Onno    0 – 1
Onno schrijft: “We speelden de Petrosian-variant (7.d5) van het Konings-Indisch. In theorie een positionele variant, en niet een die normaliter tot de races leidt die we normaal in deze opening zien. Zo zou deze partij ook zijn gegaan, ware het niet dat wit de strategische fout maakt door niet te slaan nadat zwart f7-f5 speelde, en toeliet dat deze pion naar f4 doorschoof. Het initiatief lag hierdoor bij zwart, aangezien hij wel tot zijn traditionele koningsaanval kon komen terwijl het witte tegenspel op de damevleugel nergens te bekennen was. Vanaf dat moment was de vraag wanneer zwart met g5-g4 kon doorbreken. Dat moment kwam uiteindelijk. Wit overleefde de initiële mataanval, maar verloor zijn g-pion waardoor zwart met een gedekte vrijpion op f4 achterbleef. In combinatie met het doorbrekende zwarte paard op de damevleugel was deze factor te veel van het goede.”

Groep 2


Henri – Dick    1 – 0
Na een Spaanse opening ging het heel lang gelijk op. Totdat Dick iets te gretig een pion sloeg en daardoor een stuk achter kwam. Daarna was het snel verloren voor Dick.

 


 

1e ronde Bekercompetitie, 29-06-2021

Bekeren bij VSG

Met nog drie speelavonden op het seizoensprogramma begonnen 16 V.S.G’ers in twee groepen aan een bekercompetitie. Clubkampioen Olaf Vlieger mocht met wit tegen Ralf van den Burg, die gewoontegetrouw in zware tijdnood raakte. Toch wist Ralf in de complicaties de juiste weg te bewandelen en eindigde de spannende partij in remise, waardoor Ralf door is naar ronde 2. Ferry Lunek offerde een witte pion tegen Bas West. Bas verdedigde nauwkeurig en won. Dirk van Setten snoepte Gerard de Hoop twee zwarte pionnen af, maar raakte toen het spoor bijster: Gerard won. Onno Wolters wist met wit de lichte druk er tegen Sape Westra er goed op te houden. Bij remise zou Onno door gaan, daarom forceerde Sape, waar Onno winnend van profiteerde. Piet Vroegindeweij raakte een zwarte toren kwijt tegen Wim van Dalen. Dit bleek een verliezend nadeel. Willem Booy speelde zijn geliefde Leeuw-opening, maar ging met wit tegen Hisham Haout dezelfde weg als Oranje tegen Tsjechië. Henri Bosch wist een klein wit voordeeltje tegen Julian Bruinink uit te bouwen tot winst.

 

Partijverslagen:

Olaf – Ralf 0.5 – 0.5 (Ralf gaat door)

Ralf schrijft:

Ik was blij verrast dat we toch een soort van beker speken, het is toch altijd weer leuk om op deze manier met elkaar de degens te kruisen. Zeker omdat we het fysiek aan een schaakbord mogen doen. Dit is een enorme verbetering te opzichten van de online competitie. Maar goed de online competitie was dan weer beter dan niets. Voor Olaf is de beker competitie lastiger. Omdat hij zo overtuigend clubkampioen is geworden heeft hij de verplichting om de beker partijen te winnen om door te gaan. Maar aan de andere kant in de kampioensgroep lukt hem dat ook alle keren. Voor mij was er al snel een Dilemma toen Olaf 1.d4 g6 2. c4 Lg7 3. Pc3 speelde. De vorige keer kreeg ik, onbedoeld, een Bajonet aanval uit het Konings Indische om mijn oren. En kon lijdzaam toe zien hoe Wit steeds beter en beter kwam te staan. Van die analyse kon ik me ook niet zoveel herinneren. Ik heb wel gekeken naar Benoni achtige stellingen. Het nadeel was dat tot nu toe in alle partijen Olaf duidelijk lied zien hoe mijn witveldige loper tot probleem stuk wordt gebombardeerd. Ik zou nog steeds een keer kijken wat ik daar nou aan kon doen. Maar had dat nog niet gedaan. Een andere probleem was het zwaard van mijnheer West dat mij ook altijd boven het hoofd hangt in dit soort stellingen (zie onze competitie partij, waarbij Bas heel snel met heel veel stukken mijn stelling plat liep brrr de gedachte alleen al). En andere overweging was het wordt meestal ook scherp, en dat is nou niet mijn beste soort spel (op een of andere manier loopt de klok dan alleen bij mij 4x zo snel). Bovendien had ik aan remise genoeg. Maar goed ik vond het nodig om te bewijzen dat het spreekwoord: Even a blind squirrel finds a nut once in a while” ( volgens mij “ook een blind varkentje vind wel eens een eikeltje” in het Nederlands) klopt. Ik wist een ding er was iets met f5 op het juiste moment. Olaf vervolgde zijn zetten routinematig en ik kon zelfs gewoon bij blijven op de klok. Dat is al een wonder op zich zelf. Zelfs mij f5 was op het juiste moment (zet 10). Ik was denk ik zo tevreden met f5 op het juiste moment te spelen dat de volgende zet een stuk minder was. De computer analyse toont naar een reeks lastige zetten toch wel een heel duidelijk winnend voordeel voor wit(+3.9). Ik denk dat Olaf te verrast was met het snelle spel (snel voor mijn doen) en mist deze kans. Tot zet 20 doen we om beurten niet de beste zet waardoor wit licht voordeel blijft houden. Op zet 20 en 22 heeft Wit nog een kans de partij definitief te beslissen. Achteraf bezien was de druk die hij kon opbouwen op g6 beslissend. Wit kiest echter een veiliger, maar gelijkwaardiger plan. Begrijpelijk want we spelen een korter tempo dan normaal. Terwijl mijn klok wel het normale gedrag vertoonde. Op zet 25 had wit nog ruim 42 minuten (weet niet meer precies). Terwijl zwart nog 9 minuten had. Het witte plan was iets gewijzigd, “lekker moeilijk maken” dan doet de klok de rest van het werk. Dit is ook wat de rest van de partij typeerde. Wit speelde snel ingewikkelde zetten waarop zwart in seconden op moest reageren. De andere kant van deze aanpak was wel dat de witte zetten niet altijd de beste waren. Zwart vond ook niet altijd de beste antwoorden. Maar de rollen waren nu omgedraaid. De beste zetten voor zwart zouden direct de partij beslissen met groot voordeel voor zwart (-1.0 / -2.1 / -4.4 , -3.7, -6.4 ). Maar nu vind zwart deze voortzettingen niet en vind alleen maar zetten die het licht voordeel vast houden. In een eindspel, met ieder 1 paard en zwart 1 pion meer en een betere pion structuur, Kiest wit voor zet herhaling om zo remise af te dwingen. (dit niet doen zou voor zwart niet zo’n probleem geven om nog meer pionnen op te halen zonder dat wit daar nou veel voor terug zou krijgen. Maar dat resultaat was voldoende voor zwart om door te gaan en ook gezien de beschikbare tijd (wel is waar al weer meer maar het hield niet over) prima. Een andere mooie bijkomstigheid was dat Olaf zijn winst reeks eindelijk teneinde kwam. Wat ik kan vinden was dat Bas in ronde 18 Olaf ook op remise wist te houden dus dat is 7 keer achter elkaar gewonnen. Voor de laatste verlies partij moeten we zelfs terug naar ronde 11 met wederom dank aan Bas. Dus een oproep aan een ieder om volgend seizoen, vooral tegen Olaf, je stinkende best te doen. Anders bestaat, misschien, de kans dat dhr. Vlieger naast zijn schoenen gaat lopen of vergeet wat het concept verliezen is.

 

Ferry – Bas 0 – 1

Een Sicilaanse Draak, waarin wit op de 8e zet een pion offerde. Met de open lijn waarin dit resulteerde kon hij nog goed druk zetten, maar uiteindelijk kon zwart alles verdedigen en won hij de partij.

 

Dirk – Gerard 0 – 1

Tweepaardenspel in de nahand, waarbij Dirk goed reageerde op een mindere voortzetting van Gerard en twee pionnen won. Toen ging bij Dirk het schaaklampje haperen en kwam hij een kwaliteit achter. Gerard heeft voldoende kwaliteiten om zoiets te winnen en deed dat dan ook.

 

Onno Wolters – Sape Westra 1 – 0

In deze anti-Marshall bouwde wit, die aan remise genoeg had om door te gaan, gestaag een klein voordeeltje op. Langzamerhand werd dit steeds groter, maar de echte doorbraak zat er niet in. Wit kreeg twee kansen om de partij te beslissen, maar greep deze niet. Wat resulteerde was een vrij gelijk eindspel, waarin alleen wit echte kansen op de overwinning had, terwijl zwart moest forceren om in het toernooi te blijven. Wit ruilde echter bijna alles van het bord af, waarna zwart in tijdnood de allerlaatste fout maakt en wit toch met een vol punt overblijft.

 

 

Beker 2:

Wim van Dalen – Piet Vroegindeweij 1 – 0

Niet aangenomen damegambiet roept toch altijd weer een verrassende stelling op. Wit domineerde licht in het begin, waarna zwart onnodig een toren liet slaan door een witte loper. Die achterstand was niet meer in te halen, waarna zwart, na een aanvankelijke opleving, toch het loodje moest leggen.

 

Hisham Haout – Willem Booy 1 – 0

De “Leeuw” van Willem brulde als die van Ronald-ex-Oranje de Boer (met kiespijn)…

 

Henri – Julian 1 – 0

Wit wist een klein verschil uit te bouwen tot winst.

 


 

 

Laatste ronde Kampioensgroep en Keizersgroep, 15-06-2021

Olaf Vlieger kampioen bij VSG
In de inhaalronde van de Kampioensgroep speelde Olaf Vlieger met wit tegen Sape Westra. Bij remise zou Olaf ook kampioen zijn. In een stand die volgens de computer in evenwicht was, maar waarin Sape vond dat hij wat gedrukt stond, offerde hij een pion voor aanval. Dit pakte niet goed uit en Olaf schoof de partij op kampioenswaardige wijze uit: Olaf kampioen met maximale score in de Kampioensgroep! In de andere inhaalpartij ging Gerard de Hoop met wit gelijk op met Bas West. Na een voor beide bekende opening blunderde Bas en profiteerde Gerard optimaal. In de restgroep streden Henri Bosch en Ferry Lunek op het scherpst van de snede. Ferry offerde een stuk en zette zijn dame buiten spel. Henri kreeg een zware aanvalsgolf over zich heen en schaak-bezweek. Op het andere bord was Henk van Rijssen met zwart goed bezig tegen Willem Booy. Toen hij volgens de computer glad gewonnen stond, begon het te haperen. Willem wist in het daarop volgende tactische strijdgewoel naar winst te ontsnappen.

Stand Kampioensgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats
1 B. West   0 0 0  0 1 1  
2 O. Vlieger 1    1 1 1 1 5  1
3 O. Wolters 1  0   0 0 1 2  
4 S. Westra 1 0 1   1  0 3 2
5 G. de Hoop 1 0 1 0   0 2  
6 R. van den Burg 0 0 0  1 1   2  
 
Stand Keizersgroep
 
    1 2 3 4 5 6 Totaal
1 F. Lunek 1 1 1   1 1 5
2 H. Bosch 0 1 1 1 1 0 4
3 H. van Rijssen 0 0 0   0 0 0
4 W. Booy 1 0 0 0 0 1 2
 
Partijverslagen


Kampioensgroep:
Gerard – Bas    1 – 0
Pseudo Siciliaanse draak. Na 18 zetten vrijwel perfect evenwicht blunderde Bas en profiteerde Gerard optimaal.

Olaf – Sape    1 – 0
Door de afruilvariant van het geweigerd damegambiet te kiezen, haalde Olaf Sape’s voorbereiding onderuit. Rond zet 15 stond Olaf op 0.3, maar Sape dacht wat gedrukt te staan en koos voor een –achteraf bezien onjuist- pionoffer. Olaf vergrootte systematisch zijn voordeel tot winst. Olaf is niet alleen ongeslagen in de Kampioensgroep, maar heeft zelfs de maximale score behaald. Een terechte kampioen!

Keizersgroep.
Henri – Ferry    0 – 1
In spannende Jänisch offerte zwart een stuk om de witte koningstelling open te maken en het ontwikkelde zich een spannende strijd ook omdat wit zijn Dame buiten spel zette op b7 kon de gok. Uiteindelijk bezweek wit aan de druk, winst voor zwart.

Willem – Henk    1 – 0
Na 1. e4 e5 2. c3 antwoordde Henk resoluut en juist met d5. Hij bouwde zijn voordeel uit tot 4.7, maar miste toen enkele goede kansen en greep mis in het tachtische strijdgewoel. Willem ontsnapte aldus naar winst.


 

5e ronde Kampioensgroep en Keizersgroep, 08-06-2021

Geen “Vorkje prikken” bij VSG
In een spannende grillige partij kwam Ralf van den Burg ondanks enorme tijdnood met zwart in het voordeel tegen Onno Wolters. Ralf kon zijn voordeel eenvoudig verzilveren door met zijn toren schaak te geven en daarmee gelijktijdig een ander stuk aan te vallen, een zogenaamd “vorkje”. Waarschijnlijk vanwege de tijdnood (of omdat hij nog niet op de hoogte was dat het sinds kort weer mag?!) prikte Ralf niet, maar liep in plaats daarvan met zijn koning vrijwel regelrecht zijn verlies tegemoet. 1- 0 voor Onno. Olaf Vlieger won –deze keer met zwart tegen Bas West- voor de vierde keer op rij. Omdat Sape Westra met wit fraai strategisch manoeuvreerde in zijn gevecht tergen Gerard de Hoop, won eerstgenoemde. Het kampioenschap is daarmee spannend tot en met de nog te spelen inhaalronde, want Sape (nu drie punten) mag daarin tegen Olaf (4 punten) en zou bij eventuele winst clubkampioen zijn!
Willem Booy speelde met wit zijn gebruikelijke opening, maar werd als een sumo-worstelaar door Ferry Lunek “van het bord gespeeld”. Henk van Rijssen hield met wit de partij 39 zetten lang in evenwicht, waarna hij verliezend blunderde tegen Henri Bosch.

Stand Kampioensgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 B. West   0 0 0   1 1      
2 O. Vlieger 1    1   1 1 4      
3 O. Wolters 1  0   0 0 1 2      
4 S. Westra 1   1   1  0 3      
5 G. de Hoop   0 1 0   0 1      
6 R. van den Burg 0 0 0  1 1   2      
 
Stand Keizersgroep
 
    1 2 3 4 5 6 7 Totaal
1 F. Lunek 1  1  1    1      4
2 H. Bosch 0  1  1  1  1      4
3 H. van Rijssen 0  0  0    0      0
4 W. Booy 1  0  0  0  0      1
 
Partijverslagen


Kampioensgroep:
Olaf – Bas    1 – 0
De vierde achtereenvolgende winst in de kampioensgroep voor Olaf. Hij brak door met een pon die slechts ten koste van groot materiaal zou kunnen worden gestopt. In plaats daarvan gaf Bas op.

Onno – Ralf    1 – 0
Grillig gevecht met wederzijds kansen, waarin Onno op een gegeven moment meer dan acht keer zoveel tijd over had dan Ralf. In forse tijdnood komt Ralf materiaal voor en kan hij door met de toren schaak te geven “een vorkje prikken” (het mag sinds kort weer). In plaats daarvan geeft hij met het andere stuk een ongevaarlijk schaak en alsof dat nog niet genoeg is gaat hij een paar zetten later mat. Onno won toch door zijn grote tijdsvoordeel!

Sape – Gerard    1 – 0
De partij van Westra en De Hoop werd een ontmoeting tussen het London-systeem en de Pirc-opening. Westra kreeg een lichte ontwikkelingsvoorsprong en kon een aantal stukken richten op de zwakke zwarte pion op d6. Hierdoor werd zwart gedwongen een paard op e8 te plaatsen, zodat de torens niet meer met elkaar waren verbonden. Na enig gemanoeuvreer kon wit zijn centrumpionnen opschuiven naar e5 en d5 en later nog een veld verder. Zwart bezweek onder de druk en speelde een verkeerde pion-zet, waardoor Westra de aanval op de zwarte dame kon openen. Toen De Hoop zag dat zijn dame niet meer te redden was gaf hij zich gewonnen.

Keizersgroep:
Willem – Ferry    0 -1
Vandaag was het heet en na een rustig begin van een willekeurige opening en het positioneren van de stukken ging het ook op het bord heet worden! Wit ging in de aanval en kwam een stuk achter waardoor zwart de aanval over kon nemen en even later door een onvoorzichtigheid van wit mat in een. Winst voor zwart.

Henk – Henri    0 – 1
Na 39 zetten London’s evenwicht blunderde Henk in het pionneneindspel.


 

4e ronde Kampioensgroep en Keizersgroep, 01-06-2021

Oranjekoorts bij VSG?
Ook bij VSG lijkt sprake van Oranjekoorts: koningsgezinde openingen en een “Leeuw” vormden ingrediënten van de gespeelde partijen. In ronde 4 van de kampioensgroep speelde Bas West tegen Onno Wolters een Konings-Indische partij. In deze opening kan het er fel aan toe gaan en zijn er vaak wederzijdse kansen. Toen Bas zich vergiste, wist Onno toe te slaan en vast te houden. Met een goed uitgevoerd technisch handigheidje haalde hij het punt binnen. Ralf van den Burg speelde dezelfde opening tegen Gerard de Hoop. In deze partij profiteerde Ralf zeer nauwkeurig van twee minder precieze zetten van Gerard. Ralf bouwde zijn voordeel zet voor zet uit en won: een knappe partij! Henri Bosch en Willem Booy speelde een zogenaamde “Leeuw”-opening. Dit leverde voor beiden bekende stellingsbeelden op. Toch gaf Willem te fel aanvalsgas, waarna hij de beste verdediging miste. Henri joeg Willem’s koning over het hele bord alvorens mat te geven en daarmee de winst binnen te halen.

Stand Kampioensgroep

Nr. Naam 1 2 3 4 5 6 Totaal Plaats Rating TPR
1 B. West     0 0   1 1      
2 O. Vlieger      1   1 1 3      
3 O. Wolters 1  0   0 0   1      
4 S. Westra 1   1      0 2      
5 G. de Hoop   0 1     0 1      
6 R. van den Burg 0 0    1 1   2      
 
Stand Keizersgroep
 
    1 2 3 4 5 6 7 Totaal
1 F. Lunek 1  1  1          3
2 H. Bosch 0  1  1  1        3
3 H. van Rijssen 0  0  0          0
4 W. Booy 1  0  0  0        1
 
Partijverslagen

 

Kampioensgroep:

Bas – Onno         0 – 1

Konings-Indisch, waarin wit op zet 16 het spoor bijster raakt. In een loper (Onno) tegen paard-eindspel creëerde Onno een verste vrijpion, waarna Bas op gaf.

 

Ralf – Gerard 1 – 0

Nog een Konings-Indisch Een zeer nauwkeurige partij van Ralf. Hij profiteerde optimaal van twee mindere zetten van Gerard en won.

 

Keizersgroep:

Henri – Willem  1 – 0

Mengsel van Philidor-verdediging en Leeuw met voor beide zijdes bekende patronen. Op zet 9 gaf Willem te veel aanvalsgas, waarna hij op zet 17 de juiste verdediging miste. Henri joeg de zwarte koning resoluut maar c3, waar deze mat stond.